Ρωσία: Επιτυγχάνεται μείωση των επιτοκίων λόγω φόβων για ύφεση

Petite Perle 300×250

Η κεντρική τράπεζα περιόρισε το κόστος δανεισμού στο 17% από 20%.

Με μια αιφνιδιαστική κίνηση, αντανάκλαση της ανησυχίας για την πορεία της ρωσικής οικονομίας, η πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας, Ελβίρα Ναμπιουλίνα, επέσπευσε χθες κατά τρεις εβδομάδες όχι μόνο τη συνεδρίασή της, αλλά και τη μείωση των επιτοκίων κατά 300 μονάδες βάσης που προγραμμάτιζε για τη 19η Απριλίου. Μείωσε τα επιτόκια στο 17% από το 20%, στο οποίο τα είχε αυξήσει μόλις πριν από ένα μήνα όταν κλήθηκε να ανακόψει την ελεύθερη πτώση του νομίσματος, ως συνέπεια των κυρώσεων που επέβαλαν στη Ρωσία οι δυτικές οικονομίες.

Είναι σαφές ότι στόχος της κεντρικής τράπεζας είναι να στηρίξει την οικονομία που όλα δείχνουν ότι οδεύει προς τη χειρότερη ύφεση των τελευταίων τουλάχιστον 20 ετών, υπό το βάρος των καταιγιστικών κυρώσεων. Οι εκτιμήσεις οικονομικών αναλυτών και διεθνών οργανισμών συγκλίνουν σε μια δυσοίωνη πρόβλεψη για μείωση του ρωσικού ΑΕΠ από 10% έως και 15%, ως συνέπεια του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και των καταιγιστικών κυρώσεων. Σε ό,τι αφορά το νόμισμα, η πορεία του είναι η ακριβώς αντίστροφη, καθώς το ρούβλι έχει στο μεταξύ ανακτήσει όση αξία έχασε στην αρχή του πολέμου. Το οφείλει σε μεγάλο βαθμό στους ελέγχους που επέβαλε η Μόσχα στις κινήσεις κεφαλαίου και στην αρχική άνοδο των επιτοκίων, ενώ έχει ενδεχομένως συνδράμει μερικώς το αίτημα και η επιθετική ρητορική του Κρεμλίνου να πληρώνουν εφεξής οι Ευρωπαίοι το φυσικό αέριο σε ρούβλια.

Η ανάκαμψη του ρουβλίου και ο περιορισμός της ανησυχίας για αύξηση του πληθωρισμού κατέστησαν δυνατή τη μείωση.

Οπως σχολίασε σχετικά η Ναταλία Ορλόβα, οικονομολόγος της Alfa Bank, «το ρούβλι είναι πολύ ισχυρό τώρα και μειώνει τους κινδύνους επιτάχυνσης του πληθωρισμού». Η μείωση των επιτοκίων οδήγησε, όπως ήταν αναμενόμενο, σε μια ελαφρά διολίσθηση του νομίσματος, με την ισοτιμία του να διαμορφώνεται στα 75,92 ρούβλια προς ένα δολάριο, όταν την προηγούμενη ημέρα είχε ενισχυθεί στα 74,26 ρούβλια προς ένα δολάριο. Σύμφωνα, άλλωστε, με τον Αρτέμ Ζαϊγκρίν, οικονομολόγο της Sova Capital, όταν τον Φεβρουάριο αποφάσισε η κεντρική τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια στο 20% πέτυχε να θωρακίσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ρωσίας. Ο ίδιος επισήμανε πως τον Φεβρουάριο «με τις κινήσεις αυτές η τράπεζα πέτυχε να ανακόψει τις εκροές κεφαλαίων από το τραπεζικό σύστημα της Ρωσίας και να προσελκύσει καταθέσεις», ενώ τώρα πρέπει κατά κύριο λόγο να αντιμετωπίσει «την αυξανόμενη αβεβαιότητα που περιβάλλει την οικονομία και την απότομη υποχώρηση της ζήτησης».

Στη σχετική ανακοίνωσή της, άλλωστε, η κεντρική τράπεζα δεν έκρυψε την ανησυχία που υπαγόρευσε τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, καθώς υπογράμμισε ότι «οι εξωτερικές συνθήκες παραμένουν δύσκολες και μειώνουν την οικονομική δραστηριότητα της Ρωσίας», ενώ προσέθεσε πως «η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος εξακολουθεί να απειλείται». Η εσπευσμένη κίνηση της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας έπεται των τελευταίων επιθέσεων που δέχεται η ρωσική οικονομία από τις δυτικές οικονομίες. Λίγο νωρίτερα, η Ιαπωνία είχε ανακοινώσει ότι συντάσσεται με τους Ευρωπαίους στην απόφασή τους να απαγορεύσουν τις εισαγωγές ρωσικού άνθρακα που είχαν λάβει οι ηγέτες της Ε.Ε. την Πέμπτη. Παράλληλα, οι χώρες-μέλη του G7 ανακοίνωσαν ότι απαγορεύουν κάθε νέα επένδυση στον ενεργειακό κλάδο της Ρωσίας και επεκτείνουν τους περιορισμούς που έχουν επιβάλει στις εμπορικές συναλλαγές της Μόσχας. Οπως, πάντως, προειδοποιούν οικονομικοί αναλυτές, όσο εξακολουθούν να εισρέουν στα ταμεία της Ρωσίας τα έσοδα από τις εξαγωγές των υδρογονανθράκων της, η ρωσική οικονομία διατηρεί τις αντιστάσεις της και δεν πρόκειται να καταρρεύσει.

πηγή: reuters

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ