Η Κρήτη σε πόλεμο με τους Τούρκους – Φωτογραφίες που συγκλονίζουν από τον Καπετάν Μιχάλη

Μανώλης Μετζάκης: Ένοιωσα να βρίσκομαι στο πεδίο της μάχης ως ο φωτογράφος από το μέλλον -1800 ηθοποιοί, γυρίσματα σε 40 περιοχές της Κρήτης, δημιουργία 180 σπαθιών και όπλων και αξιοποίηση 1000 φορεσιών

Petite Perle 300×250

Αλήθεια πως είναι να ανοίγει κανείς τα μάτια του στην Κρήτη που πολεμούσε με τους Τούρκους, όπως αυτή η περίοδος καταγράφεται μέσα από την ταινία του Κώστα Χαραλάμπους "Ο Καπετάν Μιχάλης" με πρωταγωνιστή των Αιμίλιο Χειλάκη;

Της Μαρίας Καλλέργη
Σίγουρα συγκλονιστικό, όπως μας το περιέγραψε, ένας άνθρωπος δικός μας, ο φωτογράφος της ταινίας Μανώλης Μετζάκης που για 2,5 μήνες δεν παρακολούθησε απλώς τα γυρίσματα. Για 16 τουλάχιστον ώρες καθημερινά κατέγραφε με μοναδικό τρόπο με το φωτογραφικό του φακό, όσα και η κινηματογραφική κάμερα και κάποιες φορές ακόμα περισσότερα αξιοποιώντας διαφορετικές γωνιές λήψης και φυσικά την τεχνική αλλά και τη διαφορετική ματιά του έμπειρου φωτογράφου.


Σε αυτούς τους 2,5 μήνες ο Μανώλης Μετζάκης πραγματοποίησε 18.000 λήψεις και την Τρίτη στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου εγκαινιάστηκε η έκθεση με 100 φωτογραφίες της ταινίας που από χθες παίζεται στους κινηματογράφοους.
Ο Μανώλης Μετζάκης που δραστηριοποιείται επαγγελματικά στο Γάζι ως ιδιοκτήτης του φροντιστηρίου Μέσης Εκπαίδευης ΚΥΚΛΟΣ, προφανώς και δεν χρειάζεται συστάσεις ως φωτογράφος καθώς είναι πολυβραβευμένος έχοντας πραγματοποιήσει εκατοντάδες χιλιάδες λήψεις από την μία άκρη του πλανήτη για την άλλη.
Ωστόσο για τον ίδιο κάθε project είναι μια νέα εμπειρία. Για το "ταξίδι" του με τον "Καπετάν Μιχάλη" ο κ.Μετζάκης δήλωσε στη "Φωνή του Μαλεβιζίου": "Βρέθηκα στην ταινία με πρόταση του φίλου Γιώργου Παπαδάκη ο οποίος βοήθησε και στη φωτογραφία, στο σκηνοθέτη Κώστα Χαραλάμπους. Ήταν μια σημαντική εμπειρία καθώς μπόρεσα να ζήσω βήμα -βήμα και να καταγράψω σημαντικά ιστορικά γεγονότα. Κάποιες στιγμές όλο αυτό που ζούσαμε ήταν τόσο έντονο που νόμιζες ότι ήσουν πραγματικά στη μάχη μεταξύ Κρητικών και Τούρκων εκείνη την εποχή".


Ως φωτογράφος επιμελής και επίμονος ο Μανώλης Μετζάκης ήταν συνεχώς στα γυρίσματα, θέλοντας να μην αφήνει κενά. Υπήρχαν αντίξοες συνθήκες αρκετές φορές καθώς σε μικρούς χώρους έπρεπε να είναι οι ηθοποιοί της σκηνής, καμιά 20αριά άτομα του συνεργείου και .. ο φωτογράφος!

Παραγωγή μεγάλων διαστάσεων
Τα γυρίσματα της ταινίας έγιναν εξ ολοκλήρου στην Κρήτη, σε περισσότερες από 40 περιοχές από τη μία ως την άλλη άκρη του νησιού. Για τις ανάγκες της φιλόδοξης παραγωγής, ράφτηκαν περισσότερα από 200 κουστούμια, αξιοποιήθηκαν 1.000 ανδρικές και γυναικείες φορεσιές και δημιουργήθηκαν εκ του μηδενός 180 όπλα, σπαθιά και κανόνια της εποχής.
Ξεχωριστό το πάθος των 1800 εθελοντών Κρητικών, που συμμετείχαν μπροστά και πίσω από τον κινηματογραφικό φακό σε μια παραγωγή που αναδεικνύει και προβάλει την Κρήτη.
Όπως λέει ο κ.Μετζάκης τα γυρίσματα καθημερινά διαρκούσαν τουλάχιστον 16 ώρες πολλές φορές και ολόκληρη την νύχτα, ενώ αν κάθε μέρα κατάφερναν να "ξεκαθαρίσουν" τρία λεπτά τελικό γύρισμα για την ταινία θεωρούνταν επιτυχία.


Υπήρξε σύμφωνα με τον ίδιο ιδιαίτερος επαγγελματισμός και φροντίδα από όλους στην ταινία από τον σκηνοθέτη Κώστα Χαραλάμπους, τους ηθοποιούς επαγγελματίες και ερασιτέχνες την Διεευθύντρια Φωτογραφίας Κατερίνα Μαραγκουδάκη, τον σκηνογράφο Σάββα Πασχαλίδη.
Σπουδαία δουλειά έγινε με τα κοστούμια, τα όπλα, την πιστή αποτύπωση του Κρητικού σπιτιού.
Ο ίδιος ο κ.Μετζάκης λέει για την εμπειρία του: "ένοιωθα σαν να ήμουν ο φωτογράφος από το μέλλον που φωτογράφιζε σκηνές του παρελθόντος".
Όσον αφορά στην επιλογή των 100 φωτογραφιών που εκτίθενται στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου από τις 18.000 που τραβήχτηκαν ο κ.Μετζάκης λέει: "ήταν μια δύσκολη επιλογή, όπως καταλαβαίνετε. Υπάρχουν σκηνές στις φωτογραφίες που δεν υπάρχουν στην ταινία λόγω της διαφορετικής γωνίας λήψης".

Πολιτισμός - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ