Στον "αέρα" πτυχιούχοι του πρώην ΤΕΙ Κρήτης – Η ανωτατοποίηση σε ΕΛΜΕΠΑ "έριξε" την αξία των πτυχίων τους

Petite Perle 300×250

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι απόφοιτοι του ΤΕΙ Κρήτης, με το κύρος και την αξία του πτυχίου τους να έχει μειωθεί σημαντικά. Όπως διαμήνυσε στο neakriti.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων και Φοιτητών ΤΕΙ Κρήτης, Αλέξανδρος Μπριτζολάκης, καμία απολύτως κυβέρνηση δε σκέφτηκε τα άτομα που έλαβαν πτυχίο πριν την ανωτατοποίηση του ΤΕΙ Κρήτης σε Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο.

Τα συγκεκριμένα άτομα-κάτοχοι πτυχίων βρίσκονται στον "αέρα", αφού για να λάβουν πλέον τον τίτλο του πανεπιστημίου πρέπει να δώσουν… κατατακτήριες εξετάσεις και να παρακολουθήσουν εκ νέου τη σχολή.

Είναι γνωστή στα εκπαιδευτικά δρώμενα της Κρήτης η αντιπαράθεση μεταξύ της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. γύρω από το πρώην ΤΕΙ Κρήτης. Η Ν.Δ. ήταν εξαρχής αντίθετη στην ανωτατοποίησή του, αλλά και στη δημιουργία νέων πανεπιστημιακών τμημάτων, όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη, την περίοδο της διακυβέρνησής του προχώρησε στην ανωτατοποίηση του ΤΕΙ Κρήτης, που ήταν Ανώτερο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα.

Το neakriti.gr μέσα από το συγκεκριμένο ρεπορτάζ αναδεικνύει τη δυσμένεια στην οποία περιήλθαν όλοι εκείνοι οι απόφοιτοι του ΤΕΙ Κρήτης, οι οποίοι ουσιαστικά έχουν έναν τίτλο σπουδών από ένα Ανώτερο Ίδρυμα που δεν υπάρχει. Ο Αλέξανδρος Μπριτζολάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων και Φοιτητών ΤΕΙ Κρήτης, έκανε προσωπική παρέμβαση, με σκοπό να θίξει τα κακώς κείμενα.

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ανωτατοποίησε τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα σε μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επειδή είδε πως μια τέτοια απόφαση θα έχει πολιτικό κόστος, αποφάσισε με fast track διαδικασίες να ανωτατοποιήσει το ΤΕΙ Κρήτης το 2019. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι χιλιάδες απόφοιτοι να βρίσκονται στο… κενό. Τι εννοώ; Εννοώ πως το κύρος του πτυχίου τους μειώθηκε σημαντικά, αφού ήταν πλέον κάτοχοι πτυχίων από Εκπαιδευτικό Ίδρυμα που δεν υπήρχε πλέον», υποστήριξε ο κ. Μπριτζολάκης, ενώ συνέχισε: «Κανένας δεν ενδιαφέρθηκε για τα εργασιακά δικαιώματα των αποφοίτων του ΤΕΙ Κρήτης. Δεν υπήρξε η αντίστοιχη ισοτιμία. Η αξία του πτυχίου ΤΕΙ Κρήτης και ΕΛΜΕΠΑ είναι η ίδια. Αυτό που αλλάζει είναι τα εργασιακά δικαιώματα».

Αδικία

Οι φοιτητές, οι οποίοι σπουδάζουν τη δεδομένη στιγμή στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο και είχαν μπει στη σχολή τους ως εισαχθέντες ΤΕΙ Κρήτης, έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν εάν θα παρακολουθήσουν ένα επιπλέον έτος μ' ένα πρόσθετο αριθμό μαθημάτων που πρέπει να παρακολουθήσουν και να εξεταστούν ή να παραμείνουν απόφοιτοι. Αυτό δε συμβαίνει με τους αποφοίτους, καθώς, σύμφωνα με τον κ. Μπριτζολάκη, «αυτοί πρέπει να δώσουν κατατακτήριες εξετάσεις. Μιλάμε για αποφοίτους που παρακολούθησαν μια σχολή. Ο τίτλος τους δεν είναι ανώτατος αλλά ανώτερος και πρέπει να ξαναπαρακολουθήσουν τη σχολή, να ξαναμπούν στα φοιτητικά αμφιθέατρα για να αποκτήσουν τίτλο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Δυστυχώς, αμελήθηκε η αντιστοίχιση των μαθημάτων για όλους εμάς που πήραμε πτυχίο πριν το 2019».

Ο κ. Μπριτζολάκης υποστήριξε, μεταξύ άλλων, πως πρέπει να υπάρξει διαδικασία προώθησης και αντιστοίχισης των μαθημάτων. Όπως είπε, είναι επιτακτικό και αναγκαίο αίτημα. Πιο συγκεκριμένα, τόνισε ότι «θα πρέπει να υπάρξει διαδικασία προώθησης και αντιστοίχισης των τμημάτων. Θα πρέπει οι απόφοιτοι των τμημάτων να δώσουν κάποια μαθήματα, τα οποία θα τα τοποθετεί μια Επιτροπή, και εφόσον πετύχουν στις εξετάσεις να θεωρούνται απόφοιτοι της σχολής. Δεν είναι σωστό να μπαίνουν σε διαδικασίες κατατακτήριων εξετάσεων. Οι φοιτητές θα πρέπει να εντάσσονται κατευθείαν στο νέο τμήμα. Είναι απαράδεκτο να παίρνει κάποιος φοιτητής ένα πτυχίο από μια σχολή που δεν υπάρχει. Ο φοιτητής που θα πάρει πτυχίο και θα έχει την επιλογή να επιλέξει, και σε περίπτωση που επιλέξει να διατηρήσει τον τίτλο σπουδών από το ΤΕΙ, θα αναγράφεται πτυχίο ΤΕΙ Κρήτης, το οποίο εκδίδεται από το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο. Ουσιαστικά, όμως, το τμήμα δεν υπάρχει στην πράξη».

Ο κ. Μπριτζολάκης εξαπέλυσε "πυρά" και στην κυβέρνηση της Ν.Δ. Παρά το γεγονός ότι ήρθε σε επικοινωνία με τον υφυπουργό Παιδείας και πανεπιστημιακό, τον κ. Συρίγο, το ζήτημα μπήκε… στον πάγο, καθώς το ΕΛΜΕΠΑ έπρεπε να επαναξιολογηθεί.

«Έχουμε μιλήσει δύο φορές με τον υφυπουργό Παιδείας, τον κ. Συρίγο. Αυτό που ανέφερε η κυβέρνηση της Ν.Δ. είναι πως πρέπει να αξιολογηθεί το επίπεδο σπουδών και της ποιότητας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από τα αρμόδια όργανα. Τα ΤΕΙ είχαν αξιολογηθεί. Ο κ. Συρίγος μάς είπε πως πρέπει να αξιολογηθούν εκ νέου τα τμήματα του ΕΛΜΕΠΑ και μιλάμε για μια εκ νέου αξιολόγηση. Και εφόσον αξιολογηθούν εκ νέου από τα αρμόδια όργανα, θα γίνει η αντιστοίχιση αποφοίτων. Αυτή η διαδικασία, όπως μας είπε ο κ. Συρίγος, μπορεί να διαρκέσει 6-7 χρόνια. Η κυβέρνηση είναι εντελώς αδιάφορη. Η κ. Κεραμέως ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για τις αντιστοιχίες και είπε πως δεν την ενδιαφέρει. Δεν ενδιαφέρεται», σημείωσε.

Ζητούν την παρέμβαση της Πρυτανείας

Τέλος, ο κ. Μπριτζολάκης ζητάει μέσα από το neakriti.gr να παρέμβουν και προϊστάμενοι της Πρυτανείας του ΕΛΜΕΠΑ. Πρέπει οι γραπτές ανακοινώσεις να έχουν παρεμβατικό χαρακτήρα και να υπάρχει στοχοπροσήλωση.

«Είχαμε μιλήσει ως Σύλλογος με την Πρυτανεία, τον πρύτανη και τους αντιπρυτάνεις, οι οποίοι μας είπαν πως το αίτημά μας είναι δίκαια. Δεν έχουμε δει όμως το ΕΛΜΕΠΑ να μας στηρίζει με κάποια γραπτή ανακοίνωση που θα έχει παρεμβατικό χαρακτήρα. Οι μόνες παρεμβάσεις που έχουν γίνει είναι από τον Σύλλογό μας. Εμείς συζητήσαμε με όλους τους βουλευτές Ηρακλείου για να γίνουν γνωστά τα αιτήματά μας», είπε.

Πηγή: neakriti.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ