Φραγκίσκος Παρασύρης προς Λευτέρη Αυγενάκη: «ανοίγει ο διάλογος για την ΚΑΠ. Μη χαθεί η ευκαιρία»

Petite Perle 300×250

Δείτε αναλυτικά τι αναφέρει ο Φραγκίσκος Παρασύρης προς τον Λευτέρη  Αυγενάκη:

 

«Σε αυτή την αίθουσα, δεν υπάρχει κανείς του οποίου το γενεαλογικό δέντρο να μην απολήγει, αργά ή γρήγορα, σε αγροτικές ρίζες. Τα αγροτικά ζητήματα έχουν μετατραπεί σε ζητήματα ζωής και θανάτου, διατρέχοντας σαν μοτίβο τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Αν και συχνά έφεραν την Κοινότητα στα πρόθυρα της καταστροφής, πάντοτε κατέληγαν στο να την οδηγούν μακρύτερα στον δρόμο της προόδου, τόσο άμεσα όσο και έμμεσα».

Walter Hallstein, Πρόεδρος της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας (1958-1967)

 

Αγαπητέ κ. Υπουργέ,

Από το 1962, το έτος θέσπισης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), μέχρι το 2024, έτος αναθεώρησης της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ), η κρίση του πρώτου Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής WalterHallstein, επιβεβαιώνεται από την εκπεφρασμένη άποψη της σημερινής Προέδρου της Επιτροπής Ursula  von der Leyen, η οποία πριν λίγες ημέρες δήλωσε πως « η Επιτροπή παραμένει πλήρως προσηλωμένη στην εξεύρεση λύσεων για την άμβλυνση της πίεσης που υφίστανται σήμερα οι γυναίκες και οι άνδρες που εργάζονται σκληρά στον γεωργικό τομέα […]», επαναφέροντας στο τραπέζι του ευρωπαϊκού διαλόγου, αφενός τη σημασία του αγροτικού τομέα και αφετέρου την ανάγκη για την ανάληψη γενναίων μεταρρυθμιστικών προσπαθειών για την αναθεώρηση της ΚΓΠ, στην κατεύθυνση της μείωσης της γραφειοκρατίας και της ελάφρυνσης του διοικητικού κόστους των ευρωπαίων αγροτών.

Πρόκειται για μια συζήτηση διαχρονική. Που σίγουρα δεν αποτελεί μια στιγμιαία αναγκαιότητα, καθώς ήδη από το 2010 με ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που συντάχθηκε από το Βρετανό Ευρωβουλευτή RichardAshworth, οι ευρωβουλευτές αποφάσισαν να κάνουν ευκολότερη τη ζωή των αγροτών, περιορίζοντας τη γραφειοκρατία στις αιτήσεις πληρωμών, απλοποιώντας τους κανόνες ηλεκτρονικής ταυτοποίησης στοιχείων και βεβαίως υιοθετώντας μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για την ανασυγκρότηση της ευρωπαϊκής πολιτικής.Ο Paolo de Castro ο πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου το 2010, Ιταλός ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών είχε τονίσει χαρακτηριστικά «τα «πράσινα» μέτρα φέρνουν περισσότερη γραφειοκρατία ή μικρότερη παραγωγικότητα», προδιαγράφοντας το δαιδαλώδες γραφειοκρατικό σύστημα της Αγροτικής Πολιτικής, το οποίο έχετε υποχρέωση ως Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μιας χώρας του ευρωπαϊκού νότου, να μεταρρυθμίσετε, προτείνοντας μέτρα που θα αυξάνουν την αποτελεσματικότητα της πολιτικής, θα διευκολύνουν τη ζωή των αγροτών και ταυτόχρονα θα διασφαλίζουν τη δίκαιη κατανομή των πόρων.

Κύριε Υπουργέ,

Προσέρχεστε στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μια στιγμή κατά την οποία, δύο ακριβώς χρόνια μετά την έναρξη του  πολέμου στην Ουκρανία, οι συνέπειες στην επισιτιστική ασφάλεια εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο παραμένουν δραματικές. Οι προοπτικές εξακολουθούν να είναι δυσχερείς καθώς οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων παραμένουν επισφαλείς, αφού ο πόλεμος μειώνει την ικανότητα της Ουκρανίας να εξάγει σιτηρά και τρόφιμα στην παγκόσμια αγορά.

Η αλήθεια είναι ότι φέτος βλέπουμε κινητοποιήσεις αγροτών, που συμπίπτουν με ανάλογες διαμαρτυρίες σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Όμως, όσο και να θέλει η κυβέρνηση να τις ταυτίσει, τα προβλήματα των αγροτών δεν είναι τα ίδια. Άλλωστε, στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, που άρχισε τώρα να εφαρμόζεται, δίνεται πολύ μεγάλη ευελιξία στα κράτη μέλη για την εφαρμογή της. Η αρχιτεκτονική, όμως, της νέας ΚΑΠ σε εθνικό επίπεδο σχεδιάστηκε από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, υιοθετώντας ένα από τα πλέον περίπλοκα συστήματα, το οποίο χαρακτηρίζεται από γραφειοκρατία και καθυστερήσεις.

Η συζήτηση, επομένως, που ανοίγει σε επίπεδο Ε.Ε., εκ των πραγμάτων πρέπει να εστιαστεί και στις ιδιαιτερότητες της χώρας μας, γεγονός που επιβεβαιώνουν οι χιλιάδες αγρότες και παραγωγοί, οι οποίοι είτε παραμένουν στα μπλόκα των κινητοποιήσεων, είτε βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς κατά τη φετινή χρονιά ήρθαν αντιμέτωποι με τις χαμηλότερες πληρωμές. Γνωρίζετε πολύ καλά, γιατί από τα στοιχεία του Υπουργείου σας ενημερωθήκαμε, ότι μόνο στο Νομό Ηρακλείου υπολείπονται 53,8 εκ. € σε σχέση με τις πληρωμές προηγούμενων ετών, ενώ σε επίπεδο χώρας οι φετινές πληρωμές υπολείπονται κατά 565εκ. € σε σχέση με πέρυσι.

Δεν θα πρέπει,όμως, να μας διαφεύγει το δομικό πρόβλημα του αγροτικού ζητήματος της χώρας, το οποίο έρχεται να επιδεινώσει ο στρεβλός σχεδιασμός της ΚΓΠ. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ τη δεκαετία 2009-2020 οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις μειώθηκαν κατά 26,6%, ενώ οι καλλιεργούμενες εκτάσεις κατά 18%.Παράλληλα, η αξία των εισαγωγών των αγροτικών προϊόντων παρουσίασε αύξηση της τάξεως του 62% σε βάθος 8ετίας. Η Ελλάδα δαπανά περισσότερα από 10 δισεκ. ευρώ τον χρόνο σε εισαγωγές τροφίμων, ενώ εισάγει ακόμη και προϊόντα  στα οποία έχει συγκριτικό πλεονέκτημα, όπως τα κηπευτικά.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, σε πρόσφατη συνάντηση που είχα με αγρότες στο Ηράκλειο, κράτησα μια χαρακτηριστική φράση «δεν αντέχουμε τη γραφειοκρατία. Δεν ξέρουμε τη μέρα που ξημερώνει τι έγγραφα θα μας ζητήσουν και τι δουλειά πρέπει να ολοκληρώσουμε με τις υπηρεσίες».

Αυτή είναι η πραγματικότητα κ. Αυγενάκη. Είμαι βέβαιος ότι τη γνωρίζετε, γιατί ακόμα και στις στοχευμένες συσκέψεις που συγκαλείτε με τους αγρότες, κάποιοι από αυτούς θα σας μεταφέρουν την πραγματική εικόνα.

Κύριε Υπουργέ,

Στο πλαίσιο του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της 26ης Φεβρουαρίου, θα εκκινήσετε το διάλογο για μια σειρά βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων δράσεων που μπορούν να αναληφθούν για την επίτευξη απλούστευσης και μείωσης του γραφειοκρατικού βάρους των ευρωπαίων αγροτών.

Το έγγραφο που απέστειλε στη βελγική Προεδρία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, περιέχει τις προτεινόμενες δράσεις για τη μείωση του διοικητικού φόρτου που επιβαρύνει τους γεωργούς.

Ως Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, σε μια από τις χώρες που συγκροτούν την ομάδα των εννέα κρατών μελών του ευρωπαϊκού νότου EUMED-9 (μία συμμαχία που αλήθεια είναι ότι πρωτοστατήσατε για το σχηματισμό της), αλλά και ως Βουλευτής Ηρακλείου, σας καλώ προσωπικά να ενσωματώσετε στο σχέδιο που θα κατατεθεί και θα εγκριθεί τους επόμενους μήνες, όλα εκείνα τα ζητήματα που απασχολούν τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και τους παραγωγούς του Ηρακλείου.

Από τη δική μου πλευρά, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, σας έχω θέσει σειρά ζητημάτων επί των οποίων είτε δεν έχετε δώσει επαρκείς απαντήσεις, είτε δεν έχετε προχωρήσει στην ανάληψη των απαιτούμενων πρωτοβουλιών.

  1. Αναδείξτε το ζήτημα της κλιματικής κρίσης, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να αναθεωρηθεί η ΚΓΠ, για να καλύπτονται και να αποζημιώνονται ταχύτερα οι αγρότες μας, των οποίων το εισόδημα καταστρέφεται, από μη καλυπτόμενα από τον ΕΛΓΑ αίτια, όπως έγινε το 2023 στο Ηράκλειο από τον περενόσπορο.
  2. Προτείνετε μέτρα για την ορθολογικότερη διαχείριση των υδάτων στο πλαίσιο των μέτρων για τις περιφέρειες που πλήττονται από την ξηρασία. Για τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση έργων και τον εκσυγχρονισμό των αρδευτικών δικτύων, την υιοθέτηση ψηφιακών εφαρμογών καταγραφής της κατανάλωσης που θα διευκολύνουν τους δήμους τους ΤΟΕΒ και τους παραγωγούς.
  3. Αναζητήστε λύσεις για την καταγραφή των εκτάσεων και των αγροτεμαχίων. Το πρόγραμμα COPERNICUS, είναι ένας καλός οδηγός. Δεν είναι δυνατόν, ο ΟΠΕΚΕΠΕ στο Ηράκλειο να απαιτεί από χιλιάδες ηλικιωμένους αγρότες ή ακόμα και αγρότες μικρότερης ηλικίας, οι οποίοι δεν είναι εξοικειωμένοι με τη χρήση έξυπνων τηλεφώνων και συσκευών να πρέπει να φωτογραφίζουν τις καλλιεργούμενες εκτάσεις και μέσα από πολύπλοκα συστήματα να καταθέτουν τα δεδομένα, διαφορετικά να κινδυνεύουν με απώλεια των ενισχύσεων.
  4. Επιδιώξτε την απλοποίηση των περιβαλλοντικών κανόνων, οι οποίοι, αν και θεωρούνται απαραίτητοι για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, θεωρούνται από πολλούς αγρότες δυσβάσταχτοι και οικονομικά ασύμφοροι. Η γραφειοκρατία που σχετίζεται με την τήρηση των κανόνων αυτών θεωρείται,επίσης, δυσανάλογη και για τη χώρα μας, καθώς ακόμα και σήμερα το πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης όλων αυτών των απαιτήσεων φαίνεται πως δεν είναι πλήρες, ενώ εκδίδονται συνεχώς νέες διευκρινιστικές αποφάσεις για την κατανομή των επιδοτήσεων.
  5. Σύμφωνα με το έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αξιολογείστε το σημείο στο οποίο τονίζεται ότι «Τα κράτη μέλη διαδραματίζουν καίριο ρόλο στη διατήρηση του περιορισμένου και αναλογικού διοικητικού φόρτου για τους γεωργούς για την επίτευξη των στόχων της νομοθεσίας της ΕΕ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο κάθε επιτυχής διαδικασία απλούστευσης πρέπει να πραγματοποιηθεί σε στενή συνεργασία με τις εθνικές διοικήσεις και τους ίδιους τους γεωργούς».[1]Στηριχθείτε σε αυτό το σημείο και διεκδικήσετε τη δυνατότητα το κάθε κράτος-μέλος, να μπορεί να διαμορφώνει περιφερειακά πλαίσια εφαρμογής της ΚΓΠ. Συνδιαμορφώστε, ένα ειδικό καθεστώς για τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, που θα λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες των περιφερειών μας, οι οποίες πλήττονται σε μεγαλύτερο βαθμό και από την ξηρασία, και από την κλιματική αλλαγή.
  6. Αξιολογείστε τα δεδομένα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων της χώρας και με βάση και το Ηράκλειο, προτείνετε τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου, στην κατεύθυνση της θέσπισης προβλέψεων για το μικρό και πολυτεμαχισμένο κλήρο. Είναι αδύνατον, να έχει τις ίδιες υποχρεώσεις ένα αγρότες που καλλιεργεί 10 στρέμματα, με έναν αγρότη που καλλιεργεί σαφώς μεγαλύτερες εκτάσεις.

 

Επίσης σας καλώ, στη διαδικτυακή έρευνα  που πρόκειται να πραγματοποιηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να διασφαλίσετε ότι σε όλη τη χώρα και βεβαίως και στο Ηράκλειο,θα υπάρξει ευρεία και αντιπροσωπευτική συμμετοχή όλων των αγροτών της χώρας.

Με ευθύνη του Υπουργείου σας, φροντίσετε να σχεδιαστεί μια ανοιχτή, μαζική, δημοκρατική και συμμετοχική διαβούλευση στην κατεύθυνση του εγγράφου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αξιοποιείστε κάθε δυνατή πρωτοβουλία, προκειμένου ο διάλογος να ξεκινήσει από τα Μάλια και να ολοκληρωθεί στα θερμοκήπια στο Τυμπάκι, έχετε υποχρέωση να διασφαλίσετε ότι θα ακουστεί η άποψη των αγροτών του τόπου μας, γιατί η μείωση του φόρτου και της πολυπλοκότητα της ΚΓΠ, δεν αφορά μόνο τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών ή της Αθήνας. Πρώτα και πάνω από όλα αφορά τους χιλιάδες αγρότες και παραγωγούς του Ηρακλείου, της Κρήτης και της Ελλάδας. Επειδή, τα αποτελέσματα της εν λόγω έρευνας θα δημοσιευθούν το Φθινόπωρο του 2024, σας ενημερώνω ότι ως Βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, θα συμβάλλω, στο μέτρο των δυνατοτήτων μου στην όσο το δυνατό μεγαλύτερη συμμετοχή των ανθρώπων του πρωτογενή τομέα σε αυτή.

Ενδεικτικά σας παραθέτω το σχετικό πίνακα.

Διαδικτυακή δημόσια διαβούλευση σχετικά με την αξιολόγηση της οδηγίας για τη νιτρορύπανση Ανοικτή έως τις 8 Μαρτίου 2024
Διαδικτυακή έρευνα της ΕΕ για τους γεωργούς Από τον Μάρτιο έως τον Μάιο με αναμενόμενα αποτελέσματα στις αρχές του καλοκαιριού του 2024
Λεπτομερής ανάλυση της πολυπλοκότητας για τους γεωργούς που απορρέει από το κανονιστικό πλαίσιο της ΕΕ και τους εθνικούς κανόνες Αναμενόμενα αποτελέσματα το φθινόπωρο του 2024

Πέραν των παραπάνω κ. Υπουργέ,

σας παρακαλώ να με ενημερώσετε σε ποιες συγκεκριμένες πρωτοβουλίες έχετε προχωρήσει, εφαρμόζοντας τα διαλαμβανόμενα στο έγγραφο της Επιτροπής, προς τη βελγική προεδρία, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω.

Επιπλέον σας τονίζω πως το Μάρτιο θα:

  1. Αναθεωρηθεί η μεθοδολογία της Ε.Ε. για την αξιολόγηση της ποιότητας του συστήματος παρακολούθησης των εκτάσεων. Προβλέπεται ότι οι γεωργοί θα λαμβάνουν έως και 50% λιγότερες επισκέψεις στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις, με τον τρόπο αυτό θα απελευθερωθούν πόροι στις εθνικές διοικήσεις.

Έχετε προχωρήσει στο σχεδιασμό αυτού του μέτρου, στην αξιολόγηση των συνεπειών του;

  1. Τα κράτη-μέλη, το Μάρτιο οφείλουν να αποσαφηνίσουν την έννοια της ανωτέρας βίας. Έχετε δημιουργήσει το κατάλληλο πλαίσιο, στο οποίο θα ενσωματώνονται οι συνθήκες που αφορούν την Κρήτη και το Ηράκλειο; Ποιος είναι ο συγκεκριμένος σχεδιασμός επί αυτού;
  2. Η Επιτροπή έχει ήδη ενεργήσει χορηγώντας για το 2024 μερική εξαίρεση όσον αφορά τους κανόνες για τις εκτάσεις υπό αγρανάπαυση, τις λεγόμενες ΚΓΠΚ 8. Η Επιτροπή προτείνει τώρα να αλλάξουν οι κανόνες σχετικά με το πρώτο πρότυπο (ΚΓΠΚ 1), το οποίο επιβάλλει την απαίτηση να διατηρούνται σταθερές οι εκτάσεις μόνιμων βοσκοτόπων στην ΕΕ από το έτος αναφοράς 2018. Σύμφωνα με την απαίτηση αυτή, οι πρώην κτηνοτρόφοι με μεγάλες χορτολιβαδικές εκτάσεις αναγκάστηκαν να στραφούν στην παραγωγή αροτραίων καλλιεργειών λόγω διαταραχών της αγοράς στον τομέα του κρέατος και των γαλακτοκομικών προϊόντων θα μπορούσαν να κληθούν να μετατρέψουν εκ νέου την αρόσιμη γη τους σε μόνιμους βοσκότοπους. Η υποχρέωση αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια εισοδήματος για τους ενδιαφερόμενους γεωργούς. Η Επιτροπή προτείνει να τροποποιηθούν οι εν λόγω κανόνες έως τα μέσα Μαρτίου, ώστε να διασφαλιστεί ότι λαμβάνονται υπόψη οι διαρθρωτικές αλλαγές που προκαλούνται από τον αναπροσανατολισμό της αγοράς και τη μείωση του ζωικού κεφαλαίου, διασφαλίζοντας ότι οι γεωργοί δεν υφίστανται κυρώσεις κατά την εργασία τους και συμβάλλοντας στη μείωση του φόρτου, δεδομένου ότι λιγότερες εκτάσεις θα πρέπει να μετατραπούν εκ νέου σε μόνιμους βοσκότοπους.

Ποια είναι η πρόταση του Υπουργείου επί αυτού του ζητήματος;

 

Κύριε Υπουργέ,

 

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής και ο Πρόεδρος μας Νίκος Ανδρουλάκης σας έχει καταθέσει δέσμη προτάσεων για τους αγρότες και τον πρωτογενή τομέα. Είμαι βέβαιος ότι είστε ενήμερος για αυτές. Σας τονίζω ξανά πως «Η κατάθεση του εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την Κοινή Αγροτική Πολιτική από την κυβέρνηση στερείτο οράματος για το αύριο της ελληνικής γεωργίας και δεν είχε ξεκάθαρες στοχεύσεις. Παρουσίαζε λανθασμένους υπολογισμούς, αφού εντός του στρατηγικού σχεδίου υπάρχουν προβλέψεις για στρεμματικές ενισχύσεις που σήμερα μοιάζουν όνειρο απατηλό».

 

Κλείνοντας και ενόψει της συμμετοχής σας, στο Συμβούλιο Υπουργών, σας καλώ να «μεταφέρετε στις βαλίτσες σας», όπως έχετε δεσμευτεί, το αίτημα των αγροτών της χώρας, το οποίο στηρίζει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, για την απαραίτητη προϋπόθεση  οι εισαγωγές τροφίμων και αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες  να έχουν πιστοποίηση σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά και εθνικά πρότυπα και την ταυτόχρονη μηδενική ανοχή σε πρακτικές παράνομων ελληνοποιήσεων.

 

Κύριε Αυγενάκη,

 

Οι αγρότες της χώρας βρίσκονται σε απόγνωση. Οι διεργασίες σε επίπεδο Ε.Ε. για την αναθεώρηση της ΚΓΠ είναι μια μεγάλη ευκαιρία. Μην την αφήσετε να πάει χαμένη. Εξαντλείστε, επιτέλους, όσα περιθώρια διαπραγματευτικής ισχύος διαθέτετε, προκειμένου να ανατραπεί αυτή η συνεχώς επιδεινούμενη αγροτική πολιτική που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που εξακολουθούν να παράγουν.

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, με τις προτάσεις του για τον αγροτικό τομέα είναι εδώ. Δείξτε, εμπράκτως, το δρόμο της συναίνεσης και μεταφέρετε αυτές τις προτάσεις στους ευρωπαίους Ομολόγους σας.

[1]https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_24_1002

Επιστήμη - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ