"Πάγωμα" συγκράτησης τιμών στο λάδι στην Κρήτη – Τι λένε Μιχάλης Αλμπαντάκης και Κωστής Πιτσικάκης

Petite Perle 300×250

Φυσιολογική εν πολλοίς θεωρείται η στασιμότητα που παρατηρείται στην αγορά του κρητικού ελαιολάδου το τελευταίο20ήμερο.Οιτιμέςπαραγωγού δείχνουν μια μικρή υποχώρηση στα 8,70-9,20€ανάκιλό,συγκριτικάμεαυτέςπου επικράτησαν στην αρχή του χρόνου σπάζοντας το φράγμα των 10€ το κιλό.

Της Χρυσούλας Καλλιγιαννάκη 

Την ίδια ώρα παραγωγοί και ντόπιοι εξαγωγής ελαιολάδου δείχνουν απρόθυμοι να προχωρήσουν σε εμπορικές πράξεις έστω και για τα μικρά αποθέματα ελαιολάδου που υπάρχουν ακόμα στην Κρήτη, «παγώνοντας» με την σειρά τους την αγορά. Παράγοντες της τοπικής αγοράς ελαιολάδου εκτιμούν πάντως πως το Μάιο, που θα έχει ήδη ξεκινήσει η τουριστική περίοδος θα αυξηθεί σημαντικά και η ζήτηση τουπροϊόντος, όπως ισχύει κάθε χρόνο.

Τηνστασιμότητα αυτή επιβεβαιώνει στη"Φωνή του Μαλεβιζίου" ο γνωστός  έμπορος ελαιολάδου Μιχάλης Αλμπαντάκης, αναφέροντας χαρακτηριστικά. «Έχουμε σταματήσει να κάνουμε πράξεις ούτε πουλάμε ούτε αγοράζουμε».Ο ίδιος κάνει λόγο για τεχνικό πρόβλημα που δημιουργούν οι ιταλοί και ισπανοί,στην κατέυθυνση να ρίξουν την τιμή του λαδιού, όπως λέει.

Στην τακτική αυτή, αποδίδει και την υποχώρηση των τιμών -στο μισό περίπου ευρώ- που εμφανίστηκε τις προηγούμενες ημέρες.

Ο ίδιος υποστηρίζει, πως φέτος επειδή τα όρια ήταν στενά καθώς η παραγωγή είναι πολύ μικρή, υπήρξε ένας μικρός πανικός από την προσπάθεια να πέσουνοι «ιστορικά» υψηλές τιμές, προκαλώντας αρχικά ανησυχία. «Καταφέραμε και γυρίσαμε τα πράγματα. Δημιουργούμε εμείς μία τεχνητή έλλειψη του προϊόντος και δεν βρίσκουν λάδι να αγοράσουν. Νομίζω καταφέραμε να γυρίσουμε την παρτίδα», ανέφερε.

Αντίστοιχα και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κρουσώνα Κωστής Πιτσικάκης αναφέρει πως διερεύνησε πριν λίγες ημέρες την αγορά με επιδίωξη να κάνει εμπορική πράξη. «Αν επιμέναμε να πουλήσουμε πέντε τόνους ελαιολάδου από το συνεταιρισμό θα κατέβαινε η τιμή στα 8,50€το κιλό», είπε.

Είναι ενδεικτικό πως στο σύνολο των 120τόνων ελαιολάδου,που συγκέντρωσε ο ΣυνεταιρισμόςτουΚρουσώνα, λόγω της φετινής ιδιαίτερα μειωμένης παραγωγής, έχουν μείνει απούλητοι περίπου 30 τόνοι.

Οι…πιέσειςτωντιμών                                         

Όπως επισημαίνουν αγροτοσυνεταιριστές που γνωρίζουν επίσης καλά την αγορά και πέρυσι μετά τα μέσα τουΓενάρη, ξεκίνησε μια στασιμότητα που διατηρήθηκε για περίπου ενάμιση μήνα.

Ακολούθησε αναθέρμανση της αγοράς και συνεχιζόμενη άνοδο. Βέβαια σε καμία περίπτωση δεν μπορομε να συγκρίνουμε τις δύο χρονιές αναφορικά με το μέγεθος της παραγωγής.

Η στασιμότητα στην αγορά ελαιολάδου και η πίεση των τιμών, ξεκίνησε φέτος στα μέσα του Φλεβάρη. Υπήρξε μια διάρθρωση, όπως την ονομάζουν, στις τιμές παραγωγού, με μείωση μόλις 10-20 λεπτά στην υψηλοτάτη τιμή. Ουσιαστικά όμως υπάρχει απουσία ενδιαφέροντος από τους παραγωγούς να διαθέσουν ακόμα και την μικρή διαθέσιμη παραγωγή τους. Παράλληλα υπήρξε και μικρή ζήτηση του προϊόντος στο διάστημα αυτό. Μέσα σε αυτήν την κατάσταση όμως, το προϊόν φαίνεται να ισορροπεί στα 9 ευρώ για τους κρητικούς παραγωγούς.

 

Κατανάλωσησπορέλαιων                                   

Η «ιστορικά» υψηλή τιμή του ελαιολάδου σίγουρα ενίσχυσε την κατανάλωση σπορέλαιων. Ωστόσο, οι γνωρίζοντες την αγορά εκτιμούν πως δεν θα επηρεάσει σημαντικά την πορεία του ελαιολάδου που θα συνεχίσει να διατηρείται σε δεσπόζουσα θέση-από πλευράς κατανάλωσης-λόγω των σπουδαίων οργανοληπτικών χαρακτηριστικών που διαθέτει.

«Θεωρώ ότι όταν το λάδι φτάσει σε μία λογική τιμή τότε θα αντικατασταθεί από το σπορέλαιο που καταναλώνεται περισσότερο σήμερα λόγω της αυξημένης τιμής του ελαιολάδου. Το λάδι έχει μία δεσπόζουσα κατανάλωση στην Ελλάδα. Θεωρώ πως και στο εξωτερικό θα ξεκινήσουν οι πελάτες να καταναλώνουν λάδι όταν  ομαλοποιηθεί η αγορά του λαδιού από άποψη αποθεμάτων», αναφέρει ο κ. Αλμπαντάκης.

Ο ίδιος εκτιμά μάλιστα πως η αγορά του ελαιολάδου θα ομαλοποιηθεί στα επίπεδα των 7€ για τηντιμή παραγωγού. Όλα θα εξαρτηθούν και από την επόμενη παραγωγή.

«Υπομονή θέλω να συστήσω στους παραγωγούς ,να μην κόβουν λάδια και να μην ζητούν τιμολογήσεις αυτή την εποχή, μέχρι να ομαλοποιηθεί η αγορά. Να ξέρουν ότι εμείς είμαστε εγγυητές της σταθερότητας του λαδιού και θα το ανεβάσουμε όσο πιο ψηλά μπορούμε», αναφέρει ο κ. Αλμπαντάκης.

Η ΑΡΧΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ

Κρήτη - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ