Τρέχουν υπηρεσίες και παραγωγοί για το έντομο που βάζει την Κρήτη σε καραντίνα -Άμεση εγγραφή στο μητρώο

Ευρωπαίοι ελεγκτές στην Κρήτη  

Petite Perle 300×250

Τελεσίγραφο στους παραγωγούς κηπευτικών της Κρήτης στέλνει η Περιφέρεια για την εγγραφή τους στο φυτοϋγειονομικό μητρώο, όπως επιβάλει η σχετική  νομοθεσία μετά την εμφάνιση στις καλλιέργειες του νησιού του εντόμου καραντίνας Spodoptera frugiperda. 

Όπως έχει ήδη γράψει η Φωνή του Μαλεβιζίου ολόκληρη η Κρήτη αναμένεται να κηρυχτεί σε κατάσταση καραντίνας,  σε εφαρμογή της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας και των οδηγιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο ορισμός του νησιού ως προσβεβλημένη ζώνη επιβάλει ως πρώτο βήμα, την άμεση εγγραφή του συνόλου των καλλιεργητών κηπευτικών στο φυτοϋγειονομικό μητρώο της Περιφερειακής Ενότητας που εδρεύουν. Να υπενθυμίσουμε πως μέχρι σήμερα το έντομο έχει εντοπιστεί στις ΠΕ Ηρακλείου, Χανίων, Λασιθίου, Λακωνίας, Ανατολικής Αττικής, Εύβοιας και Λέσβου.

Υπενθυμίζεται πως το επιβλαβές αυτό έντομο, το καλοκαίρι  που μας πέρασε προκάλεσε στους Μαλεβιζιώτες παραγωγούς κηπευτικών στο Φόδελε μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειές τους.

Οι παραγωγοί καρπών πιπεριάς, μελιτζάνας και αραβοσίτου (για ανθρώπινη κατανάλωση) αλλά και φυτών (ολόκληρων ή κομμένων) χρυσάνθεμων, πελαργονίων και γαρυφάλλων καθώς και οι επαγγελματίες (έμποροι) που τα διακινούν εκτός Κρήτης, υποχρεούνται στην εγγραφή τους στο φυτοϋγειονομικό μητρώο, που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την έκδοση του φυτουγειονομικού διαβατηρίου. Η διαδικασία για την έκδοση του φυτουγειονομικού διαβατηρίου, θα επακολουθήσει στα  παραπάνω κηπευτικά για να διασφαλίζεται η ιχνηλασιμότητά κατά την διακίνηση τους.

Και αυτό γιατί στο εξής, και με δεδομένο τον ορισμό της Κρήτης ως προσβεβλημένη περιοχή, χωρίς διαβατήριο κανένα προϊόν δεν θα μπορεί να διακινηθεί εκτός Κρήτης.

Οι υπόχρεοι καλλιεργητές  που δεν το έχουν ήδη πράξει οφείλουν να τρέξουν να στείλουν άμεσα συμπληρωμένη την αίτηση εγγραφής στο Φυτοϋγειονομικό Μητρώο, συνοδευόμενη από τα απαραίτητα δικαιολογητικά, στις παρακάτω ηλεκτρονικές διευθύνσεις των περιφερειακών ενοτήτων που ανήκουν ή να τις καταθέσουν στις κατά τόπους Δ/νσεις Αγροτικής Ανάπτυξης (ΔΑΑΚ/ΔΑΑ) ή τα Τοπικά γραφεία τους (εφόσον υπάρχουν).

Οι ηλεκτρονικές διευθύνσεις είναι οι παρακάτω: 

ΠΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ  στο [email protected] (τηλ. επικ. 2813407921 -920)

ΠΕ ΧΑΝΙΩΝ στα [email protected], [email protected], (τηλ. επικ. 2821346543-41-42-40)

ΠΕ ΛΑΣΙΘΙΟΥ στο [email protected].gr, [email protected] (τηλ. επικ. 2841340508, 2842341310

ΠΕ ΡΕΘΥΜΝΟΥ στο [email protected](τηλ. επικ 2831343805, 2831343822)

Οι αρμόδιες υπηρεσίες σπεύδουν να διευκρινίσουν πως οι αιτήσεις οι οποίες θα έχουν ελλιπή δικαιολογητικά, δεν θα  διεκπεραιώνονται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες.

Η εγγραφή στο Φυτοϋγειονομικό Μητρώο αποτελεί προϋπόθεση για την έγκριση έκδοσης φυτοϋγειονομικού διαβατηρίου, η οποία χορηγείται από τις  ΔΑΑΚ/ΔΑΑ, μετά από κατάθεση σχετικού αιτήματος.

Όλη η διαδικασία θα πρέπει να γίνει χωρίς χρονοτριβές, καθώς σύντομα θα επιβληθούν οι ζώνες οριοθέτησης, και τα προϊόντα όσων δεν συμμορφώνονται δεν θα μπορούν να διακινηθούν. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευτούν ηλεκτρονικά την αίτηση πατώντας τον παρακάτω σύνδεσμο: https://politis.crete.gov.gr/detail.php?a=286.

 

Ευρωπαίοι ελεγκτές στην Κρήτη  

Σαρωτικοί έλεγχοι από κλιμάκιο ευρωπαίων ελεγκτών αναμένονται και στην Κρήτη, στα μέσα Μαΐου. 

Εξάλλου στη Χώρα μας, και δεδομένου ότι αποτελεί επιβλαβή οργανισμό προτεραιότητας το Spodoptera frugiperda, υπόκειται σε επίσημο πρόγραμμα επισκόπησης που διενεργείται ετησίως, με ιδιαίτερη έμφαση στους τόπους με τον υψηλότερο κίνδυνο.

Η δράση του επικίνδυνου εντόμου πάντως ανησυχεί τις αρμόδιες υπηρεσίες καθώς πρόκειται για ένα πολυφάγο έντομο που προσβάλει -προκαλώντας σοβαρές ζημιές- πλήθος ξενιστών μεταξύ των οποίων τα αγροστώδη όπως ο αραβόσιτος τα οποία και προτιμά, τομάτες και άλλα σολανώδη (μελιτζάνες, πιπεριές) καθώς και αρκετά καλλωπιστικά φυτά όπως τα πελαργόνια, τα χρυσάνθεμα και τα γαρύφαλλα. Ήδη στο ΥπΑΑΤ έχει καταρτιστεί σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τον επιβλαβή οργανισμό προτεραιότητας Spodoptera frugiperda και σε μη οριοθετημένες περιοχές της Ελληνικής Επικράτειας με σκοπό την έγκαιρη ανίχνευση του επιβλαβούς οργανισμού, παράγοντα που μπορεί να είναι καθοριστικός για την επιτυχία της εξάλειψης των αρχικών πληθυσμών.

Σύμφωνα με την αξιολόγηση κινδύνου θα μπορούσε να εγκατασταθεί στην Ευρώπη με 3-4 γενεές ετησίως στις παράκτιες περιοχές της λεκάνης της Μεσογείου και σε ορισμένες θερμότερες εσωτερικές περιοχές της νότιας Ευρώπης. Το είδος μπορεί να δημιουργήσει παροδικούς πληθυσμούς στη νότια και κεντρική Ευρώπη που μπορούν να φθάσουν, κατά τη διάρκεια της ευνοϊκής περιόδου, σε πληθυσμιακή αφθονία που αποτελεί κίνδυνο για ευπαθείς καλλιέργειες. 

Στα προληπτικά μέτρα για την αποφυγή της εισαγωγής και της διασποράς του Spodoptera frugiperda αναφέρεται πως οι ενωσιακοί επιβλαβείς οργανισμοί καραντίνας δεν επιτρέπεται να εισάγονται, να κυκλοφορούν, να διατηρούνται, να πολλαπλασιάζονται ή να ελευθερώνονται εντός της επικράτειας της Ένωσης. 

Η ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ

Μαλεβιζι - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ