Τελευταία ευκαιρία για τα "βαριά" αυθαίρετα-Τι αλλάζει από 1η Οκτωβρίου

Petite Perle 300×250

Τρεις ημέρες απομένουν για την τακτοποίηση των λεγόμενων "βαριών" αυθαιρέτων, δηλαδή όσων δεν έχουν καθόλου οικοδομική άδεια ή έχουν μεγάλες υπερβάσεις. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος φαίνεται να μην δώσει άλλη παράταση στην προθεσμία που λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου, παρά τις αντιδράσεις και τις πιέσεις, απ' όλο το πολιτικό φάσμα για το αντίθετο.

Ουσιαστικά, το τέλος της τακτοποίησης έρχεται για τα αυθαίρετα της Κατηγορίας 5, δηλαδή για κτίρια χωρίς οικοδομική άδεια, ή με πολύ σοβαρές αυθαιρεσίες,  που αφορούν σε υπέρβαση τουλάχιστον κατά 40% στην κάλυψη και στη δόμηση ή κατά 20% καθ' ύψος.

Για τα υπόλοιπα αυθαίρετα (κατηγορίες 1 έως 4) η διαδικασία της τακτοποίησης συνεχίζεται μέχρι την 31η Μαρτίου 2026. Ωστόσο μετά την 30η Σεπτεμβρίου 2020 θα καταβάλλονται προσαυξημένα ποσά τακτοποίησης. Το ύψος της προσαύξησης είναι 20% για το πρώτο έτος καθυστέρησης, ενώ για κάθε επιπλέον έτος το ποσοστό αυξάνεται κατά 5 μονάδες. Όλες οι τακτοποιήσεις αφορούν κατασκευές ή αλλαγές χρήσεων που έγιναν πριν τις 28 Ιουλίου 2011.

Αντιδράσεις από τον τεχνικό κόσμο

Κατά της απόφασης του υπουργείου Περιβάλλοντος έχει ταχθεί ο τεχνικός κόσμος, με το ΤΕΕ, διά του προέδρου του Γιώργου Στασινού, να ζητά την παράταση της προθεσμίας της 30ης Σεπτεμβρίου, με ειδική αναφορά στα αυθαίρετα κατηγορίας 5, τουλάχιστον μέχρι την έναρξη του νέου θεσμού της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου, που προγραμματίζεται για τις αρχές του 2021.

Σε επιστολή που έστειλε ο κ. Στασινός προς την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος αναφέρει, μεταξύ άλλων ότι, "αντικειμενικές δυσκολίες, με ευθύνη της Πολιτείας αφενός και των εκτάκτων καταστάσεων που βιώνουμε (και των συνεπακόλουθων μέτρων) αφετέρου, δεν επιτρέπουν τη σύννομη, θεσμικά σωστή και τεχνικά άρτια ολοκλήρωση των διαδικασιών αυτών, όπως ορίζει ο νόμος και οι αποφάσεις του ΣτΕ, εντός της προθεσμίας που λήγει την 30η Σεπτεμβρίου".

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ επικαλείται την αυξημένη ζήτηση που παρουσιάζεται για τακτοποίηση των αυθαιρέτων κατηγορίας 5, την οποία οι μηχανικοί δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν μέσα στα στενά χρονικά περιθώρια που αφήνει η προθεσμία της 30ης Σεπτεμβρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα το πληροφοριακό σύστημα δηλώσεων αυθαιρέτων του ΤΕΕ βρίσκεται στα όριά του από τον όγκο των ταυτόχρονων δηλώσεων που υποβάλλονται.

Φόβοι για πάγωμα των μεταβιβάσεων

Την ίδια στιγμή εκπρόσωποι λογιστών και συμβολαιογράφων προειδοποιούν για τουλάχιστον τρίμηνο "πάγωμα" των μεταβιβάσεων ακινήτων. Και αυτό διότι, αν δεν υπάρξει αλλαγή στο θεσμικό καθεστώς ή δεν δοθεί παράταση, από τον επόμενο μήνα για να ολοκληρωθεί η τακτοποίηση αυθαιρέτων (ανεξαρτήτως κατηγορίας) θα πρέπει τα ακίνητα αυτά να συνδεθούν με την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου. Όμως από την στιγμή που δεν λειτουργεί η Ηλεκτρονική Ταυτότητα οι συμβολαιογράφοι δεν θα μπορούν να ολοκληρώσουν καμία μεταβίβαση.

Πάντως, το υπουργείο Περιβάλλοντος σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι είναι παντελώς ανακριβές ότι η μη παράταση της προθεσμίας προκαλεί πρόβλημα στις μεταβιβάσεις ακινήτων.

"Η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίων εφόσον δεν έχει ενεργοποιηθεί δεν μπορεί να αποτελεί προϋπόθεση για τις μεταβιβάσεις" αναφέρεται στην ανακοίνωση και διευκρινίζεται ότι για το θέμα αυτό θα εκδοθεί άμεσα από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας διευκρινιστική εγκύκλιος και "ασφαλώς θα ληφθεί κάθε απαραίτητο μέτρο ώστε να μην δημιουργηθεί το οποιοδήποτε πρόβλημα στην κτηματαγορά".

Ακόμη τονίζεται ότι η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έδωσε δύο παρατάσεις: μία που δόθηκε τον Δεκέμβριο του 2019 για τις 30 Ιουνίου 2020 και κατόπιν μία που δόθηκε τον Ιούνιο του 2020 για τις 30 Σεπτεμβρίου 2020.

"Ωστόσο είχε προειδοποιήσει και ενημερώσει έγκαιρα τους πολίτες, τους μηχανικούς και όλους τους εμπλεκόμενους ότι σκοπεύει να βάλει τέλος στον φαύλο κύκλο των αναβολών και των παρατάσεων στο θέμα των αυθαιρέτων. Διότι είναι θέμα σοβαρότητας για το δημόσιο να βάλει τέλος στις συνεχείς ολιγόμηνες παρατάσεις που οδηγούν σε ένα γαϊτανάκι χωρίς τέλος".

Τονίζεται ακόμη ότι ως ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση νοείται η ημερομηνία καταβολής του παραβόλου. Όποτε, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν την σχετική αίτηση στο σύστημα του ΤΕΕ μέχρι το τέλος του μήνα και να πληρώσουν το παράβολο. Από την πληρωμή του παραβόλου ο μηχανικός έχει στη διάθεση του 18 μήνες προκειμένου να ολοκληρώσει την ηλεκτρονική υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών.

Τροπολογία από τον ΣΥΡΙΖΑ

Την παράταση της σχετικής προθεσμίας ζητεί και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Την προηγούμενη εβδομάδα ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τροπολογία την επέκταση της ρύθμισης αυθαιρέτων, η οποία όμως απορρίφθηκε. Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ επανήλθε καταθέτοντας νέα τροπολογία στο Σχέδιο Νόμου "Επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών από την πορεία του μεσογειακού κυκλώνα "Ιανός", περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις". Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει σήμερα τη Βουλή κατά τη συζήτηση για το σχέδιο νόμου στην Ολομέλεια.

ΠΗΓΗ CAPITAL

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ