Στις "κουρές" της οικογένειας Παντερή στην Αχλάδα

Petite Perle 300×250

Με τη συμμετοχή αρκετών φίλων και γνωστών η οικογένεια Παντερή τίμησε και φέτος το έθιμο των κουρών των προβάτων στο χωριό της Αχλάδας.

Από νωρίς το απόγευμα της Κυριακής έπιασαν δουλειά με τα ψαλίδια να παίρνουν κυριολεκτικά φωτιά και μέσα σε ένα περίπου δίωρο η δουλειά είχε τελειώσει. Όλα τα ζώα είχαν ελαφρύνει ενόψει και των υψηλών θερμοκρασιών του Καλοκαιριού που ακολουθεί και έδειχναν να το απολαμβάνουν.

Αμέσως μετά κατηφόρισαν από τη μάντρα σε χώρο όπου η οικογένεια των Παντερήδων είχε στήσει ένα πλουσιοπάροχο τραπέζι με πολλούς και εκλεχτούς μεζέδες, καλό κρασί  και φυσικά το γνωστό σε όλους αντικριστό ψημένο από τους δίδυμους τον Άρη και Γιώργο Βοσκάκη.

Το γενικό πρόσταγμα είχε ο Σάκης Παντερής που αποδείχτηκε άριστος οικοδεσπότης και αυτό είχαν να το λένε όλοι οι παρευρισκόμενοι.

Το παρών έδωσαν μεταξύ άλλων ο δημοτικός σύμβουλος Μαλεβιζίου Ευρυπίδης Φτενός. Ο πρόεδρος της κοινότητας Φόδελε Χαράλαμπος Παντερής και οι πρεσβύτεροι Μανώλης, Αποστόλης και Δημήτρης Παντερής.

Η κουρά των προβάτων στην Κρήτη


Η κουρά των προβάτων είναι μια μεγάλη γιορτή άρρηκτα δεμένη με τον κτηνοτροφικό τρόπο ζωής. Είναι, όπως λέγεται, η «γιορτή των προβάτων».

Είναι μια από τις εντυπωσιακές γιορτές που λαβαίνει χώρα κάθε χρόνο, τον Ιούνιο, στα πλαίσια της οποίας κάθε κτηνοτρόφος προσκαλεί φίλους και συγγενείς να τον βοηθήσουν στο δύσκολο αυτό έργο και μετά τους κερνά και ακολουθεί τρικούβερτο γλέντι και φαγοπότι.

Η κουρά είναι μια διαδικασία δύσκολη, αφού χρειάζονται πολλά χέρια με τεχνική, ενώ τα πρόβατα πολλές φορές είναι δύστροπα. Προηγείται το κωλοκούρισμα (το κούρεμα στην ουρά και στα πίσω πόδια) στην αρχή της Άνοιξης, ενώ στις αρχές του καλοκαιριού, τον Ιούνιο, γίνεται η ολική κουρά.

Το κωλοκούρισμα γίνεται την άνοιξη, την εποχή που τα πρόβατα «τσιλούνται», τα κόπρανά τους είναι υδαρή, επειδή τρώνε χλωρά χόρτα. Σκοπός είναι να μη λερώνονταν τα μαλλιά των προβάτων από τα κόπρανά τους με αποτέλεσμα να ευνοείται η δημιουργία εστιών μικροβίων.

Η ολική κουρά γίνεται για να «ξαλαφρώσουν» τα ζώα και να μην υποφέρουν από την καλοκαιρινή ζέστη.

Άλλοτε οι κάτοικοι χρησιμοποιούσαν το μαλλί, που ήταν πολύτιμη πρώτη ύλη, για την παρασκευή υφασμάτων στη ρόκα και στον αργαλειό. Σήμερα το πουλάνε «για κομμάτι» ψωμί σε γυρολόγους εμπόρους και σε αντάλλαγμα δεν παίρνουν λεφτά, αλλά είδος, δηλαδή εμπόρευμα.

Παλιότερα, όσοι δεν είχαν δικά τους αιγοπρόβατα κυριολεκτικά παρακαλούσαν να τους καλούν σε κουρές. Ο λόγος ήταν ότι σαν ανταμοιβή τους, εκτός από το φαγοπότι, έπαιρναν και ένα «μποκάρι», δηλαδή τα μαλλιά ενός προβάτου. Με τη συγκέντρωση «μποκαριών» από πολλές κουρές εξασφάλιζαν το μαλλί για την κατασκευή των διαφόρων ενδυμάτων και υφαντών που χρειαζότανε για την οικογένεια.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ