Σχολείο Αστροφυσικής Κρήτης: «Ταξίδι» στα άστρα και τη γνώση

Petite Perle 300×250

Το 2ο Διαδικτυακό Σχολείο Αστροφυσικής Κρήτης θα πραγματοποιηθεί από τον ερχόμενο Μάρτιο έως τον Μάιο, ταξιδεύοντας μαθητές στον μαγικό κόσμο του σύμπαντος

Μια κιβωτός γνώσης «χτισμένη» με τη χρυσόσκονη των διαμαντιών του ουρανού, των αστεριών των πλανητών και των άλλων «μαγικών» και λαμπερών κοσμημάτων του σύμπαντος, το Αστεροσκοπείο στον Σκίνακα του Ψηλορείτη, μαζί με το Ινστιτούτο Αστροφυσικής του ΙΤΕ, το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και τον Σύλλογο Φυσικών Κρήτης προσκαλούν ξανά τους μαθητές της Κρήτης σε ένα συναρπαστικό ταξίδι ως τα αστέρια Επαναλαμβάνοντας το εντυπωσιακά επιτυχημένο εγχείρημα της προηγούμενης χρονιάς με το 1ο Σχολείο Αστροφυσικής Κρήτης, δίνουν – όπως είχαν υποσχεθεί – το νέο «ραντεβού» με στόχο η όλη πρωτοβουλία να γίνει θεσμός.

Το 2ο Διαδικτυακό Σχολείο Αστροφυσικής Κρήτης θα πραγματοποιηθεί από τον ερχόμενο Μάρτιο έως τον Μάιο, ταξιδεύοντας τους μαθητές της Α' και της Β' Λυκείου από σχολεία της Κρήτης, στους οποίους απευθύνεται, στον μαγικό κόσμο του σύμπαντος. Και αυτό όχι μόνο για να καλύψει μέρος από το κενό που έχει δημιουργηθεί στην εκπαίδευση της νέας γενιάς από τη διακοπή της διδασκαλίας του μαθήματος Αστρονομίας στο λύκειο… Οι στόχοι είναι πολλαπλοί… Και, κυρίως, αυτό που θέλουν να πετύχουν οι άνθρωποι οι οποίοι βρίσκονται πίσω από την πρωτοβουλία είναι να προσφέρουν ένα κίνητρο στους μαθητές ώστε να ανακαλύψουν τη χαρά της κατανόησης του κόσμου που μας περιβάλλει, να εκτιμήσουν τον καθοριστικό ρόλο που έχει η τεχνολογία στη συλλογή και ανάλυση δεδομένων, αλλά και να εφαρμόσουν τη μεθοδολογία επίλυσης των αστρονομικών ερωτημάτων σε άλλους κλάδους της Φυσικής και της ίδιας της ζωής.

Η θεματική άλλωστε που έχει επιλεγεί για τη φετινή σειρά των οκτώ διαλέξεων, οι οποίες θα γίνουν διαδικτυακά, είναι χαρακτηριστική, με τους διοργανωτές να υπόσχονται να καλύψουν συνοπτικά τη βασική θεματολογία της σύγχρονης Αστροφυσικής, βασιζόμενοι στις γνώσεις Φυσικής λυκείου που έχουν ήδη οι μαθητές. Έτσι, οι επιλεγμένοι νεαροί Κρητικοί που θα παρακολουθήσουν το φετινό 2ο «αστροσχολείο» θα μάθουν, μεταξύ άλλων, πώς το φως μπορεί να βοηθήσει στην κατανόηση του σύμπαντος, θα απαντήσουν σε βασικές ερωτήσεις όπως «γιατί λάμπουν τα αστέρια» και θα ανακαλύψουν τον διαστημικό καιρό.

«Εντυπωσιακή απήχηση»

Η προηγούμενη εμπειρία ήταν καταλυτική και εξαιρετικά διδακτική για το πόσο πολύ διψούν οι νέοι για τη γνώση γύρω από όλα εκείνα που καθορίζουν την ίδια την ύπαρξή μας. Όπως μας εξήγησε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Αστροφυσικής του ΙΤΕ, καθηγητής Βασίλης Χαρμανδάρης, «η εντυπωσιακή απήχηση που είχε το 1ο Σχολείο Αστροφυσικής Κρήτης πέρσι στους μαθητές των λυκείων της Κρήτης ήταν μεγαλύτερη από ό,τι αναμέναμε και δυστυχώς δεν μπορέσαμε να ικανοποιήσουμε παρά σχεδόν τις μισές από τις εξαίρετες αιτήσεις συμμετοχής που λάβαμε. Έτσι, η επανάληψή του φέτος ήταν μια προφανής απόφαση. Τόσο οι διδάσκοντες όσο και οι φορείς που το υποστηρίζουν, το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, το Ινστιτούτο Αστροφυσικής του ΙΤΕ και ο Σύλλογος Φυσικών Κρήτης, δεσμεύονται να συνεχίσουν να συνεργάζονται αρμονικά ώστε το Σχολείο Αστροφυσικής Κρήτης να καταστεί ένας διαχρονικός θεσμός προσφοράς προς τη νέα γενιά».

Η εμπειρία που έχει αποκτηθεί από την προηγούμενη περίοδο ήταν εξαιρετικά σημαντική, όπως τονίζει ο καθηγητής Βασίλης Χαρμανδάρης, σύμφωνα με τον οποίο, «στηριζόμενοι σε αυτήν και το ερωτηματολόγιο αξιολόγησης του σχολείου από τους μαθητές, έχουμε ήδη αναμορφώσει την ύλη που θα παρουσιαστεί, ώστε να βρίσκεται πιο κοντά στις γνώσεις και τα ενδιαφέροντα των μαθητών. Παράλληλα έχουμε βελτιώσει τεχνικά τις υπολογιστικές υποδομές μας και έτσι θα μπορέσουμε να δεχτούμε περισσότερους μαθητές που επιθυμούν να μάθουν από τους ειδικούς πώς λειτουργεί το σύμπαν».

Το πρόγραμμα των διαλέξεων

Η σειρά διαλέξεων θα ξεκινήσει το Σάββατο 12 Μαρτίου με θέμα «Το φως ως εργαλείο για την κατανόηση του σύμπαντος». Το Σάββατο 19 Μαρτίου οι μαθητές θα ανακαλύψουν «Γιατί τα αστέρια λάμπουν», ενώ το Σάββατο 26 Μαρτίου οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν τον «Ήλιο: το αστέρι της ημέρας» και τον «διαστημικό καιρό». Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί το Σάββατο 2 Απριλίου με τη «Μεσοαστρική ύλη και τη γέννηση νέων άστρων». Το Σάββατο 9 Απριλίου θα λάβει χώρα η διάλεξη με θέμα "Εξέλιξη των άστρων: Κόκκινοι Γίγαντες και Λευκοί Νάνοι» και το Σάββατο 16 Απριλίου η διάλεξη «Γαλαξίες και μεγάλες δομές στο Σύμπαν». Τέλος, το Σάββατο 7 Μαΐου η θεματική θα είναι «Το βίαιο σύμπαν: μελανές οπές, εκρήξεις, κοσμικές ακτίνες" και το Σάββατο 14 Μαΐου «Κοσμολογία και εξέλιξη του σύμπαντος».

Οι μαθητές που θα παρακολουθήσουν όλες τις διαλέξεις θα λάβουν επίσημη βεβαίωση συμμετοχής. Επιπλέον, όσοι μαθητές το επιθυμούν, μπορούν να συμμετάσχουν σε γραπτή διαδικτυακή εξέταση το Σάββατο 21 Μαΐου πάνω στην ύλη η οποία παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια των διαλέξεων. Οι πέντε πρώτοι επιτυχόντες στις εξετάσεις θα λάβουν τιμητικό δίπλωμα, καθώς και βιβλία Αστροφυσικής των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης. Επιπλέον, οι τρεις πρώτοι επιτυχόντες θα έχουν την ευκαιρία, εάν το επιθυμούν, να επισκεφτούν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού για δύο βραδιές το Αστεροσκοπείο Σκίνακα στον Ψηλορείτη και να συμμετάσχουν σε παρατηρήσεις μαζί με τους αστρονόμους του Ινστιτούτου Αστροφυσικής.

«Ανοιχτές βραδιές»

Ο καθηγητής Βασίλης Χαρμανδάρης καταγράφει την αισιοδοξία των διοργανωτών του προγράμματος, «ότι επιτέλους θα ξεπεράσουμε τους περιορισμούς τις πανδημίας και θα μπορέσουμε να υποδεχτούμε και πάλι φέτος στις "Ανοιχτές βραδιές" στο Αστεροσκοπείο Σκίνακα όχι μόνο μαθητές, αλλά όλους τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Κρήτης που θέλουν να θαυμάσουν την εντυπωσιακή θέα και τον υπέροχο νυχτερινό ουρανό». Σημειώνεται ότι η καταληκτική προθεσμία δηλώσεων συμμετοχής, οι οποίες γίνονται διαδικτυακά στην ιστοσελίδα https://www.ia.forth.gr/el/astroschool, είναι η Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου. Όσοι μαθητές επιλεγούν θα ενημερωθούν στις 8 Μαρτίου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν για περισσότερες πληροφορίες μέσω e-mail στη διεύθυνση [email protected].

Πολλά υποσχόμενο το άνοιγμα της αυλαίας

Υπενθυμίζεται ότι το 1o Σχολείο Αστροφυσικής Κρήτης απευθύνθηκε σε 153 επιλεγμένους μαθητές 48 Λυκείων και από τους τέσσερις νομούς της Κρήτης, από τους 304 που υπέβαλαν αίτηση. Το 25% των μαθητών βρίσκονταν στην Α' τάξη και το 75% στη Β' τάξη. Επίσης το 56% των μαθητών ήταν κοπέλες και το 44% αγόρια. Συνολικά 133 μαθητές ολοκλήρωσαν το σχολείο και 54 από αυτούς έλαβαν μέρος στις προαιρετικές γραπτές εξετάσεις, στις οποίες αρίστευσαν οι: Αλέξανδρος Πεδιαδιτάκης από το Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο Ηρακλείου, Αδάμ Παπαμαστοράκης από το 2ο ΓΕ.Λ. Ηρακλείου, Νικόλαος Τσακμάκας από το 1ο ΓΕ.Λ. Ρεθύμνου, Αντωνία Χαραλαμπάκη από το 1ο ΓΕ.Λ. Ηρακλείου και Νικολέτα Μαυράκη από το 5ο ΓΕ.Λ. Ηρακλείου.

Οι πέντε παραπάνω μαθητές έλαβαν ως δώρα βιβλία των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης, ενώ οι τρεις πρώτοι είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν για δύο βράδια σε παρατηρήσεις στο Αστεροσκοπείο Σκίνακα το καλοκαίρι που πέρασε.

Πηγή: neakriti

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ