Γεωργιάδης: Το μεγαλύτερο στοίχημα να πάρει μπρος η οικονομία μετά την κρίση

Petite Perle 300×250

Δεν είναι εποχές για λαϊκισμό, το μεγαλύτερο στοίχημα είναι να πάρει μπρος η οικονομία μετά την κρίση με διασφαλισμένες θέσεις εργασίας τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του πρώην υπουργού Νίκου Παππά στη Βουλή για φαινόμενα αισχροκέρδειας σε αντισηπτικά, μάσκες. 

Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι σήμερα θα ψηφιστεί τροπολογία με την οποία θα γίνεται ταχύτερα η εισαγωγή πρώτης ύλης αιθυλικής αλκοόλης στα τελωνεία προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγή αντισηπτικών στην Ελλάδα, ενώ αφού σημείωσε πως καμία ευρωπαϊκή χώρα πλην Κύπρου δεν κάνει διατίμηση, κάλεσε τον κ. Παππά να δει τι συμβαίνει στην πράξη με την έλλειψη αγαθών στην Κύπρο λόγω διατίμησης.

Ο κ. Γεωργιάδης απαντώντας στις επικρίσεις του κορυφαίου στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ για τα μέτρα στην αγορά εργασίας, υπερασπίστηκε τις πρωτοβουλίες λέγοντας ότι "μπορεί να κάνουμε λάθη και τα λάθη θα τα διορθώσουμε, αλλά επιδίωξή μας είναι η διασφάλιση θέσεων εργασίας. Όποια επιχείρηση απολύσει θα μείνει μόνη της. Ούτε ενισχύσεις, ούτε δάνεια. Ταυτίζουμε τις θέσεις εργασίας με το συμφέρον εργοδότη και πιστεύουμε πως δεν θα είναι ανόητος κανένας να απολύσει. Όμως χθες στην Αυγή διάβασα ότι ο υπουργός Εργασίας των Ποδέμος αναγκάστηκε να αποδεχτεί 500.000 απολύσεις  και πήγαν να πάρουν επίδομα ανεργίας. Στόχος είναι να διατηρήσουμε θέσεις εργασίας ανοικτές".

Ο Νίκος Παππάς επέκρινε την κυβέρνηση για το μέτρο μείωσης του μισθού κατά 50% και μετατροπής της σύμβασης εργασίας σε εκ περιτροπής στις επιχειρήσεις που πλήττονται. 

Αναφερόμενος στην ανάγκη για συναίνεση ο Άδωνις Γεωργιάδης κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι "άφησε τον άλλο από τα Σφακιά να γυρίζει στα κανάλια και να με λέει υπουργό των μαυραγοριτών".

Υπογράμμισε πως στην Ελλάδα "είμαστε εξαιρετικά ευχαριστημένοι και υπερήφανοι με τα μέτρα", ενώ τόνισε πως αρκετοί από χώρες προηγμένες "προσπαθούν να βρουν τρόπο να έρθουν στην Ελλάδα με το επιχείρημα ότι αισθάνονται περισσότερο ασφαλείς εδώ".

Στο Βέλγιο μάσκες με ιατρική συνταγή 

"Στο Βέλγιο για να πάρει ένας πολίτης γάντια, αντισηπτικά, θερμόμετρο και μάσκα θέλει ιατρική συνταγή γιατί δεν έχουν πουθενά" τόνισε ο κ. Γεωργιάδης. 

Για τα αντισηπτικά είπε ότι με την ταχύτερη εισαγωγή αιθυλικής αλκοόλης θα αυξηθεί η παραγωγή ακόμα και στα 800.000 τεμάχια την ημέρα, με ημερήσιες ανάγκες 1 εκατ. την ημέρα.
Για διατίμηση

"Υπάρχει ευρωπαϊκή χώρα που έχει βάλει διατίμηση;" τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης. "Δεν έχει βάλει η Γαλλία, που είναι παραγωγός πρώτης ύλης. Η αγορά αιθυλικής αλκοόλης γίνεται σε καθεστώς πλειστηριασμού γιατί όλες οι χώρες ζητάνε. Θα πάμε εμείς να βάλουμε διατίμηση στην αιθυλική αλκοόλη; Είμαστε η μοναδική που βάλαμε διατίμηση στο κέρδος. Η διατίμηση έχει κινδύνους. Να φέρει έλλειψη αγαθών. Μπείτε να δείτε στην Κύπρο τι γίνεται. Σταματάει την εισαγωγή. Εσύ θα βάλεις διατίμηση και ο άλλος δεν θα βρίσκει αντισηπτικό. Θέλουμε να ενθαρρύνουμε εισαγωγές αντισηπτικών, μασκών, γαντιών. Για να κάνει ο άλλος εισαγωγή πρέπει να έχει το κίνητρο του κέρδους. Αλλά πρέπει να ελέγξεις πως το κέρδος δεν είναι υπερβολικό. Τα ιδεολογικά μας ζητήματα κύριε Παππά λύθηκαν στις εκλογές. Το κέρδος είναι κίνητρο για το επιχειρείν. Σε μια φαρμακαποθήκη, όπως και σε πρατήρια καυσίμων, έχω ζητήσει από την Επιτροπή Ανταγωνισμού να καταγράφεται ότι υπάρχει στις αποθήκες. Έχουν δηλώσει το σύνολο των αγαθών, αν πάει να τα κρύψει θα του κατάσχουμε τα αγαθά. Όπου υπάρχει μεγάλη ζήτηση αυξάνονται οι τιμές, εάν έχετε εσείς οποιαδήποτε καταγγελία επιχειρήσεων που κάνουν υπερβολική χρέωση αμέσως θα πάει συνεργείο που ελέγχει τα τιμολόγια αγοράς".

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ