Οι Ολυμπιακοί Αγώνες που δεν έγιναν ποτέ

Η αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο είναι οριστική για το… 2021 και αυτή η απόφαση μπορεί να χαρακτηριστεί ιστορική για την ιαπωνική πρωτεύουσα.

Το Τόκιο ελπίζει, πλέον, να πραγματοποιήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2021 αντί για φέτος και αυτή θα είναι η πρώτη φορά που οι τετραετείς αποστάσεις μεταξύ των θερινών Αγώνων διακόπτονται για άλλο λόγο εκτός από πόλεμο.

Από το 1896 έως και σήμερα (μαζί με τους αγώνες που θα γινόταν φέτος στο Τόκιο) δεν έχουν διεξαχθεί 32 διοργανώσεις που θα έπρεπε κανονικά αλλά 28, καθώς τρεις φορές οι Αγώνες ματαιώθηκαν και η αιτία ήταν την πρώτη φορά ο Α΄ Παγκόσμιος πόλεμος και τις άλλες δύο ο Β΄ Παγκόσμιος πόλεμος. Αυτή είναι η τέταρτη φορά που δεν θα γίνουν οι αγώνες(Δεν ματαιώθηκαν αλλά αναβλήθηκαν για το 2021) λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού.

Ευκαιρία λοιπόν να σας θυμίσουμε τις προηγούμενες τρεις φορές που οι αγώνες ματαιώθηκαν:

ΒΕΡΟΛΙΝΟ 1916

Τη διοργάνωση διεκδίκησαν το Βερολίνο, η Αλεξάνδρεια, η Βουδαπέστη και το Κλίβελαντ. Η ΔΟΕ στη Σύνοδό της αποφάσισε παμψηφεί να λάβει το χρίσμα η πρωτεύουσα της Γερμανίας, η οποία υπερτερούσε σχεδόν σε όλους τους τομείς έναντι των τριών άλλων υποψηφίων. Μάλιστα, στο Βερολίνο επρόκειτο να κάνει την εμφάνισή της και η λευκή Ολυμπιακή σημαία με τους πέντε κύκλους, που θα συμβόλιζε την ειρηνική συνύπαρξη των λαών των πέντε ηπείρων. Όμως ο Α' Παγκόσμιος πόλεμος ξέσπασε και οι αγώνες ματαιώθηκαν.

ΤΟΚΙΟ 1940 – ΕΛΣΙΝΚΙ 1940

Η ΔΟΕ έδωσε το χρίσμα το 1936 και θα ήταν η πρώτη φορά που οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα διεξάγονταν σε ασιατικό έδαφος. Όμως το 1937 άρχισαν οι εχθροπραξίες ανάμεσα στην Ιαπωνία και την Κίνα. Έτσι, η ιαπωνική κυβέρνηση σταμάτησε τη χρηματοδότηση των έργων και λίγο καιρό αργότερα αποφάσισε να «επιστρέψει» στη ΔΟΕ και τους Θερινούς και τους Χειμερινούς αγώνες με το Τόκιο να δείχνει… καταραμένο για τη διοργάνωση αφού και φέτος οι αγώνες δεν θα διεξαχθούν.

 Δεκατρείς πόλεις, προθυμοποιήθηκαν να τους αναλάβουν, με τελικούς νικητές για τους Θερινούς Αγώνες το Ελσίνκι και για τους Χειμερινούς το γερμανικό Γκάρμις-Παρτενκίρχεν. Όμως το 1939 ξέσπασε ο πόλεμος και λίγο αργότερα η Φινλανδία δέχθηκε τη σοβιετική εισβολή. Μοιραία τα πάντα ματαιώθηκαν.

ΛΟΝΔΙΝΟ 1944

Οι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 1944, γνωστοί και ως Αγώνες της 13ης Ολυμπιάδας, ήταν μία διεθνής αθλητική διοργάνωση προγραμματισμένη να διεξαχθεί στο Λονδίνο της Αγγλίας. Η διαδικασία επιλογής της διοργανώτριας χώρας περιελάμβανε οκτώ υποψηφιότητες και νικήτρια αναδείχτηκε η πόλη του Λονδίνου με 20 ψήφους και πέρασε τη Ρώμη, το Ντιτρόιτ, τη Λωζάνη, την Αθήνα, τη Βουδαπέστη, το Ελσίνκι και το Μόντρεαλ.

Η επιλογή πραγματοποιήθηκε στην 38η Σύνοδο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, που διοργανώθηκε στο Λονδίνο τον Ιούνιο του 1939. Όμως οι αγώνες δεν έγιναν ποτέ λόγω του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Το εκπληκτικό σ' αυτή την περίπτωση είναι πως ο Αδόλφος Χίτλερ θέλησε, εν μέσω πολέμου, οι Αγώνες να γίνουν κανονικά και το 1942 έστειλε εκπρόσωπό του στη Λοζάνη για να το προτείνει στον τότε πρόεδρο της ΔΟΕ, τον Βέλγο Ανρί Ντε Μπαγιέ Λατούρ, ο οποίος, όμως, αρνήθηκε να δεχθεί τον Γερμανό απεσταλμένο. 

Επιμέλεια κειμένου: Γιώργος Πλαΐτης




Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ