Βρήκε το δίκιο του στον Συνήγορο του Πολίτη-Ένας λογαριασμός νερού σερνόταν επί σειρά ετών… στον Δήμο Μαλεβιζίου

Petite Perle 300×250

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Κορίνα Καφετζοπούλου

Μια ιστορία για γέλια και για κλάματα από αυτές που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στο δημόσιο, ειδικά όταν ένας πολίτης ψάχνει απεγνωσμένα σχεδόν εμμονικά το δίκιο του, συνέβη στον Δήμο Μαλεβιζίου.

Πρόκειται μια παλιά υπόθεση τουλάχιστον 20 ετών, που σερνόταν στις υπηρεσίες του πρώην δήμου Τυλίσου και μεταβιβάστηκε στον δήμο Μαλεβιζίου, με τον πολίτη επιτέλους να δικαιώνεται για μια οφειλή νερού, που ξεκίνησε από το 2003 και σταδιακά έφτασε τα 483 ευρώ και με τις προσαυξήσεις κατέληξε στα 1482 ευρώ.

Η απόφαση της δικαίωσης ήρθε από τον Συνήγορο του Πολίτη πριν τρία χρόνια και μάλιστα όχι μια αλλά τρεις φορές και εκ των πραγμάτων ήταν υποχρεωμένο να την αποδεχθεί το δημοτικό συμβούλιο, όπως και έκανε.

Ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Μαλεβιζίου, Φίλιππος Βαμβουκάκης, μιλώντας στο δημοτικό συμβούλιο, είπε ότι πρόκειται για μια υπόθεση που δεν τιμά τον Δήμο: «Ο άνθρωπος αυτός, και αυτό δεν τιμά τον Δήμο έχει μπει σε μια ταλαιπωρία πολλά χρόνια. Έχει δικαιωθεί τρεις φορές από το Συνήγορο του Πολίτη. Η υπηρεσία είχε αντιρρήσεις. Έγινε αλληλογραφία μέσω εμού με το Συνήγορο του Πολίτη που μας καλεί να διαγράψουμε το χρέος. Σε κάθε επιχείρημα που είχε η υπηρεσία ο Συνήγορος του Πολίτη απαντά υπέρ του πολίτη», είπε χαρακτηριστικά.

Τι είχε συμβεί όμως και ο πως ο δημότης που κληρονόμησε ένα αγροτεμάχιο βρέθηκε και χρεωμένος και χωρίς κολεκτέρ για να μπορεί να ποτίζει; Διότι αυτό ήταν το δεύτερο ζητούμενο. Εκτός από του ότι δεν έχει υδρόμετρο στο όνομά του, ο ίδιος αιτείτο κολεκτέρ αλλά δεν του δινόταν επειδή φαίνεται ότι χρωστάει (σ.σ. αυτό διευκρινίστηκε από τον κ. Βαμβουκάκη).

Δηλαδή τόσο καιρό ο δημότης εμφανίζεται χρεωμένος διότι έτσι έκριναν οι υπηρεσίες και επιπλέον δεν του χορηγούνταν νέο υδρόμετρο άρδευσης και δεν μπορούσε να ποτίσει!

Η ιστορία αυτή διαδραματίζεται στο Κεραμούτσι και ξεκινά τη δεκαετία του 1960.
Ο θείος του, τον οποίο κληρονόμησε, είχε παραχωρήσει δωρεάν το οικοπέδο του στην Κοινότητα Κεραμουτσίου, και εντός υπήρχε κοινοτική δεξαμενή ύδρευσης η οποία και κατασκευάστηκε το έτος 1965.
Στην τότε απόφαση αναφερόταν ότι θα υπάρχει μία κρήνη για την ύδρευση του θείου του, όπου θα υπόκεινται όμως σε φορολογία όπως και οι υπόλοιποι κάτοικοι του οικισμού.
Τα χρόνια εκείνα δεν υπήρχαν μετρητές ύδρευσης.

Το 2021 η δεξαμενή αυτή τέθηκε εκτός λειτουργίας με επίσημες αποφάσεις.
Ο πρώην δήμος Τυλίσου, χρέωσε στον κληρονόμο παρά το γεγονός ότι ποτέ δεν υπήρχε υδρόμετρο στο όνομά του (αυτό ειπώθηκε μέσα στο δημοτικό συμβούλιο από τον αντιδήμαρχο Γρηγόρη Περυσινάκη) για την περίοδο από το έτος 2003 έως το 2010, το ποσό των 483,61€. Σήμερα, το ποσό αυτό έχει ανέλθει στα 1.482,04€ συμπεριλαμβανομένων των νόμιμων προσαυξήσεων (κεφάλαιο: 483,61€ και προσαυξήσεις: 998,43€). Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά ο δημότης διατυπώνει αντιρρήσεις κάνοντας την πρώτη αίτηση το 2007. Η απάντηση που λαμβάνει από τον πρώην δήμο Τυλίσου είναι ότι «ορθώς έγινε η χρέωση».

Τα τελευταία δέκα χρόνια αναπτύσσεται πλούσια αλληλογραφία για το θέμα. Το 2013 ο πολίτης επανέρχεται και ζητά διαγραφή καθώς οι οφειλές για τα έτη 2003 έως και 2010 δεν «ευ σταθούν» και επιπλέον αιτείται να απομακρυνθεί η δεξαμενή που υπάρχει στο χωράφι του, το οποίο κληρονόμησε από το θείο του.
H Επιτροπής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών του Δήμου το 2014 πρότεινε τη διαγραφή της οφειλής κατόπιν θετικής γνωμοδότησης Νομικού Συμβούλου επί του θέματος και την εκ νέου μελλοντική επανεξέταση. Υπάρχει και σχετική απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου.

Στην επανεξέταση του θέματος που ακολούθησε σε μετέπειτα συνεδρίαση της Φορολογικής Επιτροπής, το 2016, αποφασίστηκε η μη διαγραφή των οφειλών.

Ο πολίτης δεν άφησε εκεί την υπόθεση και τον Ιούλιο του 2021 έκανε προσφυγή στο Συνήγορο του Πολίτη.
Η πρώτη δικαίωση ήρθε τον Νοέμβριο του 2021, η δεύτερη τον Μάιο του 2022, και η τρίτη τον Ιανουάριο του 2023. Την ταλαιπωρία του πολίτη κανείς δεν την πληρώνει αλλά τουλάχιστον πέτυχε να διαγραφεί το χρέος από την καρτέλα του ενώ θα του χορηγηθεί και νέο υδρόμετρο άρδευσης για να κάνει τη δουλειά του.
Το θέμα των παλιών χρεών που πιθανά προσομοιάζουν με αυτή την υπόθεση απασχολεί έντονα τη δημοτική αρχή και αυτό φάνηκε από τις τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων.

Ωστόσο η απόφαση του Συνηγόρου του Πολίτη αφορά στη συγκεκριμένη υπόθεση και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση νομολογία.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ