Λ. Αυγενάκης: «Παράταση ως τις 31 Αυγούστου για την χρήση αθλητικών εγκαταστάσεων από τα ερασιτεχνικά σωματεία»

Απαντήσεις δίνει μέσω Ραδιοφωνικής συνέντευξης ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, έπειτα και την έντονη διαμαρτυρία των Αθλητικών Σωματείων και Ενώσεων για την επιστολή που στάλθηκε στους Δήμους και ζητούσε να μην κάνουν χρήση τα αθλητικά σωματεία τις αθλητικές εγκαταστάσεις, εφόσον δεν έχουν εγγραφεί στο Μητρώο.

Τα κυριότερα σημεία της:

  • Σχετικά με τη διαμαρτυρία των αθλητών στο Σύνταγμα για επανεκκίνηση του ερασιτεχνικού αθλητισμού:

Έχουν δίκιο. Οι αθλητές που έχουν πληγεί περισσότερο απ' όλους είναι στην ουσία εκείνοι που έχουν επαγγελματική σχέση με ομάδες όμως χαρακτηρίζονται ερασιτέχνες, επομένως δεν συμπεριλαμβάνονται στους ΚΑΔ και στο δίχτυ προστασίας που είχε απλώσει η κυβέρνηση από το πρώτο λοκντάουν.

Επομένως καταλαβαίνουμε πάρα πολύ καλά τον πόνο και τη δυσκολία τους, μπαίνουμε στα παπούτσια τους. Γι'  αυτό το λόγο ήδη σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας, εξετάζουμε τρόπους ώστε να τελειώσει αυτός ο παραλογισμός.

Στις συναντήσεις που είχαμε τις τελευταίες μέρες και με θεσμικούς φορείς αλλά και με την αντιπροσωπεία των παικτών που είχε και την πρωτοβουλία (για το συλλαλητήριο), τα συζητήσαμε όλα αυτά. Κατανοούν ότι σε 18 μήνες δεν μπορούμε να διορθώσουμε τα πάντα, όμως έχει γίνει τέτοια δουλειά που νιώθουμε ότι υπάρχει μια εμπιστοσύνη. Δουλεύουμε λοιπόν προς την κατεύθυνση να λυθεί και αυτό το ζήτημα.

  • Σχετικά με την επιστροφή στη δράση

Αυτό είναι κάτι που το αποφασίζουν, όπως το είπαμε και χθες, οι εμπειρογνώμονες, οι λοιμωξιολόγοι. Εμείς από την πλευρά μας σε εβδομαδιαία βάση αιτούμαστε το άνοιγμα κάθε φορά κάποιας ακόμη αθλητικής δραστηριότητας Έχουμε συστήσει πολύ έγκαιρα μία υγειονομική επιτροπή στη ΓΓΑ στην οποία συμμετέχουν κορυφαίοι γιατροί, μάλιστα ένας εξ αυτών είναι και στην επιτροπή λοιμωξιολόγων.  Έχουμε το αίτημα, τεκμηρίωση και τα ειδικά πρωτόκολλα που προτείνονται μέσα από τη συνεργασία με την εκάστοτε ομοσπονδία ή λίγκα.

Δεν περιμένουμε να μας δώσουν το πράσινο φως και μετά να ψαχτούμε και να δούμε πώς θα το εφαρμόσουμε. Κάνουμε σοβαρή και καλή προετοιμασία. Και αυτό μας έχει βοηθήσει πάρα πολύ, στο δεύτερο λοκντάουν να κρατήσουμε ζωντανά περισσότερα αθλήματα.

  • Σχετικά με τη μεταδοτικότητα στον αθλητισμό

Υπήρξε μια σύγχυση ότι ο αθλητισμός έχει υψηλή μεταδοτικότητα. Όχι όμως ο οργανωμένος. Ο αθλητισμός της αλάνας, της πλατείας, του δρόμου ή της αυλής του κλειστού σχολείου ναι, αλλά αυτός δεν είναι οργανωμένος.

Βεβαίως και αυτό άθληση είναι, ψυχαγωγία, αλλά εμείς συζητάμε για τον οργανωμένο αθλητισμό που είναι μέσα σε δομές.

Επιτρέψτε μου να σας πω, το είπα και χθες το επαναλαμβάνω με κάθε ευκαιρία. Μας είχε συγκινήσει, στην προσπάθεια ασφαλής επανεκκίνησης στο πρώτο λοκντάουν αλλά και τώρα, η πειθαρχία των διοικητικών παραγόντων,των εργαζομένων στις αθλητικές εγκαταστάσεις, είτε ήταν του υπουργείου αθλητισμού, είτε των δήμων, είτε των περιφερειών, των ίδιων των προπονητών, των παικτών, ανεξαρτήτου κατηγορίας.

Υπάρχει μια ωριμότητα μέσα στο αθλητικό οικοδόμημα το οποίο οφείλουμε να το αναφέρουμε, να το αναδεικνύουμε και κυρίως να το χρησιμοποιούμε ως επιχείρημα προς τους λοιμωξιολόγους στις συζητήσεις τις οποίες κάνουμε και στην προσπάθεια μας να ανοίξουν και άλλες αθλητικές δραστηριότητες.

  • Σχετικά με την επιστολή στους Δήμους

Με το άρθρο 3, παράγραφος 4 του αθλητικού νόμου 4726/2020, που ψηφίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2020, τροποποιήθηκε το άρθρο 8 του ν. 2725/1999 και προβλέφθηκε ότι:

«Στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού τηρείται μητρώο ειδικά αναγνωρισμένων αθλητικών σωματείων. Αθλητικό σωματείο που δεν φέρει την κατά το παρόν ειδική αθλητική αναγνώριση και δεν έχει εγγραφεί στο ηλεκτρονικό μητρώο αθλητικών σωματείων του άρθρου 142 του ν. 4714/2020 (Α' 148), δεν μπορεί να χρησιμοποιεί αθλητικές εγκαταστάσεις που ανήκουν σε εποπτευόμενα από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου».

Με το άρθρο 33, παράγραφος 2 του ίδιου νόμου (4726/2020) προσδιορίζεται το χρονικό διάστημα, από το οποίο και μετά δεν μπορούν να κάνουν χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων των εποπτευόμενων φορέων της ΓΓΑ, εφόσον δεν έχουν εγγραφεί στο Μητρώο. Αυτό το χρονικό διάστημα είναι έξι μήνες από τη δημοσίευση του νόμου στο ΦεΚ. Άρα, έως τις 18 Μαρτίου 2021.

Επιπλέον, με το άρθρο 66, παράγραφος 2 του νόμου 4735/2020, του Υπουργείου Εσωτερικών, προβλέφθηκε ότι:

«Αθλητικό σωματείο που δεν φέρει την ειδική αθλητική αναγνώριση του άρθρου 8 του ν. 2725/1999 (Α΄ 121) και δεν έχει εγγραφεί στο ηλεκτρονικό μητρώο αθλητικών σωματείων του άρθρου 142 του ν. 4714/2020 (Α΄ 148), δεν μπορεί να χρησιμοποιεί αθλητικές εγκαταστάσεις που ανήκουν σε ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού. Η ρύθμιση της παρούσας τίθεται σε ισχύ έξι (6) μήνες μετά από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».

Δημοσιεύτηκε στις 12/10/2020 στο ΦεΚ, συνεπώς εφαρμόζεται από τις 12 Απριλίου 2021.

Την περασμένη Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου, απέστειλα επιστολή προς όλους τους Δήμους, τις Περιφέρειες και τις αθλητικές μας εγκαταστάσεις, όπου υπενθύμιζα, στο πλαίσιο των αρχών της διαφάνειας και της χρηστής διοίκησης, τις παραπάνω υποχρεώσεις.

Επισήμανα, μάλιστα, ότι ήδη έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων της ΓΓΑ 4.022 ερασιτεχνικά σωματεία και καλούσα την Τοπική Αυτοδιοίκηση να συστρατευτούμε, ενημερώνοντας όσα σωματεία δεν έχουν ακόμα ολοκληρώσει την εγγραφή τους στο Μητρώο, να το πράξουν.

Επιθυμούμε όλα τα σωματεία να νομιμοποιηθούν. Δεν θέλουμε να αποκλείσουμε κανέναν, απεναντίας θέλουμε να επικρατεί τάξη και διαφάνεια στο αθλητικό οικοδόμημα. Θέλουμε το νοικοκύρεμα στον αθλητισμό. Και βοηθάμε με όλες μας τις δυνάμεις ώστε να νομιμοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα σωματεία.  

Παράλληλα, λόγω των συνθηκών της πανδημίας σκοπεύουμε να δώσουμε μια εύλογη παράταση στις παραπάνω προθεσμίες για να προλάβουν όλοι να τακτοποιηθούν.

Ήδη ετοιμάζουμε, στο σ/ν που θα βγαίνει αυτές τις ημέρες στη Διαβούλευση, σχετική διάταξη που θα θέτει ως χρονικό όριο την 31η Αυγούστου. Ώστε η νέα αγωνιστική περίοδος, από το φθινόπωρο, να ξεκινήσει απρόσκοπτα και νοικοκυρεμένα.

Ζητάμε από όλους, Δήμους και Περιφέρειες, Διοικήσεις Εθνικών Αθλητικών Κέντρων της ΓΓΑ και διοικητικούς παράγοντες των σωματείων να βοηθήσουν στο νοικοκύρεμα!

Είναι σημαντικό ότι έχουν ελεγχθεί και έχουν νομιμοποιηθεί απολύτως, μέχρι στιγμής, 4.022 αθλητικά σωματεία. Ο αριθμός αυτός κάθε μέρα αυξάνεται. Άρα άνω των 5.000 σωματείων είναι σε έναν απίστευτα καλό δρόμο και χαιρόμαστε πάρα πολύ γι' αυτό.

Η αίσθηση τόσο των υπηρεσιακών που έχουν εμπειρία, αλλά και η δική μου που ασχολούμαι πολύ τους τελευταίους 18 μήνες είναι ότι θα φθάσουμε στον τελικό αριθμό των 6.000 και πλέον νόμιμων σωματείων στη χώρα μας. Όταν κατά δήλωση των εμπλεκομένων «ομοσπονδιαρχών» τα σωματεία υποτίθεται έφταναν τις 11.000 και 12.000. Τελικά όμως η πραγματικότητα είναι άλλη.

Καταλαβαίνουμε το άγχος κάποιων παραγόντων που πραγματικά θέλουν να τακτοποιηθούν, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και γι' αυτό θα δώσουμε και την παράταση μέχρι το τέλος του Αυγούστου.

  • Σχετικά με το κίνημα «MeToo»

Οι καταγγελίες αυτές έγιναν τώρα διότι οι ίδιοι οι αθλητές είδαν ότι υπάρχει μια ασφάλεια. Είδαν ότι υπάρχει μια κυβέρνηση η οποία είναι αποφασισμένη να σπάσει αυγά. Και το κάναμε από τον Νοέμβριο του '19 που περάσαμε τις διατάξεις με όρια θητειών και όρια ηλικίας.

Να θυμίσω ότι τότε μάς ασκήθηκε πολύ σκληρή κριτική τόσο από κόμματα της αντιπολίτευσης όσο και από βουλευτές του κόμματός μας. Όμως τελικά επιβεβαιωθήκαμε.

Και το πιο σημαντικό είναι ότι ο Πρωθυπουργός δεν επηρεάστηκε από τις σειρήνες. Απεναντίας επέμενε σε αυτή την προσπάθεια εξυγίανσης και μεταρρύθμισης του αθλητισμού, του αθλητικού οικοδομήματος.

Και είδαμε, τελικά, ότι βήμα – βήμα χτίστηκε μια σχέση εμπιστοσύνης με τους αθλητές, που ήταν άλλωστε προτεραιότητά μας μαζί με τα ερασιτεχνικά σωματεία.

Έτσι άνοιξαν στόματα. Τον χορό έσυρε η Σοφία Μπεκατώρου δημοσιοποιώντας μια δική της ιστορία, πολύ σκληρή, και πλέον το ένα πίσω από το άλλο ακολουθούν πολλά περιστατικά, όχι μόνο σεξουαλικής κακοποίησης αλλά και κακοδιαχείρισης και κακοδιοίκησης.

Έφτασαν και σε μένα πάρα πολλά περιστατικά. Όμως δεν είναι όλα αξιοποιήσιμα και δεν σημαίνει ότι επειδή έφτασε ένα e-mail, ένα μήνυμα ή ένα τηλεφώνημα, αυτομάτως τα υιοθετούμε.

Πρέπει να υπάρχει ένα μέτρο και κυρίως μία αξιολόγηση. Δεν μπορούμε να σπιλώσουμε ούτε προσωπικότητες, ούτε οικογένειες.

Και δεν σημαίνει ότι οποιοσδήποτε έχει μακροχρόνια παρουσία σε ένα διοικητικό όργανο ομοσπονδίας ή σωματείου αυτομάτως είναι και ένοχος. Είμαστε πολύ προσεκτικοί.

Έχουμε στείλει αρκετές περιπτώσεις στον αθλητικό εισαγγελέα. Το υλικό και οι καταγγελίες συνεχίζουν να φτάνουν σε μας αλλά επαναλαμβάνω, είμαστε πολύ προσεκτικοί διότι δεν ωφελεί από το ένα άκρο να πας στο άλλο.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ