Το Μαλεβίζι "φλέγεται" από πυρκαγιές – Το σχέδιο εκκένωσης και οι περιοχές υψηλού κινδύνου

Όλη η παραλιακή ζώνη περιοχή πολύ υψηλού κινδύνου για το Μαλεβίζι -Τι προβλέπει το "ΙΟΛΑΟΣ 2" για την Οργανωμένη Προληπτική Απομάκρυνση Πολιτών

Petite Perle 300×250

Στοχευμένες απομακρύνσεις πληθυσμού, με συγκεκριμένες οδηγίες για τις οδούς διαφυγής και τα σημεία συγκέντρωσης προβλέπει το Σχέδιο Οργανωμένης Προληπτικής Απομάκρυνσης Πολιτών   του Δήμου Μαλεβιζίου, που εγκρίθηκε από τη δημοτική επιτροπή και το Δημοτικό Συμβούλιο.

Της Κορίνας Καφετζοπούλου

Το σχέδιο αυτό που ασχολείται με τις δασικές πυρκαγιές φέρει την κωδική ονομασία «ΙΟΛΑΟΣ 2» και είναι συνέχεια προηγούμενων σχεδίων . Είναι υποχρεωτικό Θεωρεί επιβεβλημένη τη σύνταξη σχεδίων εκκένωσης για την οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών για λόγους προστασίας από εξελισσόμενη ή επικείμενη καταστροφή από δασική πυρκαγιά.

Στην πράξη και με τραγικό τρόπο στη χώρας μας αποδείχθηκε ότι το 112 δεν φτάνει ενώ πάντα στις περιπτώσεις έκτακτων αναγκών και κρίσεων δεν αποφεύγεται το μπάχαλο των αρμοδιοτήτων.

Για πρώτη φορά το σχέδιο αυτό λαμβάνει υπόψη του τόσες πολλές κατευθυντήριες οδηγίες, επαναλαμβάνοντας ρητά ότι η λήψη της απόφασης για την οργανωμένη απομάκρυνση των πολιτών αποτελεί ευθύνη των κατά τόπους Δημάρχων, οι οποίοι έχουν τον συντονισμό του έργου πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση της καταστροφής σε τοπικό επίπεδο.

 

Τι περιλαμβάνει το Ειδικό Σχεδίου Οργανωμένης Απομάκρυνσης Πολιτών          

Το σχέδιο αυτό που όπως υπογράμμισε ο δήμαρχος Μαλεβιζίου, Μενέλαος Μποκέας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Δημοτικής Επιτροπής, θα αποσταλεί στους Προέδρους των Κοινοτήτων, θα ενημερωθούν αναλυτικά οι πολίτες, αλλά και οι μεγάλες επιχειρήσεις

περιλαμβάνει:

Προσδιορισμό περιοχών που ενδέχεται να εφαρμοστεί, μετά από σχετική εισήγηση, το μέτρο της μερικής ή ολικής οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσης.

Για κάθε μία από αυτές τις περιοχές καταγράφονται ως δεδομένα: :

Ο αριθμός των κατοίκων ανά τοπική κοινότητα που δι- αμένει μόνιμα

Ο αριθμός του πρόσθετου πληθυσμού ανά οικισμό

Ο αριθμός των ατόμων που ανήκουν σε ευάλωτες ομά- δες ανά οικισμό

Οι πιθανοί χώροι αρχικής συγκέντρωσης ανά οικισμό Οι πιθανοί χώροι καταφυγής ανά οικισμό

Οι πιθανοί χώροι υποδοχής, οι οποίοι σε περίπτωση που το φαινόμενο της πυρκαγιάς δεν κατασταλεί εντός μερικών ωρών και η επιστροφή των πολιτών στις κατοικίες τους κρίνεται μη ασφαλής θα εγκατασταθεί υγειονομικός σταθμός φροντίδας με μέριμνα της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου, με σκοπό την διανυκτέρευση τους.

Τα μέσα που θα απαιτηθούν, κατά προσέγγιση, για τηνμεταφορά των πολιτών που δεν διαθέτουν ιδία μέσα.

Οι πιθανοί οδοί διαφυγής και οι πιθανές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις (μονοδρομήσεις, αντιδρομήσεις)

Οι τρόποι και τα μέσα ενημέρωσης των πολιτών

Ο αριθμός των υποδομών και των εγκαταστάσεων που συνορεύουν με δάση και δασικές εκτάσεις

Λίστα με τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης για όλες τις υποδομές και εγκαταστάσεις του Δήμου, που συνορ ρεύουν με δάση και δασικές εκτάσεις

Χαρτογραφικό υλικό στο οποίο να απεικονίζονται οι ανωτέρω οικισμοί με το σημείο αρχικής συγκέντρωσης, τις οδούς διαφυγής και τα σημεία καταφυγής σε καθένα κι εναλλακτικά σενάρια.

Η χαρτογράφηση – Οι περιοχές υψηλού κινδύνου

Το Μαλεβίζι είναι μια περιοχή που δεν έχει πολλές δασικές περιοχές έχει όμως τουριστικές ζώνες και εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες.

Για αυτό και στο εν λόγω σχέδιο οι τουριστικές περιοχές ορίζονται ως περιοχές υψηλού κινδύνου.

Για όλες τις παρακάτω περιοχές ορίστηκαν οι πιθανοί οδοί διαφυγής των πολιτών, η εκτίμηση του αριθμού των ατόμων που θα πρέπει να απομακρυνθούν και σε πόση ώρα

Είναι τόσο λεπτομερές το σχέδιο αυτό που αναφέρει τα στοιχεία των ανθρώπων που είναι ανήμπορα, ηλικιωμένα, οι ΑΜΕΑ με βάση τις λίστες ατόμων ανά Δη- μοτική Ενότητα του Δήμου Μαλεβιζίου, ενταγμένων στη Δομή Βοήθεια στο σπίτι, που μπορούν να χρειαστούν απομάκρυνση από την οικία τους σε περίπτωση εξελισσόμενης ή επικείμενης καταστροφής εξαιτίας δασικών πυρκαγιών.

Τι αναφέρει                                                           

Α) Κοινότητες Δήμου Μαλεβιζίου για τις οποίες εφαρμόζεται (αν χρειαστεί) η λήψη απόφασης μερικής οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσης πολιτών λόγω δασικών πυρκαγιών.

Πρόκειται για δομημένες περιοχές που συνορεύουν περιμετρικά με δάσος ή δασική έκταση και δεν υπάρχει συνέχεια σε καύσιμα δασικής προέλευσης μεταξύ των κτιρίων που τις συγκροτούν και οι κοινότητες του Δήμου Μαλεβιζίου που ικανοποιούν τα χαρακτηριστικά αυτά είναι:

  1. Κοινότητα Κρουσώνα
  2. Κοινότητα Σάρχου
  3. Κοινότητα Λουτρακίου
  4. Κοινότητα Κορφών
  5. Κοινότητα Τυλίσου
  6. Κοινότητα Καμαρίου
  7. Κοινότητα Κεραμουτσίου
  8. Κοινότητα Δαμάστας
  9. Κοινότητα Μαράθου
  10. Κοινότητα Ροδιάς
  11. Κοινότητα Καλεσίων
  12. Κοινότητα Αχλάδας
  13. Κοινότητα Γαζίου

Β) Κοινότητες Δήμου Μαλεβιζίου για τις οποίες εφαρμόζεται (αν χρειαστεί) η λήψη απόφασης ολικής οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσης πολιτών λόγω δασικών πυρκαγιών.

Πρόκειται για περιοχές που κατά το παρελθόν έχει

 

αναπτυχθεί εντός δάσους ή δασικής έκτασης και τα κτίσματα που την συγκροτούν έχουν μεγάλη εγγύτητα με καύσιμα δασικής προέλευσης.

Οι κοινότητες που ικανοποιούν αυτά τα χαρακτηριστικά αυτά είναι:

  1. Κοινότητα Μονής
  2. Κοινότητα Αστυρακίου
  3. Κοινότητα Γωνιών
  4. Κοινότητα Καμαριώτη
  5. Κοινότητα Αηδονοχωρίου
  6. Κοινότητα Φόδελε

Γ) Στο Δήμο Μαλεβιζίου υπάρχουν περιοχές που το πολεοδομικό τους συγκρότημα είναι ενιαίο και ο οικιστικός τους ιστός διαμοιράζεται μεταξύ των διοικητικών ορίων άλλων όμορων Δήμων (Δήμου Ηρακλεί- ου).

Δ) ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

(Περιοχές του Δήμου Μαλεβιζίου με ιδιαίτερη σημασία και περιοχές που κατά το παρελθόν έχουν εκδη- λωθεί πυρκαγιές και χαρακτηρίζονται ως «πολύ υψηλού κινδύνου»):

Σύμφωνα με τα αρχεία που διατηρούνται στην υπηρεσία μας αλλά και τις παρατηρήσεις – οδηγίες που εκτέθηκαν τόσο στο Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής

Προστασίας αλλά και από την Ομάδα εργασίας σύ νταξης του παρόντος διαπιστώθηκε ότι οι παρακάτω περιοχές του Δήμου Μαλεβιζίου θα πρέπει να χαρακτηριστούν ως «πολύ υψηλού κινδύνου» εξαιτίας της συσσώρευσης κατοίκων – επισκεπτών τουριστών κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής Περιόδου 2023 καθώς επίσης και περιοχές με αρχαιολογικό ενδιαφέρον ιδρύματα και μοναστήρια.

1.Παραλία Φόδελε

2.Παραλία – Οικισμός Αγίας Πελαγίας
3. Παραλία Οικισμός Λυγαριάς
4. Παραλία – Οικισμός Μαδέ
5. Παραλία – Οικισμός Παλαιοκάστρου
6. Παραλία – Οικισμός Παντάνασσας
7. Παραλίες – Οικισμός Αμμουδάρας.
8. Μονή Αγίας Ειρήνης Κρουσώνα
9. Μονή Σαββαθιανών Ροδιάς
10. Μονή Αγίου Παντελεήμονα Φόδελε
11. Ίδρυμα Αγ. Σπυρίδωνα Κρουσών
12. Δάσος Κέρης Τυλίσου
13. Οικισμός Κιθαρίδας
14. Οικισμός Καμαρακίου

 

 

 

Η ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ

Μαλεβίζι - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ