Το κλιμάκιο του ΚΚΕ στην Ημερίδα του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου

Petite Perle 300×250

Στην ημερίδα που διοργάνωσε σήμερα, Σάββατο 30/9, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ηρακλείου με θέμα :  «Φαρμακευτική Καινοτομία. Σύγχρονες προσεγγίσεις στην Ιατρική» παρευρέθηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ αποτελούμενο από τον Μανώλη Συντυχάκη, βουλευτή Ηρακλείου του ΚΚΕ, τον Δημήτρη Δουλουφάκη, υποψήφιο Δήμαρχο Ηρακλείου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και τον Γιώργο Γενετζάκη, υποψήφιο Δήμαρχο Αρχανών – Αστερουσίων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Στον χαιρετισμό του, ο Μανώλης Συντυχάκης επισήμανε τα εξής : 

«Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω εκ μέρους του ΚΚΕ για την πρόσκληση αυτή και την δυνατότητα που μας δίνεται να χαιρετίσουμε στην τόσο σημαντική επιστημονική Ημερίδα που διοργανώνεται. 

Τα τελευταία χρόνια  έχει ανοίξει και εντείνεται  η συζήτηση από τις κυβερνήσεις διαχρονικά, τα διάφορα επιτελεία της ΕΕ με βάση την τον ΟΟΣΑ, τις φαρμακοβιομηχανίες, τους επιστημονικούς συλλόγους περί «προώθησης της καινοτομίας στην υγεία». 

Η καινοτομία προβάλλεται ως «βασικός μοχλός για την οικονομική ανάπτυξη» ως «βασική και δυναμική συνιστώσα μιας ανοιχτής και ανταγωνιστικής οικονομίας της αγοράς», όπως αναφέρει η Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Καινοτομία. 

Δηλαδή, πρωτεύον κριτήριο για την προώθηση της έρευνας και στον τομέα της ανάπτυξης καινοτόμων φαρμάκων είναι η εξασφάλιση του μέγιστου καπιταλιστικού κέρδους. Ο τομέας των καινοτόμων φαρμάκων και θεραπειών αποτελεί ένα σημαντικό κερδοφόρο πεδίο για τα μονοπώλια του χώρου της υγείας και του φαρμάκου.

Γι' αυτό άλλωστε, είναι έκδηλο το ενδιαφέρον για την προαγωγή της έρευνας και παραγωγής νέων καινοτόμων φαρμάκων, εμβολίων, βελτίωση των παλαιότερων. Σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της τεχνολογίας, της προόδου στη γνώση, βελτιώθηκε σημαντικά η παραγωγικότητα, μειώθηκε δραστικά ο χρόνος παραγωγής των φαρμάκων σε σχέση με το παρελθόν. 

Δυστυχώς όμως, μεταξύ αυτής της δυνατότητας που παρέχει η επιστημονική γνώση, τα τεχνολογικά και φαρμακευτικά μέσα και της πραγματικότητας που βιώνουν οι άνθρωποι, εννοώ οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και οι άνεργοι υπάρχει αβυσσαλέα απόκλιση, η οποία σταθερά διευρύνεται όχι μόνο στη χώρα μας αλλά συνολικά στον καπιταλιστικό κόσμο. 

Η βασική αιτία κατά τη γνώμη μας είναι ότι η έρευνα, η παραγωγή, η τιμολόγηση και η διακίνηση των φαρμάκων αποτελούν ιδιοκτησία και υπόθεση μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων. Το φάρμακο αποτελεί εμπόρευμα, ικανοποιεί το κέρδος της καπιταλιστικής φαρμακοβιομηχανίας και όχι τις κοινωνικές ανάγκες. Γι' αυτό άλλωστε κι ένα μεγάλο μέρος των επενδύσεών τους φορά την έρευνα και ανάπτυξη  σε αυτόν τον τομέα.

Οι φαρμακοβιομήχανοι καθορίζουν το αν, πότε και που θα διατεθούν τα εμπορεύματα, το ποιοι επιστήμονες, πότε και με ποιους όρους θα επιμορφωθούν για τις εξελίξεις της επιστήμης τους. Το κριτήριο του κέρδους – ως γνωστόν – δεν καθορίζει μόνο το εμπόρευμα – φάρμακο, αλλά συνολικά την υγεία. 

Από αυτή την άποψη, στη χώρα μας, υπάρχει τεράστια πολιτική ευθύνη όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά (ΝΔ. ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ κλπ) που έχουν σαν θεό την προστασία της επιχειρηματικότητας, του ανταγωνισμού και της κερδοφορίας. 

Σήμερα, δεν μπορούμε να μιλάμε για ευρεία εφαρμογή των επιτευγμάτων της επιστημονικής προόδου σε συνθήκες βαθύτατων ταξικών ανισοτήτων και εκμετάλλευσης. 

Οι ασθενείς με δραστικά μειωμένο εισόδημα πληρώνουν πολύ περισσότερα για την αγορά των φαρμάκων, τροποποιούν ή και διακόπτουν την φαρμακευτική τους αγωγή λόγω κόστους. Υπάρχουν γονείς που δεν μπορούν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους με σύγχρονα και αποτελεσματικά εμβόλια, επειδή πρέπει να τα ακριβοπληρώσουν αφού δεν αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΠΥ. 

Όλες οι κυβερνήσεις έως τώρα, εφαρμόζοντας τη στρατηγική της ΕΕ στο φάρμακο, στην υγεία, για την μείωση των δημόσιων δαπανών οδήγησαν τους ασθενείς να πληρώνουν κατά 50 % περίπου περισσότερα σε σχέση με το 2009 για τα φάρμακα της «θετικής λίστας» και αρκετά επιπλέον εκατομμύρια ευρώ για φάρμακα που ο ΕΟΠΠΥ πλέον δεν αποζημιώνει, ενώ συγχρόνως το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία πληρώνουν περίπου κατά 60 % λιγότερα. 

Τα «δωράκια» που έχουν κάνει μέχρι τώρα στις φαρμακοβιομηχανίες, όχι μόνο δεν έχουν ελαφρύνει την τσέπη των ασθενών, αλλά καλούνται να πληρώσουν όλο και πιο ακριβά τη φαρμακευτική τους περίθαλψη, βάζοντας από την τσέπη τους τη διαφορά ασφαλιστικής και λιανικής τιμής, το «φαρμακόσημο», το 100% της τιμής των φαρμάκων που μεταπήδησαν από τη λεγόμενη «θετική λίστα» στα «Μη συνταγογραφούμενα» και στα «Γενικής διάθεσης» φάρμακα. Συν το γεγονός ότι έχει απελευθερωθεί η διάθεση τους χωρίς ιατρική συμβουλή. 

Έχουν γίνει τουλάχιστο δύο νομοθετικές ρυθμίσεις που προβλέπουν επιπλέον προνόμια και μέτρα στήριξης πολλών εκατομμυρίων στους φαρμακοβιομήχανους, με πρόσχημα τον «εξορθολογισμό δαπανών» και τη «μείωση της επιβάρυνσης των ιδιωτών από τη φαρμακευτική δαπάνη».

1ον  με τον «συμψηφισμό αυτόματης επιστροφής φαρμακευτικής δαπάνης (clawback ) με τις δαπάνες έρευνας ανάπτυξης και επενδύσεων» που σημαίνει ότι οι φαρμακοβιομήχανοι τσεπώπουν εκατομμύρια ευρώ, ζεστό κρατικό χρήμα.

2ον με τη μετατροπή του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και την παραπέρα ενίσχυση των ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων στη λειτουργία του, αφού η χρηματοδότησή του θα εξαρτάται από εισφορές και επιχορηγήσεις από τρίτους, δηλαδή επιχειρηματικούς ομίλους, έσοδα από κάθε είδους δραστηριότητα, προγράμματα «εταιρικής κοινωνικής ευθύνης» κ.ά.

Η παροχή νέων διευκολύνσεων και φοροαπαλλαγών με αιχμή το clawback αποτελεί πάγια απαίτηση των φαρμακοβιομηχάνων, ανεξάρτητα από τους μεταξύ τους ανταγωνισμούς. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έστρωσε το έδαφος, η κυβέρνηση ΝΔ το απογειώνει, δίνοντας δώρο το clawback για να επενδύσουν με τζάμπα χρήμα εκεί που προσδοκούν τα μεγαλύτερα κέρδη. 

Να υπενθυμίσω ότι ήδη η κυβέρνηση, στο όνομα των «κινήτρων», δίνει στους φαρμακοβιομήχανους 60 εκατ. ευρώ εν είδει επενδυτικού clawback για επενδύσεις στον τομέα έρευνας για καινοτόμα προϊόντα, όπως αποκαλούν το φάρμακο. Δέσμευση της κυβέρνησης είναι αυτό το μέτρο να φτάσει τα 100 εκατ. ευρώ.  Δηλαδή, κάνουν έρευνα για καινοτομίες με κρατικό χρήμα και μετά τις πουλάνε. 

Τα ίδια έκανε κι ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν αύξησε κατά 10% τις τιμές σε 2.000 φάρμακα και το δωράκι των 20 εκατομμυρίων για τρίτη φορά μέσα – κατά τη διάρκεια της 4ετούς διακυβέρνησής του – στη φαρμακοβιομηχανία, απ' αυτά που έπρεπε να επιστρέψουν στον ΕΟΠΥΥ μέσω του clawback.

Με βάση τα παραπάνω, η κριτική του ΚΚΕ δεν εστιάζεται ούτε αφορά αυτή καθαυτή τη χρησιμότητα νέων φαρμάκων και θεραπειών, αλλά το περιεχόμενο και την κατεύθυνση της πολιτικής ΕΕ και των εκάστοτε κυβερνήσεων γύρω από «την καινοτομία», τα κριτήρια και τους σκοπούς προώθησης αυτής, τους ίδιους τους όρους έρευνας, παραγωγής και παροχής των καινοτόμων φαρμάκων.

Συνεπώς, αν δεν φύγει από τη μέση το κριτήριο του κέρδους, θα συνεχίσουν να αναπαράγονται τα τεράστια προβλήματα για το λαό τόσο για το φάρμακο όσο και για την λαϊκή υγεία. 

Οι θέσεις του ΚΚΕ έχει ως αφετηρία την ικανοποίηση και κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών για δωρεάν, ποιοτικά, αποτελεσματικά και ασφαλή φάρμακα. Για πλήρη φαρμακευτική περίθαλψη όλων χωρίς πλαφόν και περικοπές, με κατάργηση κάθε πληρωμής, χαρατσιών και συμμετοχής. 

Αυτή η θεμελιακή αντίληψη του ΚΚΕ, συνοδεύεται με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης, κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων του Φαρμάκου, η ύπαρξη και λειτουργία κρατικού οργανισμού προκειμένου η έρευνα, η παραγωγή, η εισαγωγή, η δωρεάν διάθεση του φαρμάκου να οργανώνεται στη βάση της επιστημονικά, κεντρικά σχεδιασμένης οικονομίας, στα πλαίσια ενός σύγχρονου δημόσιου συστήματος Υγείας, που κριτήριο και οδηγός θα είναι η ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και όχι το κέρδος. 

Είναι λοιπόν μονόδρομος για το λαό, να προτάξει τις δικές του ανάγκες να διεκδικήσει λύσεις στα οξυμένα προβλήματα και να στοχεύσει τις αιτίες των προβλημάτων για να φέρει πιο κοντά τη δική του οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας. 

Κι επειδή βρισκόμαστε 10 ημέρες πριν τις κάλπες, έχει σημασία να διατυπώσουν οι υποψήφιοι Δήμαρχοι και περιφερειάρχες, οι παρατάξεις τους, τις δικές τους θέσεις γύρω από το ζήτημα του φαρμάκου, ζωτικής σημασίας για τους δημότες. Είναι κριτήριο ψήφου! 

Για την Λαϊκή Συσπείρωση πάντως, συνδυασμός σε Δήμους και Περιφέρειες,  είναι πρώτιστης σημασίας η ανάδειξη του φαρμάκου και της υγείας γενικότερα, ως κοινωνικά αγαθά που πρέπει να εξασφαλίζονται σε όλους δωρεάν. Απόδειξη, ότι ο κλάδος σας στο Νομό Ηρακλείου έχει δύο εξέχοντα μέλη του, ως υποψήφιους δημάρχους, το Δουλουφάκη Δημήτρης, υποψήφιο Δήμαρχο Ηρακλείου και τον Γενετζάκη Γιώργο, υποψήφιο Δήμαρχο Αρχανών – Αστερουσίων. ΤΙΜΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ! Να πάμε με το γαρύφαλλο στους Δήμους και στην Περιφέρεια!».

Ο Δημήτρης Δουλουφάκης στον χαιρετισμό του τόνισε τα εξής : 

«Αγαπητοί φίλοι και φίλες, συνάδελφοι και συναδέλφισσες

Καταρχάς συγχαρητήρια για την εξαιρετική δουλειά στους συναδέλφους φαρμακοποιούς  της επιστημονικής επιτροπής.

Θα ήθελα να απευθύνω ένα σύντομο χαιρετισμό ως φαρμακοποιός, ως μέλος το ΔΣ του φαρμακευτικού συλλόγου αλλά και ως υποψήφιος δήμαρχος Ηρακλείου.

Το θέμα του σημερινού συνεδρίου αναφέρεται στη καινοτομία στο χώρο της υγείας. Καινοτομία που είναι συνυφασμένη με την πρόοδο, με την βελτίωση και την καλύτερη αντιμετώπιση περιστατικών υγείας, καινοτομία που είτε ως τυχαία ανακάλυψη, θυμίζω την πενικιλίνη είτε ως στοχευμένη προσπάθεια επιστημόνων, θυμίζω την ανακάλυψη της ινσουλίνης, έσωσε και θα συνεχίσει να  σώζει ζωές. 

Δυστυχώς όμως, η ολοένα και μεγαλύτερη ανάγκη του κεφαλαίου για κέρδος περιορίζει και κατευθύνει την έρευνα ακόμα περισσότερο στοχευμένα σε θεραπείες που σκοπό έχουν να μεγιστοποιούν τα κέρδη. 

Από πολιτικής άποψης, αντίστοιχα, παρατηρούμε μια ολοένα και μεγαλύτερη  συρρίκνωση και υποβάθμιση των δημοσίων υπηρεσιών υγείας ενώ ταυτόχρονα βλέπουμε αντίστοιχα την ίδρυση ολοένα και περισσότερων ιδιωτικών χωρών υγείας. Δεν αναφέρομαι προφανώς στα ατομικά ιδιωτικά Ιατρεία, αλλά σε πολυκλινικές, σε μεγάλα ιατρικά κέντρα, διαγνωστικά κ.ά. 

Άρα, στην εποχή της καινοτομίας, την εποχή δηλαδή που μπορεί ένας Χειρούργος να κάνει επεμβάσεις από χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά ή την εποχή της ολοένα και αυξανόμενης στοχευμένης φαρμακοθεραπείας, παρατηρούμε ότι όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας αποκλείονται από την σωστή πρόληψη και αντιμετώπιση περιστατικών υγείας, αποτέλεσμα και της πλήρης εγκατάλειψης κάθε έννοιας ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ υγείας. Για εμάς πρωτοβάθμια υγεία είναι κάτι διαφορετικό από αυτό που σήμερα το κράτος ονομάζει  ως τέτοια, και αποκλεισμού των λαϊκών στρωμάτων από την δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια υπηρεσία  υγείας αποτέλεσμα της πλήρης εγκατάλειψης των δομών αυτών, που συνεχίζουν  να δουλεύουν υποτυπωδώς χάρη στην υπερπροσπάθεια όλου του εμπλεκόμενου υγειονομικού προσωπικού. 

Εμείς, ως υγειονομικοί, ως επιστήμονες, ως πολίτες αλλά και ως δημότες έχουμε χρέος να παλέψουμε και να ανατρέψουμε αυτό το σύστημα που θεωρεί την υγεία εμπόρευμα, άρα με όρους κόστους – οφέλους, για χάρη της υγείας του λαού.»

Κρήτη - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ