Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις της Ζαπορίζια χτυπήθηκαν από ρωσικά πυρά προκαλώντας παγκόσμια ανησυχία - Υπό έλεγχο η φωτιά, τα επίπεδα ραδιενέργειας «παραμένουν αμετάβλητα» - Εκτός δικτύου 5 από τους 6 πυρηνικούς αντιδραστήρες - Στόχος των Ρώσων να μην παράγει το εργοστασιο ενέργεια, εκτιμούν ειδικοί
Υπό τον έλεγχο των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων βρίσκεται πλέον το πυρηνικό εργοστάσιο Ζαπορίζια στο νοτιοανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, μετά την επίθεση που εξαπέλυσαν στις εγκαταστάσεις τα ξημερώματα της Παρασκευής.
Από το βομβαρδισμό ξέσπασε φωτιά σε κτίριο των εγκαταστάσεων, η οποία κατασβέστηκε σήμερα το πρωί. Δείτε βίντεο με στιγμιότυπα από την ρωσική επίθεση και την κατάσβεση της φωτιάς:
Εκτός δικτύου 5 στους 6 πυρηνικούς αντιδραστήρες
Σύμφωνα με την αναφορά της αρμόδιας υπηρεσίας ενέργειας της Ουκρανίας, η φωτιά στις εγκαταστάσεις έχει ελεγχθεί και τα επίπεδα ραδιενέργειας «παραμένουν αμετάβλητα».
Οι πυρηνικοί αντιδραστήρες, σύμφωνα με την ίδια αναφορά, «παραμένουν άθικτοι», όμως το (ουκρανικό) προσωπικό της μονάδες έχει θέσει εκτός δικτύου τους 5 από τους 6 πυρηνικούς αντιδραστήρες.
Μόνο μία μονάδα παρέχει ισχύ 690MW στο δίκτυο.
Στόχος να τεθεί η μονάδα εκτός δικτύου ενέργειας;
Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) επισήμανε ότι επί του παρόντος επικρατεί στον σταθμό μια κατάσταση «ανώμαλης κανονικότητας», που είναι πολύ εύθραυστη και δύσκολα διαχειρίσιμη.
Πυρηνικοί ειδικοί που παρακολουθούν τα γεγονότα στον πυρηνικό σταθμό σημειώνουν ότι δεν πρόκειται για «δεύτερο Τσερνόμπιλ», αλλά ότι είναι μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση. «Για πρώτη φορά σήμερα το πρωί, είμαι φοβισμένη» δήλωσε στο BBC η ειδική στα πυρηνικά υλικά του Πανεπιστημίου Σέφιλντ, καθηγήτρια Κλερ Κόρκχιλ.
Ο καθηγήτρια εξήγησε ότι στους αντιδραστήρες που τίθενται εκτός σύνδεσης «κλείνουν την πυρηνική αντίδραση και τους φέρνουν σε ασφαλή και σταθερή κατάσταση».
Η Κλερ Κόρκχιλ προσθέτει ότι αυτή μπορεί να ήταν η πρόθεση της Ρωσίας: «Αν θέλετε να στοχεύσετε την τροφοδοσία τους σε ενέργεια, επιτίθεστε σε ένα κτίριο κοντά στο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας και αναγκάζετε τους χειριστές να το κλείσουν», λέει.
Η καθηγητρια του Πανεπιστημίου Σέφιλντ πρόσθεσε ότι η χειρότερη δυνατή εξέλιξη θα ήταν «να δούμε ένα σενάριο παρόμοιο με αυτό που συνέβη στη Φουκουσίμα το 2011, όπου μια απώλεια ισχύος οδήγησε σε απώλεια ψύξης, η οποία προκάλεσε τήξη τριών πυρηνικών αντιδραστήρων».
Παγκόσμια ανησυχία για τον βομβαρδισμό
Οι πυροσβέστες έσβησαν τη φωτιά που είχε εκδηλωθεί εξαιτίας ρωσικού βομβαρδισμού σε μέρος των εγκαταστάσεων του πυρηνικού εργοστασίου στη Ζαπορίζια, του μεγαλύτερου του είδους στην Ευρώπη, ανακοίνωσε η υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Ουκρανίας. Η φωτιά τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο και «εξουδετερώθηκε στις 06:20», διευκρίνισε η ουκρανική υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων μέσω Facebook, λίγες ώρες πριν από την κατάληψη του εργοστασίου από τους Ρώσους.
Η υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Ουκρανίας ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι οι πυροσβέστες μπόρεσαν να φθάσουν στον χώρο πυρηνικού εργοστασίου στη Ζαπορίζια, στο κεντρικό τμήμα της χώρας, όπου νωρίτερα εκδηλώθηκε πυρκαγιά εξαιτίας βομβαρδισμού των ρωσικών δυνάμεων. «Επενέβησαν μονάδες για να σβήσουν τη φωτιά στο κτίριο εκπαίδευσης» εργαζόμενων στο εργοστάσιο, ανέφερε η υπηρεσία μέσω Facebook, διευκρινίζοντας ότι δεν έχει αναφερθεί κανένα θύμα και ότι στην επιχείρηση συμμετέχουν 44 πυροσβέστες με 11 οχήματα.
Το επίπεδο ραδιενέργειας στην εγκατάσταση, που μετράει έξι αντιδραστήρες και παρέχει μεγάλο μέρος του ηλεκτρισμού που καταναλώνει η χώρα, παραμένει αμετάβλητο, διαβεβαίωσε από τη δική του πλευρά ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), σύμφωνα με τον οποίο δεν χτυπήθηκε κανένας αντιδραστήρας. Νωρίτερα, ο ΔΟΑΕ απηύθυνε επείγουσα έκκληση «να σταματήσει η χρήση βίας» στο πυρηνικό εργοστάσιο, προειδοποιώντας εναντίον «του πολύ σοβαρού κινδύνου εάν χτυπηθούν οι αντιδραστήρες».
Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία για «πυρηνική τρομοκρατία», ότι ήθελε να «επαναληφθεί» η καταστροφή στο Τσερνόμπιλ –όπου εκτυλίχθηκε το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στην ιστορία το 1986–, λίγη ώρα αφού ενημέρωσε τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. «Προειδοποιούμε όλο τον κόσμο για το γεγονός ότι καμία άλλη χώρα εκτός της Ρωσίας δεν άνοιξε ποτέ πυρ εναντίον πυρηνικών εργοστασίων. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία μας, η πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας. Αυτό το κράτος τρομοκράτης καταφεύγει τώρα στην πυρηνική τρομοκρατία», κατήγγειλε ο κ. Ζελένσκι σε βίντεο που μεταφορτώθηκε στον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας.
«Η Ουκρανία μετράει δεκαπέντε πυρηνικούς αντιδραστήρες. Αν εκραγεί κάποιος, θα είναι το τέλος των πάντων. Το τέλος της Ευρώπης. Θα πρέπει να εκκενωθεί η Ευρώπη», συνέχισε. «Μόνο το να αναλάβει άμεσα δράση η Ευρώπη θα μπορέσει να σταματήσει τα ρωσικά στρατεύματα. Πρέπει να αποτραπεί ο κίνδυνος η Ευρώπη να πεθάνει εξαιτίας πυρηνικής καταστροφής», πρόσθεσε ο ουκρανός πρόεδρος.
Νωρίτερα ο Λευκός Οίκος είχε ανακοινώσει πως ο αμερικανός πρόεδρος ενώνει τη φωνή του με τον ουκρανό ομόλογό του, καλώντας τη Ρωσία να «σταματήσει τη στρατιωτική δραστηριότητά της στην περιοχή» του εργοστασίου και «να επιτρέψει την πρόσβαση στους πυροσβέστες και στα σωστικά συνεργεία». Η Ουάσινγκτον διαβεβαίωσε επίσης ότι κατά τις πληροφορίες που διαθέτει δεν καταγράφεται αύξηση του επιπέδου ραδιενέργειας στη Ζαπορίζια.
Την 24η Φεβρουαρίου, είχαν ξεσπάσει μάχες γύρω από το άλλοτε πυρηνικό εργοστάσιο στο Τσερνόμπιλ, περίπου εκατό χιλιόμετρα βόρεια του Κιέβου. Ο χώρος αυτός βρίσκεται πλέον στα χέρια των ρωσικών στρατευμάτων.
Μπόρις Τζόνσον: Η Ρωσία απειλεί «την ασφάλεια όλης της Ευρώπης»
Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κατήγγειλε σήμερα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε η Ντάουνινγκ Στριτ τις «ανεύθυνες ενέργειες» του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, που «απειλούν την ασφάλεια ολόκληρης της Ευρώπης», μετά τον βομβαρδισμό ρωσικών στρατευμάτων που προκάλεσε πυρκαγιά στο πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, στην κεντρική Ουκρανία.
Έπειτα από τηλεφωνική συνδιάλεξή του με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο κ. Τζόνσον έκανε γνωστό ότι πρόκειται να ζητήσει έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ μέσα «στις επόμενες ώρες», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Η Κίνα καλεί τις εμπλεκόμενες πλευρές να εγγυηθούν την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων
Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας κάλεσε σήμερα όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να εγγυηθούν την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων στην Ουκρανία μετά τη φωτιά που εκδηλώθηκε σε ένα κτίριο που βρίσκεται κοντά σε ένα πυρηνικό εργοστάσιο στη διάρκεια σφοδρών εχθροπραξιών.
«Θα επιτηρούμε την κατάσταση και καλούμε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να αποφύγουν την κλιμάκωση και να εγγυηθούν την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων», είπε στη διάρκεια της ημερήσιας ενημέρωσης του Τύπου ο εκπρόσωπος του υπουργείου Γουάνγκ Γουενμπίν.
ΠΗΓΗ: protothema.gr