«Χαράτσι» σε κτηνοτρόφους – Και θα πληρώνουν και πρέπει να γίνουν εξπέρ στην τεχνολογία!

Το ετήσιο ανταποδοτικό τέλος συμμόρφωσης για την διαχείριση των νεκρών ζώων 

Petite Perle 300×250

«Χαράτσι»,  με πιλοτική αρχικά εφαρμογή, επιβάλει στους κτηνοτρόφους της χώρας το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την διαχείριση των νεκρών ζώων. Ακολουθώντας την ευρωπαϊκή  και κατ' επέκταση την εθνική νομοθεσία και βάση του εθνικού προγράμματος συλλογής και ορθή διαχείρισης  των νεκρών ζώων  το υπουργείο, καλεί το κτηνοτρόφο να συμβάλλει στην υλοποίηση του και του  επιβάλει με στόχο να τον συμμορφώσει, ένα ετήσιο ανταποδοτικό τέλος ανά κτηνοτροφική εκμετάλλευση.

Της Χρυσούλας Καλλιγιαννάκη 

Χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση που εξεδόθη αναφέρει πως το πρόγραμμα χρηματοδοτείται κυρίως από κρατικά κονδύλια, προκειμένου να συνδράμει τους κτηνοτρόφους στη συμμόρφωσή τους με τη νομοθετική απαίτηση περί ορθής διαχείρισης των νεκρών ζώων.

Το ύψος του  ετήσιου τέλους, που  η επιβολή του έχει αποφασιστεί από το 2021, καθορίζεται ανάλογα με το είδος και τον αριθμό των ζώντων ζώων της κάθε εκμετάλλευσης και ανέρχεται για τους κρητικούς  κτηνοτρόφους που διαθέτουν αιγοπρόβατα στο 0,20€ ανά ζώντα ζώο κατά την τελευταία ετήσια απογραφή. ( Στους χοίρους  0,4€ και στα βοοειδή 1,5€ ανά ζώο).  Δηλαδή αν ένας κτηνοτρόφος έχει 200 πρόβατα θα κληθεί να πληρώσει  και ένα «χαράτσι» 40€ κάθε χρόνο, που προστίθεται  στο ολοένα αυξανόμενο κόστος παραγωγής. 

Η πληρωμή του τέλους για το 2024 θα είναι πιλοτική , όπως αναφέρει και η σχετική ανακοίνωση και αφορά τους κτηνοτρόφους παραγωγικών ζώων. Η προθεσμία για την πληρωμή του φέτος που ξεκίνησε την 1η Απριλίου λήγει  στις 30 Ιουνίου.

Περίπλοκη διαδικασία

Το τέλος εισπράττεται με τη διαδικασία του ηλεκτρονικού παράβολου (e-παράβολο) και αποτελεί έσοδο της κάθε Περιφέρειας που ανήκει η κάθε κτηνοτροφική εκμετάλλευση. 

Για την πληρωμή ωστόσο του τέλους αυτού οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει «να παίζουν στα δάχτυλα τους» την ψηφιακή τεχνολογία… καθώς η διαδικασία που χρειάζεται να ακολουθήσει κάθε κτηνοτρόφος ξεχωριστά περιγράφεται αρκετά περίπλοκη.  

Και μπορεί η ανακοίνωση που εξεδόθη να μιλάει για πιλοτική εφαρμογή, τουλάχιστον για φέτος και πιθανότατα και την επόμενη χρονιά, αλλά όπως υπογραμμίζει η διευθύντρια της Κτηνιατρικής  υπηρεσίας Ηρακλείου Σοφία Λαμπρινίδη, το εν λόγο ανταποδοτικό τέλος θα επιβληθεί σίγουρα τα επόμενα χρόνια. 

Μιλώντας στη Φωνή του Μαλεβιζίου η κα Λαμπρινίδη καταθέτει τις ενστάσεις που έχει ήδη διατυπώσει η υπηρεσία, αναφορικά με την διαδικασία που απαιτεί την πλήρη εξοικείωση των κτηνοτρόφων μας με τις ψηφιακές υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ μέσω των κωδικών TAXIS για την ηλεκτρονική έκδοση του παράβολου και ακολούθως την πληρωμή του σε συμβεβλημένη τράπεζα.

Επιπλέον και η υπηρεσία που όπως λέει είναι υποστελεχωμένη, αδυνατεί να διαχειριστεί όλο αυτόν τον όγκο των υποθέσεων που θα προκύψουν.  

Όπως σημειώνει η κα Λαμπρινίδη θα μπορούσε να εισπραχτεί  αυτό το τέλος, μέσω της ενεργοποίησης των δικαιωμάτων των κτηνοτρόφων και στην συνέχει να αποδίδεται στις Περιφέρειες στις οποίες ανήκουν οι εκμεταλλεύσεις.

 

Από την επιβολή του εξαιρούνται όσοι διαθέτουν σύστημα ιδιο-διαχείρισης των νεκρών ζώων σε εγκεκριμένη μονάδα (π.χ. μονάδα αποτέφρωσης/μεταποίησης), σύμφωνα με τον επίσημο κατάλογο των εγκεκριμένων μονάδων διαχείρισης ΖΥΠ της Χώρας, που βρίσκεται αναρτημένος στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Σημειώνεται πως η Περιφέρεια Κρήτης,  μας αναφέρει η κα Λαμπρινίδη είχε υπογράψει σχετική σύμβαση με ιδιωτική εταιρεία παρέχοντας την παραπάνω δυνατότητα και μάλιστα δωρεάν στους κρητικούς κτηνοτρόφους που όμως δεν έτυχε ανταπόκρισης για να ακολουθήσει τώρα η επιβολή του περιβόητου «χαρατσιού» 

 

«Άσοι» …στις ψηφιακές τεχνολογίες οι κτηνοτρόφοι μας

 

Οι κτηνοτρόφοι βοοειδών, αιγών, προβάτων και χοίρων, οφείλουν μετά την αναγγελία του ΥΠΑΑΤ για την έναρξη πληρωμής του τέλους και εντός τριμήνου (από 1/4/2024 έως 30/6/2024) να προβούν στις ακόλουθες ενέργειες :

  1. Εισαγωγή στην ψηφιακή υπηρεσία του ΥΠΑΑΤ «Υπολογισμός και δέσμευση  e-παράβολου για ΕΠΣΥΔ» με τους κωδικούς του ΤΑΧΙS (Ψηφιακές Υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ (minagric.gr))
  • εκτύπωση της κατάστασης με τις εκμεταλλεύσεις και το οφειλόμενο ποσό ανά εκμετάλλευση που αντιστοιχούν στον συγκεκριμένο κωδικό ΤΑΧΙS.
  1. Εισαγωγή στην υπηρεσία του e-παράβολου (e-Paravolo (gsis.gr)
  • έκδοση ηλεκτρονικού παραβόλου για κάθε εκμετάλλευση, ακολουθώντας τα ακόλουθα βήματα: 
  • Χορήγηση παραβόλου🡪
  • Φορέας Δημοσίου: Αγροτικής Ανάπτυξης/Ζωική Παραγωγή-Υγεία Ζώων-Κτηνιατρική 🡪
  • Κατηγορία Παραβόλου: Ετήσιο τέλος εθνικού προγράμματος συλλογής και διαχείρισης νεκρών ζώων (ΕΠΣΥΔ) 🡪
  • Τύπος παραβόλου: (επιλέγετε την Περιφέρεια που ανήκει η εκμετάλλευση) 🡪
  • (Συμπληρώνετε τα λοιπά προσωπικά σας στοιχεία) 🡪
  • Υποβολή αιτήματος
  1. Πληρωμή του/των παραβόλου/ων σε οποιαδήποτε συμβεβλημένη Τράπεζα.
  2. Εισαγωγή στην ψηφιακή υπηρεσία του ΥΠΑΑΤ «Υπολογισμός και δέσμευση  e-παράβολου για ΕΠΣΥΔ» με τους κωδικούς του ΤΑΧΙS (Ψηφιακές Υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ (minagric.gr)
  • καταχώρηση του αριθμού του e-παράβολου και δέσμευση αυτού για κάθε εκμετάλλευση
ΠΡΟΣΟΧΗ!
Το e-παράβολο δεσμεύεται από την ψηφιακή υπηρεσία, εφόσον έχει εκδοθεί και πληρωθεί από τον κάτοχο των εκμεταλλεύσεων και το καταβληθέν ποσό ανά εκμετάλλευση είναι ακριβώς το ποσόν που έχει υπολογισθεί αυτόματα από το ηλεκτρονικό σύστημα. Σε περίπτωση ασυμφωνίας ΑΦΜ κατόχου ή/και καταβληθέντος ποσού ανά εκμετάλλευση, δεν γίνεται η δέσμευση του e-παράβολου από την ψηφιακή υπηρεσία και ενημερώνεται ηλεκτρονικά ο κάτοχος.

 

Η ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ

Θέματα Φωνής - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ