Τέσσερις λύσεις για τον Αλμυρό

Τι προτείνει η μελέτη που είναι σε διαβούλευση

Της Κορίνας Καφετζοπούλου

Δε συγκεντρώνει πολλά μόρια η λύση της αφαλάτωσης για την αξιοποίηση των  υφάλμυρων νερών των πηγών του Αλμυρού, στη μελέτη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, που είναι ήδη σε διαβούλευση.

Στην μελέτη προτείνονται επτά λύσεις αλλά στην ουσία προκρίνονται τέσσερις καθώς τρεις είναι επί της ουσίας εκτός βαθμολόγησης.

Οι λύσεις που προτείνονται

Για την αξιοποίηση των πηγών του Αλμυρού προτείνονται υποθετικά επτά λύσεις, όμως σε βαθμολόγηση ουσιαστικά τίθενται τέσσερις. Οι μελετητές έχουν συμπεριλάβει όλες τις λύσεις που έχουν προταθεί για το θέμα την τελευταία πεντηκονταετία.

 Όμως υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά που πρέπει να τονιστεί και αναφέρεται σε αρκετές παραγράφους στις 90 σελίδες ανάλυσης των δεδομένων.

Τα οικονομικά στοιχεία των έργων που προτείνονται έχουν εκτιμηθεί σε επίπεδο αναγνωριστικής μελέτης. Είναι λοιπόν πιθανόν – όπως αναφέρεται άλλωστε- να αποκλίνουν σημαντικά από τα πραγματικά μεγέθη που μπορούν  να προκύψουν με την εκπόνηση αντίστοιχων μελετών. Επιπλέον από τη θεωρία ως τη δημοπράτηση τα οικονομικά στοιχεία μπορούν να διαφοροποιηθούν σημαντικά.

Ένα  άλλο σημαντικό στοιχείο της μελέτης που ξενίζει είναι ότι σημείο αναφοράς είναι μόνο ο δήμος Ηρακλείου, δηλαδή οι υπολογισμοί που έχουν γίνει βάση των αναγκών του Ηράκλειου.

Οι λύσεις  επιγραμματικά είναι οι εξής:

  1. Ανύψωση του φράγματος και κατασκευή ταμιευτήρα
  2. Εντοπισμός περιόδου γλυκού νερού- Αποθήκευση σε Ταμιευτήρα
  3. Εντοπισμός περιόδου γλυκού νερού και απευθείας ενίσχυση του δικτύου της ΔΕΥΑΜ
  4. Υδρομαστευτική στοά. Αυτή η λύση ενώ αναλύεται για λόγους  έλλειψης οικονομικών στοιχείων τίθεται εξ  αρχής εκτός βαθμολογίας. Υπάρχει και η σημείωση ότι εάν κάποιοι  βαθμολογητές θέλουν να τη ψηφίσουν μπορούν, αλλά για να συμπεριληφθεί στην τελική βαθμολογία πρέπει να είναι οι μισοί συν ένας.
  5. Μονάδα αφαλάτωσης. Εδώ ανοίγει ένα μεγάλο κεφάλαιο. Το έργο χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα κοστοβόρο. Προτείνεται για την υλοποίηση της μονάδας η ανάμειξη των ιδιωτών καθώς όπως υποστηρίζεται «η ανάθεση σε ιδιώτη ή η κοινοπραξία κράτους με ιδιώτη είναι συνήθως η ποιο προτιμητέα λύση, καθώς οι κρατικοί οργανισμοί  δεν μπορούν να διαχειριστούν τόσο πολύπλοκα έργα λόγω γραφειοκρατίας, ανελαστικών διαδικασιών και απειρίας». Σε αυτές τις περιπτώσεις η επιλογή του ιδιώτη γίνεται μέσα από διεθνή διαγωνισμό, όπου ο ιδιώτης αναλαμβάνει να παράγει τις ζητούμενες ποσότητες νερού και το κράτος αγοράζει τις ποσότητες στη συμφωνηθείσα τιμή και μετά το διαθέτει στους καταναλωτές στο πλαίσιο της δικής του πολιτικής.Για τα δε κόστη έχει χρησιμοποιηθεί η διεθνής εμπειρία με παράδειγμα το Ισραήλ!
  6. Υπόγειο διάφραγμα/ Παρεμπόδιση εισόδου θαλασσινού νερού. Για λόγους  οικονομικούς και τεχνικούς, ούτε αυτή η πρόταση συμπεριλαμβάνεται στις προτάσεις που βαθμολογούν οι βαθμολογητές.
  7. Τέλος, γίνεται αναφορά στην αξιοποίηση με γεωτρήσεις όπου αναλύεται η εκμετάλλευση της υδρογεωλογικής τροφοδοσίας της πηγής του Αλμυρού. Και αυτή η πρόταση εξαιρείται από τη διαδικασία της βαθμολόγησης, καθώς οι γεωτρήσεις θα συνεχίσουν να προσφέρουν στο υδροδοτικό δίκτυο της ΔΕΑΥΗ.

Επί της ουσίας σε διαδικασία βαθμολόγησης με τα παρακάτω χαρακτηριστικά, μπαίνουν οι προτάσεις 1, 2, 3, 5 .

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ