Κατέφυγε στον Σύνδεσμο Γυναικών Ηρακλείου μετά από απειλές που δέχτηκε αυτή και το παιδί της

Petite Perle 300×250

Στο πλευρό των κακοποιημένων γυναικών ο Σύνδεσμος Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου – Πώς επεμβαίνει σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας.

Ένας "βράχος" για τις γυναίκες που βρίσκονται σε δυσχερή θέση – κακοποιημένες ή απειλούμενες, είναι ο Σύνδεσμος Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου, που παρέχει ένα ασφαλές καταφύγιο μακριά από το κακοποιητικό περιβάλλον και ταυτόχρονα παρέχει ένα υποστηρικτικό πλέγμα υπηρεσιών από ειδικούς.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα νεαρής γυναίκας από την Κρήτη, η οποία προ καιρού, αναστατωμένη και φοβισμένη, πέρασε την πόρτα Εισαγγελέα της Κρήτης για να καταγγείλει τον σύζυγο της ο οποίος απειλούσε να την σκοτώσει.

Άμεσα η Εισαγγελία κίνησε τις διαδικασίες που προβλέπονται με την Ελληνική Αστυνομία να εντοπίζει και να συλλαμβάνει τον σύζυγο της γυναίκας, αφού επιβεβαιώθηκαν τα λεγόμενα της.

Κατόπιν όμως η γυναίκα και το -κάτω των πέντε ετών- παιδί τους έπρεπε να βρει ασφαλές καταφύγιο μακριά από την οικογενειακή στέγη. Με εισαγγελική παραγγελία ειδοποιήθηκε ο Σύνδεσμος Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου όπου ειδικοί, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, νομικοί και Κοινωνικές Υπηρεσίες προσπαθούσαν να κάνουν το καλύτερο δυνατόν για την γυναίκα και το παιδί της.

Επί 11 ώρες (από τις 2:00 το μεσημέρι έως τη 1:00 μετά τα μεσάνυχτα) κίνησαν όλες τις διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος (εξετάσεις, βεβαιώσεις κ.τ.λ.) ώστε το παιδάκι και η γυναίκα να φιλοξενηθούν ασφαλείς σε καταφύγιο που βρίσκεται σε απόρρητη τοποθεσία, για προφανείς λόγους, στο Ηράκλειο.

«Το περιστατικό ήταν κατεπείγουσας φιλοξενίας το οποίο μας ήρθε με εισαγγελική παραγγελία καθώς ήταν υψηλής επικινδυνότητας απειλής θανάτωσης της ίδιας της συζύγου αλλά και του παιδιού ηλικίας κάτω των πέντε ετών. Οπότε κατευθείαν κινητοποιήσαμε όλες τις δυνατότητες που έχουμε ώστε να φιλοξενήσουμε το περιστατικό σε χώρους καταφυγής βραχύχρονης φιλοξενίας μέχρις ότου η γυναίκα αυτή να μπορέσει να εισαχθεί στον Ξενώνα Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών», αναφέρει στο Cretalive η Ελένη Γερακάκη, ειδικός Ψυχικής Υγείας.

Η διαδικασία εισαγωγής μίας γυναίκας στον Ξενώνα διαρκεί περίπου πέντε ημέρες και περιλαμβάνει εξετάσεις σε δημόσιες δομές υγείας της εκάστοτε περιοχής καθώς υπάρχει συνεργασία του Συνδέσμου με την 7η ΥΠΕ. Σε αυτό το διάστημα είναι σε ισχύ ασφαλιστικά μέτρα και περιοριστικοί όροι αφού είναι ακόμα σε υψηλή επικινδυνότητα τα περιστατικά αφού οι απειλές συνεχίζουν να υφίστανται από τους εν δυνάμει δράστες.

«Εμείς ερχόμαστε να δώσουμε ένα σπίτι, ένα μέρος όπου θα υπάρχει ασφάλεια. Φροντίζουμε να γίνονται όλες οι ενέργειες ώστε η συγκεκριμένη γυναίκα και το παιδί της αλλά και άλλες να εξακολουθούν να είναι ασφαλείς. Ο Σύνδεσμος βρίσκεται επίσης σε διαρκή επικοινωνία και με την Αστυνομία και με την Εισαγγελία για να διεκπεραιώσουμε ενέργειες τις οποίες δεν μπορούμε να δημοσιοποιήσουμε γιατί οι δράστες μπορεί να παραβιάσουν τα πρώτα περιοριστικά μέτρα και να προβούν σε ενέργειες που όλοι γνωρίζουμε» εξηγεί η ίδια.

Το δυσάρεστο είναι ότι πολλά περιστατικά προέρχονται από τις ανατολικές περιοχές της Κρήτης καθώς εκεί δεν υπάρχει Ξενώνας και δομές να υποστηρίξουν τις γυναίκες. Στα Χανιά, το Ρέθυμνο και φυσικά στο Ηράκλειο υπάρχουν δομές αλλά και συνεργαζόμενα ξενοδοχεία, τα οποία επίσης δεν αποκαλύπτονται, ώστε να βρίσκουν ασφαλές καταφύγιο οι κακοποιημένες γυναίκες ή τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Στο Λασίθι όμως τέτοιος Ξενώνας δεν υπάρχει με συνέπεια πολλά περιστατικά να καταλήγουν στο Ηράκλειο.

πηγή: www.cretalive.gr

 

 

 

Κρήτη - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ