Δ.Σ. Χανίων | Διαξιφισμοί και στην… τηλεδιάσκεψη με το βλέμμα στις οικονομικές επιπτώσεις

Petite Perle 300×250

Δεν έλειψαν οι αντιπαραθέσεις κατά τη σημερινή συνεδρίαση, μέσω τηλεδιάσκεψης, του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, με τη συμμετοχή της πλειονότητας των δημοτικών συμβούλων και με τις αρχικές τοποθετήσεις να επικεντρώνονται -πριν από την έναρξη συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης- στις τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις και σε τοπικό επίπεδο της πανδημίας και στην ανάγκη εξάντλησης όλων των δυνατοτήτων που διαθέτει ο Δήμος για την έμπρακτη στήριξη των πληγεισών επιχειρήσεων και των πληγέντων ελεύθερων επαγγελματιών και εργαζομένων.

Ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης επανέλαβε όσα είχε ανακοινώσει ο ίδιος, με γραπτή του δήλωση, λίγο νωρίτερα (δείτε ΕΔΩ αναλυτικά) για «50% μείωση και δόσεις για τα τέλη παραχώρησης κοινόχρηστου χώρου», πέραν των απαλλαγών που ήδη έχει εφαρμόσει για την ελάφρυνση των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών που υποχρεωτικά έχει ανασταλεί η λειτουργία τους.

Επιπλέον, η Δημοτική Αρχή ορίζει την καταβολή των τελών του 2020 σε τρεις δόσεις ώστε οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες να μην επιβαρυνθούν με εφάπαξ καταβολή κατά την έγκριση της άδειας παραχώρησης κοινόχρηστου χώρου. Παράλληλα, για να διευκολυνθεί η διαδικασία έκδοσης δημοτικής ενημερότητας δίνεται η δυνατότητα ρύθμισης σε όσες επιχειρήσεις έχουν οφειλές προηγούμενων χρόνων, προκειμένου οι οφειλές αυτές να επιμεριστούν σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα πέρα του τρέχοντος έτους.

Ο κ. Σημανδηράκης εξέφρασε τον προβληματισμό του για τις συνέπειες τής πανδημίας ειδικά στον τομέα του τουρισμού, σημειώνοντας ότι χιλιάδες θέσεις εργασίας είναι επισφαλείς, ενώ σοβαρά προβλήματα δημιουργούνται και σε άλλους επαγγελματικούς κλάδους. Τόνισε, δε, ότι ο Δήμος Χανίων θα διεκδικήσει το μέγιστο δυνατό για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, πάντα στο πλαίσιο που του δίνει η κείμενη νομοθεσία. Σε ό,τι αφορά την παραχώρηση κοινόχρηστων χώρων είπε ότι θα πρέπει να βρεθεί η βέλτιστη λύση, χωρίς «να φτάσουμε σε ένα άκρο και να αγνοήσουμε τους βασικούς κανόνες κινητικότητας και προσπελασιμότητας στην πόλη», προκειμένου «να υπάρχει μία ισορροπία».

Αναφερόμενος στη μείωση του διαθέσιμου κοινόχρηστου χώρου στα καταστήματα του Ενετικού Λιμανιού, που δημιουργεί ασφυκτικά προβλήματα επιβίωσης εξαιτίας και των μέτρων δημόσιας υγείας, τα οποία θα πρέπει οπωσδήποτε να εφαρμόζονται, ο Δήμαρχος Χανίων σημείωσε ότι το συγκεκριμένο θέμα εξετάζεται σε κεντρικό επίπεδο.

Κλείνοντας την αρχική του τοποθέτηση, ο κ. Σημανδηράκης άφησε αιχμές προς δημοτικές παρατάξεις, ζητώντας υπευθυνότητα. Τα αιτήματα στήριξης που υποβάλλονται δημόσια πρέπει να είναι εφικτά και όχι να δίδονται υποσχέσεις για «μαγικές λύσεις», που ενδεχομένως δημιουργούν «εντάσεις και εντυπώσεις εκεί που δεν χρειάζονται», είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Χανίων.

Ο Άρης Παπαδογιάννης επανέλαβε την πρόταση που κατέθεσε χθες δημόσια μέσω ανακοίνωσης (δείτε ΕΔΩ αναλυτικά), επισημαίνοντας ότι θα πρέπει «μέσα σ' ένα επιτρεπτό πλαίσιο να βοηθηθούν οι επιχειρηματίες, γιατί ξέρουμε ότι υπάρχει κίνδυνος και απόλυσεων προσωπικού».

Ο κ. Παπαδογιάννης τόνισε την ανάγκη «ο Δήμος Χανίων, στο μέτρο του εφικτού, να επανεξετάσει μεταξύ άλλων και το θέμα των υπό παραχώρηση κοινόχρηστων χώρων -προς τις επιχειρήσεις- που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο χώρο της παλιάς πόλης των Χανίων, στη λογική που και η κυβέρνηση, μέσω του αρμόδιου Υπουργείου Εσωτερικών, δείχνει ότι προκρίνει».

Στην πρότασή του, ο κ. Παπαδογιάννης υπογραμμίζει, ακόμη, πως «σε κάθε περίπτωση και υπό την αδήριτη ανάγκη της εξασφάλισης της αρμονικής συνύπαρξης, πολιτών -πεζών και διερχόμενων οδηγών- με τις επιχειρηματικές δράσεις, θα πρέπει ν' αντιμετωπιστούν με διαφορετική "ματιά", απ' ό,τι συνέβαινε μέχρι σήμερα, με τρόπο που οι δύο πλευρές -Δήμος Χανίων και επιχειρήσεις- μπορούν και πρέπει να συναποφασίσουν», με κοινό στόχο, ν' αντιμετωπιστεί επαρκώς η πρωτόγνωρη κατάσταση που δείχνει να διαμορφώνεται για τη συντριπτική πλειοψηφία των τοπικών επιχειρήσεων.

Ο Ευτύχης Δαμιανάκης αναφέρθηκε στις «τραγικές», όπως είπε, επιπτώσεις της πανδημίας στην τοπική οικονομία, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει μία συζήτηση όλων των δημοτικών παρατάξεων, «στο πλαίσιο μίας συναινετικής διαδικασίας» για όλα εκείνα που συμπληρωματικά μπορεί να γίνουν από την πλευρά του Δήμου Χανίων, «πάντα στο πλαίσιο του εφικτού», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Ο Γρηγόρης Αρχοντάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα μέτρα που μέχρι στιγμής έχει λάβει ο Δήμος Χανίων σε σχέση με τις οικονομικές ελαφρύνσεις ήταν και παραμένουν «ανεπαρκή», επισημαίνοντας ότι τα Χανιά, που στηρίζονται οικονομικά, σε πολύ μεγάλο βαθμό, στον τουρισμό δεν μπορεί και δεν πρέπει να συγκρίνονται με άλλες περιοχές της χώρας, όπου το οικονομικό «αποτύπωμα» του τουρισμού είναι σαφώς πιο περιορισμένο.

Ο κ. Αρχοντάκης τόνισε ότι τα Χανιά αντιπροσωπεύουν το 1,1 του ετήσιου ΑΕΠ της χώρας και όλη η Κρήτη το 5,4%. «Το ετήσιο ΑΕΠ τού Νομού Χανίων ανέρχεται σε 2,1 δισ. ευρώ. Τουλάχιστον το 50%, κάποιοι λένε και περισσότερο, αφορά τον τουρισμό. Αν -υποθετικά μιλήσουμε- τα Χανιά χάσουν τη φετινή τουριστική χρονιά, θα στερηθούν 1 δισ. ευρώ. Αυτό δημιουργεί ένα τεράστιο οικονομικό πρόβλημα, όχι μόνο στα καταστήματα εστίασης, αλλά σε όλα τα επίπεδα της δραστηριότητας. Θα ήθελα ένα Δήμαρχο να δουλέψει και να φτιάξει ένα στρατηγικό σχέδιο ανεξάρτητα από το αν δεν έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα. Να μιλήσει με όλους: Περιφέρεια, Υπουργεία, ΚΕΔΕ, αεροπορικές εταιρείες, αεροδρόμια. Αυτό δεν το είδα. Δεν ξέρω αν σκέφτεστε να εργαστείτε προς αυτή την κατεύθυνση. Εγώ το προτείνω καλοπροαίρετα και ας με κατηγόρησε ο συνεργάτης σας» [σ.σ.: ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Τάσος Αλόγλου, ο οποίος είχε απαντήσει σε πρόσφατη ανακοίνωση τού κ. Αρχοντάκη (δείτε ΕΔΩ κι ΕΔΩ)«για λαϊκισμό». Ο Δήμος Χανίων να έχει έτοιμο σχέδιο προκειμένου να διευκολύνει την όλη διαδικασία στο τουριστικό κομμάτι».

Ο Τάσος Βάμβουκας αναφέρθηκε στις προτάσεις που έχει καταθέσει η δημοτική παράταξη το τελευταίο χρονικό διάστημα για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας σε τοπικό επίπεδο, αναφέροντας τα βασικά σημεία της πρότασης που κατέθεσε δημόσια σήμερα (δείτε ΕΔΩ αναλυτικά) και ζητά τη συγκρότηση Επιτροπής, η οποία θα επεξεργαστεί πρόταση παραχώρησης δημοσίων χώρων στις έκτακτες συνθήκες που δημιουργήθηκαν. Με βάση την πρόταση, η Επιτροπή, στην οποία θα προεδρεύει ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και θα συμμετέχουν υπηρεσιακά στελέχη, σε συνεργασία με εκπροσώπους των αρμοδίων φορέων της πόλης, θα εξετάσει μεταξύ άλλων: «την ποσοστιαία αύξηση του παραχωρούμενου χώρου, όπου αυτό είναι εφικτό, την ποσοστιαία μείωση των τελών συνολικά, αλλά και ιδιαίτερα όπου δεν καθίσταται δυνατή η παραχώρηση επιπλέον χώρου, τη διερεύνηση των δυνατοτήτων αξιοποίησης επιπλέον δημοσίων χώρων όπου αυτό είναι δυνατόν καθώς και ό,τι άλλο κρίνει πρόσφορο και εφικτό σε συνεννόηση με τους εμπλεκόμενους φορείς της πόλης».

«Διευκρινίζω ότι η πρόταση δεν αφορά τη λήψη κάποιων μέτρων, αλλά την προετοιμασία ενόψει της λήψης μέτρων. Και καθόλου δεν μας αφορούν τα περί εντυπωσιασμού. Όποιος διαβάσει την πρότασή μας θα το καταλάβει. Το κρίσιμο είναι να κινηθούμε γρήγορα και έγκαιρα. Οι καιροί θα επιβραβεύσουν αυτούς που μπορούν να προχωρήσουν περαιτέρω. Σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις γίνονται δημιουργικοί, στα Χανιά δεν μπορούμε να μένουμε πίσω. Τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα και για τα νοικοκυριά και για το σύνολο των επιχειρήσεων, αν λάβουμε υπόψιν, πέρα τις συνέπειες στον τουρισμό, και τα προβλήματα στον αγροτικό τομέα με τη μείωση του αγροτικού εισοδήματος», σημείωσε ο κ. Βάμβουκας.

Ο Γιάννης Σαρρής σημείωσε ότι η χώρα διαχειρίστηκε με αρκετή επιτυχία το θέμα της πανδημίας, επισημαίνοντας ότι υπήρξε υπευθυνότητα από την πλευρά του κόσμου καθώς ότι σε άλλες χώρες στα Βαλκάνια τα δεδομένα (αριθμοί) είναι στα ίδια επίπεδα με την Ελλάδα. Ακολούθως, αναφέρθηκε στο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο, το οποίο χαρακτήρισε ως «απαράδεκτο», τονίζοντας ότι «απορρυθμίζει κάθε κανόνα, κάθε κοινωνικό έλεγχο στις παρεμβάσεις στο περιβάλλον» και ότι αν για να γίνουν επενδύσεις στη χώρα θα πρέπει να προχωρήσουν οι αλλαγές που προβλέπει το σχέδιο νόμου τού Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τότε «δεν μιλάμε για επενδυτές, μιλάμε για αεριτζήδες».

Ο κ. Σαρρής συνέδεσε το θέμα αυτό «με ένα ζήτημα περιβάλλοντος που αφορά τον Δήμο μας. Στην πλατεία Σούδας η μελέτη προέβλεπε να κοπούν 4 δέντρα. Κόπηκαν 26! Πρόκειται για μία πρωτοφανή πράξη. Είχαμε επίσης αυθαιρεσίες στον ποταμό Μορώνη και στην παρόχθια ζώνη, όπου ξεπάτωσαν τα πάντα, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος για πλημμύρες. Και πήγαν σε μία έκταση στην παραλιακή ζώνη να ξεπατώσουν και τα αλμυρίκια. Και τους σταμάτησε το Λιμενικό», σημείωσε ο κ. Σαρρής και συνέχισε: «Για ποιο λόγο ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Πρασίνου του Δήμου Χανίων» (σ.σ.: ο κ. Στράτος Πουμπλάκης) «μετακινείται από τη θέση του σε άλλη Υπηρεσία του Δήμου, χωρίς να υπάρχει κάποια γνωμάτευση; Μήπως γιατί είχε άλλη άποψη σε ό,τι αφορά τα δέντρα; Δεν μπορούμε εντελώς αυταρχικά να μετακινούμε ανθρώπους από τη μία Υπηρεσία στην άλλη».

Ο κ. Σαρρής χαρακτήρισε «αναχρονιστικό το νομοσχέδιο για την Παιδεία» και τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει προβληματισμός για την «τουριστική μονοκαλλιέργεια» σε επίπεδο Νομού, εκφράζοντας για άλλη μία φορά την αντίθεσή του στην «ξενοδοχοποίηση μνημείων της πόλης όπως στον λόφο Καστέλι» και στην τσιμεντοποίηση ελεύθερων χώρων, όπως το οικόπεδο της ΑΒΕΑ στη Νέα Χώρα.

Τέλος, ο κ. Σαρρής συμφώνησε με την παραχώρηση περισσότερου κοινόχρηστου χώρου στις επιχειρήσεις για να μπορούν να αναπτύξουν τον ίδιο αριθμό τραπεζοκαθισμάτων μετά την εφαρμογή των μέτρων ασφαλείας, σημείωσε, ωστόσο, με τη μορφή ερωτήματος, αν σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει οι επιχειρήσεις να έχουν το δικαίωμα να μειώνουν το προσωπικό τους. «Μήπως να βάλουμε τέτοιους περιορισμούς;», είπε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας στον κ. Σαρρή, ο Δήμαρχος Χανίων σημείωσε ότι «αυτό που έχει γίνει είναι γνωστό σε όλους. Έχουμε υποβάλει μήνυση κατ' αγνώστων για την περίπτωση της κοπής των δέντρων στην πλατεία της Σούδας. Θα γίνει αποκατάσταση και όταν ολοκληρωθεί το έργο της πλατείας θα υπάρχουν εκεί τα δέντρα. Όσον αφορά τον κ. Πουμπλάκη, σε συνεννόηση με τους προϊσταμένους, έγινε πράγματι η μετακίνηση του στη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης που ήταν ιδιαίτερα υποστελεχωμένη».

Ο Νίκος Βουρλάκης έκανε λόγο για «πρωτόγνωρη οικονομική κρίση που θέλει μία πρωτόγνωρη αντιμετώπιση» και τόνισε ότι το ζητούμενο είναι «πώς θα διεκδικήσουμε αυτό το δύσκολο αύριο που έρχεται», «για να μην την ξαναπληρώσουν οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και οι μικρομεσαίοι».

Ο κ. Βουρλάκης τόνισε ότι για τη διαχείριση μέχρι σήμερα της πανδημίας στην Ελλάδα θα πρέπει «να πιστώσουμε την επιτυχία στον απίστευτο βαθμό συνείδησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, σε αντίθεση με τους σουπερμαρκετάδες και άλλους μεγαλοεπιχειρηματίες».

Στη συνέχεια, επιτέθηκε στον Δήμαρχο Χανίων, τον οποίο κατηγόρησε ότι συμβαδίζει με την κεντρική πολιτική της κυβέρνησης, ενώ απηύθυνε και το εξής ερώτημα: «Πώς μπορείτε να γίνετε πιστευτοί όταν κάνετε μία σύσκεψη για τις πληγείσες επιχειρήσεις και δεν καλείτε τον Σύλλογο Εργαζομένων στην Εστίαση για να λάβετε υπόψιν τη γνώμη του;»

Τέλος, ο κ. Βουρλάκης ζήτησε, μεταξύ άλλων, τη χορήγηση έκτακτου επιδόματος στους δημοτικούς υπάλληλους.

Απαντώντας στον κ. Βουρλάκης, ο κ. Σημανδηράκης σημείωσε ότι στην πρώτη συνάντηση με την Ένωση Ξενοδόχων, το Επιμελητήριο και τον Εμπορικό Σύλλογο δεν ήταν δυνατόν για λόγους ασφαλείας – απαγόρευσης να κληθούν όλα τα σωματεία και γνωστοποίησε ότι την προσεχή Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση με εκπροσώπους σωματείων εργαζομένων.

Ο Σεραφείμ Ρίζος επιτέθηκε, αρχικά, στον Δήμαρχο Χανίων, λέγοντας πως «μάλλον δεν πείθετε γιατί έγινε αυτή τη στιγμή η μετακίνηση τού κ. Πουμπλάκη και ότι δεν ήταν εκδικητική από εσάς…».

«Το συνηθίζετε να χρησιμοποιείτε αυθαίρετα τόσο βαριές λέξεις και απαράδεκτες. Ζητώ να ανακαλέσετε…», σχολίασε ο κ. Σημανδηράκης.

Ακολούθησε ένταση, με τον Δήμαρχο Χανίων να λέει: «Είναι ντροπή σας» και τον κ. Ρίζο να απαντά ότι θα έπρεπε να τον ενοχλήσει η πράξη και όχι η λέξη.

Ακολούθως, ο κ. Ρίζος σημείωσε ότι «η τουριστική μονοκαλλιέργεια αποδεικνύει την αποτυχία της νεοφιλελεύθερης διαχείρισης και των δικών σας πολιτικών επιλογών».

Αναφερόμενος στην πανδημία και την αντιμετώπισή της μέχρι σήμερα, ο κ. Ρίζος είπε ότι «δεν δικαιολογεί πανηγυρισμούς, αλλά να μας εφιστά την προσοχή, γιατί οι επιστήμονες μιλούν για δεύτερο κύμα της νόσου και πρέπει να ενισχύουμε το Σύστημα Υγείας».

Υποστήριξε, δε, ότι από την πλευρά της κυβέρνησης ήταν «εξαιρετικά ανεύθυνη, εγκληματική, η διαχείριση της κρίσης. Κρύφθηκε πίσω από την ατομική ευθύνη για να ξεπλύνει τις ανεπάρκειές της, με πρώτη την έλλειψη ενίσχυσης του ΕΣΥ», είπε κι έκανε λόγο για «χρηματοδότηση ημετέρων. Το ένα σκάνδαλο διαδέχεται το άλλο. Τι να πούμε για τα ΚΕΚ; Η κυβέρνηση καλεί εκπαιδευτικούς και μαθητές να γίνουν πειραματόζωα για να στηρίξουν τα ιδιωτικά σχολεία και τα μεγάλα φροντιστήρια ενόψει των πανελλαδικών εξετάσεων».

Τέλος, ο κ. Ρίζος άσκησε κριτική στη Δημοτική Αρχή, λέγοντας ότι «έχετε την ίδια πολιτική, ως Δήμος, με την κυβέρνηση…».

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ