Αγωνία για τις ελιές στην Κρήτη – Καύσωνας, υδάτινο στρες, δάκος και ρυχίτης απειλούν την παραγωγή

Petite Perle 300×250

Με το φόβο της «ναρκοθέτησης» και της φετινής χρονιάς για την αναμενόμενη παραγωγή του ελαιολάδου, ζουν χιλιάδες ελαιοπαραγωγοί και στην Κρήτη. Ο πρώιμος καύσωνας που έχει ξεκινήσει από την αρχή της εβδομάδας μπορεί να «στρεσάρει» τα ελαιόδεντρα, με δεδομένη και την λειψυδρία που «έδειξε για τα καλά φέτος τα δόντια της» στην Κρήτη.

Της Χρυσούλας Καλλιγιαννάκη

Όπως λένε οι επιστήμονες το θερμικό φορτίο συνδυαστικά με το υφιστάμενο υδάτινο στρες, μπορεί να αποβεί καταστροφικό για την ελαιοκαλλιέργεια και όχι μόνο.
«Ποτέ άλλοτε δεν είχαμε χειμώνα στο νησί με μέσο όρο βροχοπτώσεων στα 300χιλιοστα νερού», υπογραμμίζει με νόημα ο εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος ποιότητας ζωής της υπαίθρου Πρίαμος Ιερωνυμάκης. Ο ίδιος λέει πως εξαιτίας της έλλειψης νερού θα μπορέσουν να αρδευτούν μόλις το 5% των ελαιώνων από το 20%συνολικά των αδρευόμενων ελαιοκαλλιεργειών.
«Η Κρήτη είναι γυμνή και άοπλη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα», υπογραμμίζει. Ο καύσωνας αποτελεί σύμμαχος μόνο κατά του δάκου. Όταν επικρατήσουν υψηλές θεοκρασίες άνω των 35°C, οι πληθυσμοί του δάκου μειώνονται αρκετά, καθώς άλλα έντομα πεθαίνουν και άλλα εμφανίζουν στειρότητα. Το πρόγραμμα δακοκτονίας στο νομό ξεκίνησε ήδη, και αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για την εξέλιξη της ελαιοκαλλιέργειας.

 

Έναρξη δακοκτονίας 

Η δακοκτονία ξεκινά επίσημα από σήμερα  και από το Μαλεβίζι. Η αρχή θα γίνει με δολωματικούς ψεκασμούς στους παραλιακούς ελαιώνες του Γαζίου, ενώ την ερχόμενη Τρίτη 11 Ιουνίου
θα συνεχιστούν στα Καλέσα.  Το στάδιο της κομπόδεσης έχει ολοκληρωθεί πλέον και απαντά με θετικό πρόσημο στις πρώιμες κυρίως περιοχές όπου συγκαταλέγεται και το Μαλεβίζι, καθώς εκτίνεται στην λεγόμενη βόρεια παραλιακή ελαιοκομική ζώνη.
Στις μεσοπρώιμες ωστόσο περιοχές όπως αναφέρει εξάλλου στη Φωνή του Μαλεβιζίου ο καθηγητής του ΕΛΜΕΠΑ Μιχάλης Παπαηλιάκης η καρπόδεση είναι αραιότερη. Ο καθηγητής που σημειώνει πως είναι νωρίς ακόμη για να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα -μετά την παρέλευση των υψηλών θερμοκρασιών- υπογραμμίζει πως οι «φροντισμένες» καλλιέργειες θα επηρεαστούν λιγότερο από αυτές που δεν χαίρουν των απαιτούμενων καλλιεργητικών μεθόδων.
Οι παραγωγοί που φοβούνται και πάλι φέτος την σχινοκαρπίας λόγω της ανομβρίας και των υψηλών θερμοκρασιών ανησυχούν για την αφυδάτωση με κατάληξη την καρπόπτωση. Επιπλέον οι ανησυχίες τους εντείνονται και για την εξέλιξη των ασθενειών που απειλούν τις ελιές με κυριότερες τις προσβολές του δάκου αλλά και του ρυχίτη. Από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας πάντως επισημαίνεται η συνδρομή των ίδιων των παραγωγών στην εξέλιξη του προγράμματος της δακοκτονίας.
Μάλιστα όσοι ελαιοπαραγωγοί έχουν περιφραγμένα ελαιόφυτα να μεριμνήσουν ώστε ο εργολάβος ψεκασμού να έχει πρόσβαση στα δένδρα τους για να μπορεί να τα ψεκάσει και οι βιοκαλλιεργητές να σημαδέψουν τα ελαιόφυτά τους για να αποφευχθεί ανεπιθύμητος ψεκασμός.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί σε περιοχές με χαμηλά ποσοστά καρποφορίας με δεδομένο ότι σε αυτές η αποτελεσματικότητα των δολωματικών ψεκασμών είναι εξαιρετικά αμφίβολη
οπότε οι παραγωγοί ίσως χρειαστεί να επέμβουν με ίδια μέσα.
Επίσης επισημαίνεται η υποχρέωση του εργολάβου καθ'όλη τη διάρκεια των ψεκασμών, να αναρτά από την μ προηγούμενη μέρα, σε εμφανή δημόσιο χώρο, τις τοποθεσίες στις οποίες θα
πραγματοποιούνται ψεκασμοί προκειμένου να λαμβάνουν γνώση οι ενδιαφερόμενοι ελαιοκαλλιεργητές.
Οι τελευταίοι επιβάλλεται να επισκέπτονται συχνά τα ελαιόφυτά τους διαπιστώνοντας την καλή εφαρμογή των ψεκασμών και την αποτελεσματικότητά τους και να μεταφέρουν στην υπηρεσία έγκαιρα όποιο πρόβλημα υποπέσει στην αντίληψή τους. στα τηλέφωνα επικοινωνίας ΔΑΑ ΠΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ: 28102874

Πως θα πρέπει να τοποθετηθούν οι δακοπαγίδες

 

Συμβουλές για την τοποθέτηση των δακοπαγίδων, που αγοράστηκαν για τα οικολογικά σχήματα δίνει ο γεωπόνος του δήμου Μαλεβιζίου Παύλος Μαυρικάκης, ο οποίος επισημαίνει πως η μαζική παγίδευση σε συνδυασμό με τους δολωματικούς ψεκασμούς μπορούν να δώσουν εξαιρετικά αποτελέσματα χωρίς επιβάρυνση του περιβάλλοντος και υπολείμματα από φυτοφάρμακα στο ελαιόλαδο
*Η τοποθέτησή τους θα πρέπει να γίνει πριν αρχίζουν οι προσβολές των καρπών από το ενήλικο του δάκου( αυτό ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες διαφέρει από περιοχή σε περιοχή)
*Υπάρχουν παγίδες που συλλαμβάνουν ενήλικα του δάκου, αλλά δεν αποτελούν μέσο καταπολέμησης του δάκου, αλλά μόνο παρακολούθησης του πληθυσμού (κίτρινες κολλητικές παγίδες, γυάλινες παγίδες τύπου McPhail)
*Οι πιο αποτελεσματικές παγίδες είναι αυτές που έχουν εντομοκτόνο, τροφικό ελκυστικό και φερομόνη για την προσέλκυση και θανάτωση του δάκου. Είναι πολύ σημαντικό να τοποθετηθεί
η παγίδα σε σκιερό μέρος στο κέντρο της κόμης του δέντρου και κατά προτίμηση στο βόρειο τμήμα του δέντρου.
*Όταν έχουμε χοντροελιές στο ίδιο αγροτεμάχιο με ψιλοελιές και έχουν καρποφορία, τοποθετούμε με προτεραιότητα παγίδες στις χοντροελιές και περισσότερες παγίδες στα δέντρα που συνορεύουν με αγροτεμάχια με χοντροελιές.
*Οι περισσότερες παγίδες έχουν διάρκεια έως 6 μήνες και καθώς συνήθως έχουμε μέχρι και τέλος Δεκεμβρίου στην Κρήτη ευνοϊκές συνθήκες για προσβολές από το δάκο, εφόσον χρειάζεται
τοποθετούμε νέες παγίδες αρχές Φθινοπώρου.
*Μαζική παγίδευση με στόχο τη μείωση του πληθυσμού του δάκου δεν επιτυγχάνεται με τοποθέτηση μίας παγίδας ανά στρέμμα, αλλά ανάλογα με την έκταση του αγροτεμαχίου και τον πληθυσμό του δάκου θα πρέπει να γίνει σωστός σχεδιασμός που μπορεί να φτάσει ακόμα και με 1 παγίδα ανά 2 δέντρα.
*Μεγάλα, ενιαία αγροτεμάχια, χωρίς εστίες με χοντροελιές μπορούν ευκολότερα να έχουν εξαιρετικά αποτελέσματα.

Η ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ

Θέματα Φωνής - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ