Επίτροπος Γεωργίας: Έκτακτη ενίσχυση ως 5.000 ευρώ ανά αγρότη λόγω κορωνοϊού μέσω ΕΓΤΑΑ

Petite Perle 300×250

Επίσης, όπως ανακοίνωσε η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Φωτεινή Αραμπατζή ένα ακόμα εργαλείο έχει στην διάθεσή της η χώρα μας με 250 εκατ. ευρώ.

Επίσης, όπως ανακοίνωσε η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Φωτεινή Αραμπατζή ένα ακόμα εργαλείο έχει στην διάθεσή της η χώρα μας με 250 εκατ. ευρώ.

Ένα νέο μέτρο στήριξης των παραγωγών και των μικρών επιχειρήσεων του αγροδιατροφικού τομέα που αντιμετωπίζουν προβλήματα από την κρίση που έχει επιφέρει ο κορονοϊός φαίνεται πως υιοθετεί η Κομισιόν.

Όπως έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο Πολωνός Επίτροπος Γεωργίας Γιάνους Βοιτσεχόφσκι, «έχουμε υιοθετήσει ένα νέο μέτρο για τη στήριξη των παραγωγών και των μικρών επιχειρήσεων αγροδιατροφής που αντιμετωπίζουν την κρίση του κορονοϊού. Το 2020, οι χώρες της ΕΕ θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα υπόλοιπα χρήματα του ΕΓΤΑΑ για πληρωμές έως 5.000 ευρώ ανά αγρότη και 50.000 ευρώ ανά μικρομεσαία επιχείρηση».

Η πρόταση που κατέθεσε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στο Ευρωκοινοβούλιο ο κ. Βοϊτσεχόφσκι περιελάμβανε την τροποποίηση του Κανονισμού 1305/2013 των Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης για τη δημιουργία ενός ειδικού μέτρου παροχής προσωρινής στήριξης των αγροτών και των μικρομεσαίων αγροτικών επιχειρήσεων μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης αγροτικών προϊόντων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης της COVID-19.

Συγκεκριμένα η τροποποίηση προβλέπει:

  • Δημιουργία ειδικού άρθρου στον Κανονισμό 1305/2013 για να συμπεριλάβει όλες τις αναγκαίες κανονιστικές αλλαγές για την δημιουργία του Μέτρου.
  • Δημιουργία ειδικού Μέτρου στα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης του οποίου ο προϋπολογισμός δεν θα ξεπερνά το 1% της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης του Προγράμματος κάθε κράτους-μέλους μετά από τροποποίηση και μεταφορά πόρων από άλλα Μέτρα του Προγράμματος ή και κατάργηση Μέτρων.
  • Η ενίσχυση θα είναι εφάπαξ και το μέγιστο ποσό της δεν μπορεί να ξεπερνά τα 5.000 ευρώ για τους αγρότες και τα 50.000 για τις μικρές επιχειρήσεις.
  • Τα κράτη-μέλη θα θέσουν τα κριτήρια επιλογής των πληγέντων που πρέπει να είναι αντικειμενικά και με τεκμηρίωση και θα αποφασίσουν για το ύψος της ενίσχυσης ανά κατηγορία πληγέντων.
  • Η καταβολή της ενίσχυσης εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2020.

Πρόσθετο εργαλείο με επιπλέον πόρους

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με ανάρτηση της υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Φωτεινής Αραμπατζή, ένα εξαιρετικά σημαντικό εργαλείο με επιπλέον 250 εκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη των αυτοαπασχολούμενων και των επιχειρήσεων του Τομέα της Γεωργίας και των Υδατοκαλλιέργειων, έχει πλέον στη διάθεσή της η χώρα μας.

Κάνοντας πράξη τις δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού, τα συναρμόδια υπουργεία πέτυχαν να εγκρίνει η Ε.Ε. την τροποποίηση του καθεστώτος εγγυήσεων με σκοπό τη στήριξη εταιρειών, που πλήττονται από την πανδημία του κορονοϊού, όπως ανακοίνωσε, πριν λίγη ώρα στις Βρυξέλλες η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αρμόδια για την πολιτική ανταγωνισμού, Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι αυτοαπασχολούμενοι και οι επιχειρήσεις του τομέα των Υδατοκαλλιέργειων και της Γεωργίας θα έχουν πρόσβαση σε δάνεια με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου έως το 80% του δανείου, άρα με χαμηλότερο επιτόκιο απ' αυτό της αγοράς και γενικότερα ευνοϊκότερους όρους.

Επιπρόσθετα, δίνεται πλέον η δυνατότητα στην Ελλάδα να επιδοτήσει και τις προμήθειες εγγύησης για τα δάνεια πετυχαίνοντας την περαιτέρω μείωση του κόστους για τους δανειολήπτες.

Ο προϋπολογισμός για την κάλυψη της επιδότησης των εγγυήσεων διαμορφώνεται συνολικά στα 2 δις 250 εκατομμύρια ευρώ

Με σοβαρότητα, σχέδιο και μεθοδική δουλειά, υλοποιούμε την δέσμευσή μας να στηρίξουμε κάθε αγρότη, κτηνοτρόφο, αλιέα και μελισσοκόμο και κάθε επιχείρηση του Αγροδιατροφικού Τομέα, που επλήγησαν απ' αυτήν την πρωτοφανή κρίση, κατέληξε στην δήλωσή της η υφυπουργός.


Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ