Ιστορική κίνηση του Πάπα: Επέστρεψε 3 κομμάτια των Γλυπτών του Παρθενώνα – Τι λέει το Βατικανό

Petite Perle 300×250

Πρόκειται για δύο κομμάτια της ζωφόρου και ένα από μετόπη του ναού, το σημαντικότερο ενδεχομένως από τα οποία εικονίζει έναν έφηβο άντρα από την πομπή των Παναθηναίων, που μετέφερε προσφορές προς τη Θεά Αθηνά

Ο Πάπας Φραγκίσκος αποφάσισε να δωρίσει τρία θραύσματα του γλυπτού διακόσμου του Παρθενώνα, που βρίσκονταν στα μουσεία του Βατικανού, «ως μαρτυρία και ένδειξη της επιθυμίας για συνέχιση της οικουμενικής πορείας αλήθειας» σε μια ιστορική κίνηση που έρχεται να ενισχύει τις προσπάθειες της Ελλάδας για επαναπατρισμό των μαρμάρων που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο.

Πρόκειται για δύο κομμάτια της ζωφόρου και ένα από μετόπη του ναού, το σημαντικότερο ενδεχομένως από τα οποία εικονίζει έναν έφηβο άντρα από την πομπή των Παναθηναίων, που μετέφερε προσφορές προς τη Θεά Αθηνά. Το πολύτιμο αυτό θραύσμα από τη βόρεια ζωφόρο εικάζεται πως έπεσε "θύμα" του βομβαρδισμού του Παρθενώνα από τον Βενετσιάνο Φραντσέσκο Μοροζίνι, τον τελευταίο υπερασπιστή του σημερινού Ηρακλείου κατά την πολιορκία των Οθωμανών. Ο Μοροζίνι στα 1687, ένα χρόνο πριν φορέσει το κόρνο του Δούκα της Βενετίας και αφού είχε ανακαταλάβει την Πελοπόννησο, βομβάρδισε την Αθήνα στοχεύοντας και στον Παρθενώνα, ο οποίος είχε μετατραπεί από τους Οθωμανούς σε μπαρουταποθήκη, με αποτέλεσμα την καταστροφή του μεγαλύτερου τμήματος του ναού και του διακόσμου του. Το θραύσμα βρέθηκε στα χέρια του εμπόρου αρχαιοτήτων Φραντσέσκο Αλεσαντρόνι, ο οποίος και το πούλησε το 1803 στον Πάπα, για να καταλήξει στο Ετρουσκικό-Γρηγοριανό Μουσείο των μουσείων του Βατικανού.

Σημειώνεται ότι είχε "επαναπατριστεί" το 2008 και είχε παραμείνει στο Μουσείο της Ακρόπολης για τουλάχιστον ένα χρόνο. Το μοναδικό αυτό γλυπτό, διαστάσεων 24×25 εκ., είχε πάρει τότε τη θέση του στη χαμένη λίθο V της βόρειας ζωφόρου, στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης. Ένα ακόμα θραύσμα ανήκει σε ένα από τα άλογα, πιθανότατα του τέθριππου της Θεάς Αθηνάς. Πρόκειται για μια κεφαλή αλόγου, η οποία αποδίδεται στο δυτικό αέτωμα του Παρθενώνα.

Τέλος, το τρίτο θραύσμα απεικονίζει μια ανδρική γενειοφόρο κεφαλή, η οποία ανήκει στη νότια μετόπη του ναού, όπου απεικονιζόταν η Κενταυρομαχία.

Την ιστορική αυτή κίνηση χαιρέτισε το υπουργείο Πολιτισμού και το Μουσείο της Ακρόπολης, με τον διευθυντή του κ. Νίκο Σταμπολίδη να αποκαλύπτει ότι της απόφασης είχαν προηγηθεί προφορικές και γραπτές συνεννοήσεις με την Αγία Έδρα και το Μουσείο του Βατικανού από το υπουργείο Πολιτισμού και το Μουσείο Ακρόπολης.

Τι λέει το Βατικανό

Όπως αναφέρεται στο επίσημο ανακοινωθέν της Αγίας Έδρας, «ο Πάπας Φραγκίσκος, ως ουσιαστική απόδειξη της ειλικρινούς επιθυμίας για συνέχιση της οικουμενικής πορείας για τη μαρτυρία της αλήθειας, αποφάσισε να δωρίσει στην Αυτού Μακαριότητα Ιερώνυμο, Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, τρία θραύσματα του Παρθενώνα, τα οποία εδώ και αιώνες φυλάσσονται με μεγάλη φροντίδα στις συλλογές του ποντίφικα και στα Μουσεία του Βατικανού, και τα οποία εκτίθεντο σε εκατομμύρια επισκέπτες».

Το υπουργείο Πολιτισμού

Από την πλευρά του, σε ανακοίνωση «το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού χαιρετίζει την απόφαση του Πάπα Φραγκίσκου, η οποία ανακοινώθηκε από το Βατικανό, για την επιστροφή στην Ελλάδα των τριών θραυσμάτων από τη ζωφόρο και τη μετόπη του Παρθενώνα – τα οποία φυλάσσονταν, από τον 19ο αιώνα, στις πολύτιμες συλλογές των Μουσείων του Βατικανού. Μετά από παράκληση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, η Αυτού Αγιότης ο Πάπας Φραγκίσκος ευαρεστήθηκε να επιστρέψει διά της εκκλησιαστικής Αρχής της Ελλάδας τα θραύσματα από τα παρθενώνια Γλυπτά. Στη "δωρεά" του Πάπα Φραγκίσκου, η οποία γίνεται προς τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, τονίζεται ο πνευματικός και φιλάδελφος χαρακτήρας της παπικής χειρονομίας προς την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος.

Εκφράζεται η ευγνωμοσύνη του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και προσωπικά της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη, για τη γενναιόδωρη απόφαση του Πάπα Φραγκίσκου. Η απόφαση αυτή έρχεται αρωγός στην εργώδη προσπάθεια που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ήδη από τον Ιούλιο 2019, για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο και την επανένωσή τους με εκείνα που εκτίθενται στο Μουσείο της Ακρόπολης», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ικανοποίηση από το Μουσείο Ακρόπολης

Την ιστορική απόφαση της Αγίας Έδρας χαιρέτισε και ο γενικός διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης, Νίκος Σταμπολίδης, σημειώνοντας: «Μετά την οριστική επανένωση του θραύσματος Fagan στην ανατολική ζωφόρο του Παρθενώνα, τα τρία θραύσματα που βρίσκονται στο Βατικανό επανενώνονται ξανά στις θέσεις τους στο Μουσείο Ακρόπολης. Το υπουργείο Πολιτισμού και το Μουσείο Ακρόπολης είχαν προφορικές και γραπτές συνεννοήσεις με την Αγία Έδρα και το Μουσείο του Βατικανού. Χαιρετίζουμε τη σημερινή (σ.σ. χθεσινή) απόφαση»

Πηγή: neakriti.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ