Τα εφιαλτικά νούμερα του κορονοϊού στην Ελλάδα και τα επόμενα lockdown

Petite Perle 300×250

Ανησυχία προκαλούν τα τελευταία στοιχεία για την εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρα μας

Το νέο ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων, που καταγράφηκε την Παρασκευή με 508 μολύνσεις, εκ των οποίων οι 227 στην Αττική, δεν αφήνει πολλά περιθώρια.

Η Κοζάνη είναι σε lockdown, τα Ιωάννινα βρίσκονται κοντά, η Αττική καταγράφει πολλά κρούσματα, ενώ ανεβαίνουν και στη Θεσσαλονίκη.

Η κατάσταση μοιάζει εκρηκτική και στην Ελλάδα, ενώ στην Ευρώπη λαμβάνονται αυστηρά μέτρα, το Βέλγιο απαγορεύει την κυκλοφορία το βράδυ, όπως και το Παρίσι.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε μόλις πέντε ημέρες καταγράφηκαν 2.100 κρούσματα και 41 θάνατοι, ενώ κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο μηνών, καταγράφεται σχεδόν διπλάσιος αριθμός θανάτων σε σχέση με το χρονικό διάστημα 15 Μαρτίου έως 5 Μαΐου, δηλαδή στην περίοδο του lockdown.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 7.830 τις προηγούμενες 24 ώρες φθάνοντας τα 348.577, σύμφωνα με τα δεδομένα τα οποία συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ για τις λοιμώδεις νόσους.

Το ίδιο διάστημα, ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα αυξήθηκε στους 9.767 νεκρούς, καθώς άλλοι 33 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19, κατά την ίδια πηγή.

«Υπάρχει ένα όριο το οποίο το έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, από την οποία περνάμε από την κατάσταση πορτοκαλί στην κατάσταση κόκκινου συναγερμού. Αυτό το όριο, η πρώτη που το πέρασε ήταν η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης. Με όριο το 150, η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης είναι στο 159,7».

Αυτό δήλωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς το βράδυ της Παρασκευής (16/10), στη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κορονοϊό, εξηγώντας το πλαίσιο υπό το οποίο η Π.Ε. Κοζάνης μπήκε σε lockdown πριν μερικές ώρες.

Την ίδια στιγμή, «όχι όλη η Αττική, ο κεντρικός τομέας της Αττικής υπολείπεται του ορίου αυτού. Έχει μια σταθερότητα τις τελευταίες ημέρες, την οποία παρακολουθούμε», αποκάλυψε ο ίδιος.

Στα Ιωάννινα, από την άλλη, «ο συγκεκριμένος δείκτης απέχει από το 150, αλλά όχι σημαντικά», σύμφωνα με τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας. Προηγουμένως, κατά την εισήγησή του είχε μάλιστα υπογραμμίσει πως «και στα Γιάννενα», όπου εντοπίστηκαν 31 νέα περιστατικά τις τελευταίες 24 ώρες, «η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη», ενώ απηύθυνε και «έκκληση στους κατοίκους και της περιοχής Ηπείρου να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην τήρηση των μέτρων».

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης, διευκρινίζοντας όσα είπε περί «ευαίσθητης» εικόνας στην Αττική, στην αρχική του τοποθέτησή και ως προς την πρότερη εκτίμηση των ειδικών περί τάσεων σταθεροποίησης, εξήγησε, από την πλευρά του, πως «σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα βλέπαμε αρνητικές τάσεις. Δηλαδή, βλέπαμε να μαζεύεται λιγάκι. Αυτή την εβδομάδα είδαμε να ανεβαίνει λιγάκι».

«Αυτή την στιγμή η Αττική κάνει ώσεις. Δηλαδή, να το πω έτσι, κάνει μια ταλάντευση. Φαίνεται ότι έχει μπει, λοιπόν, σε μια κατάσταση σταθερότητας η οποία, όμως, είναι ευαίσθητη. Δηλαδή, από την μια μέρα στην άλλη μπορεί να αλλάξει», πρόσθεσε.

Παίρνοντας εκ νέου τον λόγο ο κ. Χαρδαλιάς δήλωσε σε σχέση με την παρατήρησή του καθηγητή: «Τέτοιες ταλαντώσεις τις παρατηρούμε και σε άλλες περιοχές και δεν είναι κάτι κρυφό. Αν δείτε στις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ, μπορείτε να δείτε και περιοχές που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες, κάποιες παραπάνω από το μέσο όρο του 14ημέρου».

«Το γεγονός, δηλαδή, ότι η Θεσσαλονίκη ή η Καστοριά ή η Κόρινθος δείχνει να έχουν μία μικρή αύξηση του μέσου όρου που έχουν βγάλει μέχρι τώρα, προφανώς είναι κάτι που μας ανησυχεί», συνέχισε, για να υπογραμμίσει, ακολούθως: «Και αυτή είναι και η δουλειά η δική μας. Να βλέπουμε και στις 74 Περιφερειακές Ενότητες κάθε μέρα, δύο φορές την ημέρα, τι ακριβώς δεδομένα έχουμε». 

Πηγή: www.ieidiseis.gr

Υγεία - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ