Λουτρό: Το ειδυλλιακό ψαροχώρι της Κρήτης όπου φτάνεις μόνο με καραβάκι ή πεζοπορώντας

Petite Perle 300×250

Είναι από τα πιο απομονωμένα μέρη στο νότιο κομμάτι των Χανίων.

Κάθε καλοκαίρι, όμως, μετατρέπεται σε γοητευτικό προορισμό, αφού οι λίγοι του κάτοικοι έχουν αναπτύξει αξιοθαύμαστες υποδομές για τα δεδομένα του μικρού και δυσπροσπέλαστου τόπου. Δεν είναι τυχαίο, μάλιστα, ότι τον Ιούλιο του 2017 έγινε και είδηση στα διεθνή κοσμικά, καθώς πέρασε από εκεί για μια βουτιά η Jennifer Lopez, επιβαίνοντας στο σκάφος της.

Ο λόγος για το Λουτρό της Κρήτης, το οποίο βρίσκεται στα Σφακιά, ανάμεσα στη Χώρα Σφακίων και στην Αγία Ρούμελη. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει μόλις 56 μόνιμους κατοίκους, ενώ απέχει 71 χιλιόμετρα από τα Χανιά.

Ωστόσο δεν γίνεται να φτάσετε εδώ οδικώς, γιατί δεν υπάρχει δρόμος να διαβεί τα Λευκά Όρη από πάνω του: το χωριό είναι προσβάσιμο μόνο από τη θάλασσα, αλλιώς μέσω μονοπατιών, που χρειάζονται όμως αρκετή πεζοπορική εμπειρία.

Το γραφικό ψαροχώρι είναι χτισμένο αμφιθεατρικά στο ακρωτήρι Μουρί, έχοντας και τη βραχονησίδα Φανάρι στην είσοδο του μικρού του κολπίσκου. Ο συνδυασμός αυτός δημιουργεί ένα απάνεμο, φυσικό αγκυροβόλιο, το οποίο χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες από τους Σφακιανούς, όταν ο καιρός είναι κακός.

Η βραχονησίδα Φανάρι στην είσοδο του μικρού κολπίσκου συνδημιουργεί ένα ασφαλές αγκυροβόλιο.

Το χωριό έχει πολύ μεγάλη ιστορία. Εδώ βρισκόταν δηλαδή η αρχαία πόλη Φοίνιξ, που λειτουργούσε ως επίνειο της ανεξάρτητης Ανώπολης. Το όνομα Λουτρό αρχίζει να επικρατεί κατά τα ύστερα ρωμαϊκά χρόνια, όταν κατασκευάστηκαν λουτήρες, οι οποίοι αντλούσαν το νερό τους από την Ανώπολη.

Κατά πάσα πιθανότητα η κατοίκηση δεν γνώρισε σημαντική διακοπή από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας, ίσως λόγω της απομόνωσης της τοποθεσίας: το 1415, όταν πέρασε από εκεί ο καλόγερος και γεωγράφος Cristoforo Buondelmonti, δεν είδε μόνο αρχαία ερείπια, αλλά κι έναν νεότερο οικισμό. Ο οποίος μπορεί να μην αναφέρεται στις κατοπινές απογραφές των Βενετών, μα πιστοποιείται ότι υπήρχε και γύρω στο 1630.

Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, πάλι, η δυσκολία πρόσβασης στο Λουτρό το έκανε επίκεντρο επαναστατικών ενεργειών. Από εδώ φυγαδεύτηκαν π.χ. γυναικόπαιδα μετά την αποτυχία της εξέγερσης του Δασκαλογιάννη (1770), ενώ αυτό διάλεξε για έδρα της και η Καγκελαρία των Σφακίων, όταν κήρυξε νέα επανάσταση το 1821, στα πλαίσια του γενικότερου ελληνικού ξεσηκωμού. Τελικά η οθωμανική διοίκηση αποφάσισε να κατασκευάσει ένα φρούριο (1868), ώστε να ελέγχει στρατιωτικά τους απείθαρχους κατοίκους.

Ο πιο εύκολος τρόπος για να έρθει κανείς στο Λουτρό είναι με καραβάκι από τη Χώρα Σφακίων ή από την Αγία
Όπως ειπώθηκε και παραπάνω, είναι αδύνατον να έρθετε στο Λουτρό οδικώς, γιατί δεν υπάρχει δρόμος. Από την ξηρά, λοιπόν, ο μόνος τρόπος για να προσεγγίσετε στον κολπίσκο όπου είναι χτισμένο είναι πεζοπορώντας, είτε από τη Χώρα Σφακίων, είτε από την Ανώπολη.

Και στις δύο περιπτώσεις υπάρχουν σηματοδοτημένες διαδρομές, οι οποίες θα σας οδηγήσουν στο χωριό σε περίπου 1,5 ώρα. Χρειάζεται ωστόσο να έχετε πεζοπορική εμπειρία, καθώς ορισμένα σημεία παρουσιάζουν δυσκολίες: ερχόμενοι π.χ. από τη Χώρα Σφακίων μέσω του ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4 θα χρειαστεί να βαδίσετε στο πλάι του γκρεμού στο κομμάτι που οδηγεί από τα Μάρμαρα στον Λύκο, λίγο πριν δείτε το Λουτρό.

Το μονοπάτι από την Ανώπολη δείχνει πιο εύκολο. Και πράγματι είναι, αν ξεκινήσετε από εκεί, από το εκκλησάκι της Αγίας Αικατερίνης –στο οποίο θα βγείτε μέσω ασφαλτοστρωμένου δρόμου, 2 χιλιόμετρα έξω από την Ανώπολη, σε υψόμετρο 650 μέτρων: ο δρόμος από εκεί ως το Λουτρό είναι κατηφορικός. Όμως λόγω της απότομης κλίσης και των συνεχών ζιγκ ζαγκ θα σας δυσκολέψει σημαντικά αν θελήσετε να γυρίσετε έπειτα εκεί.

Για τους περισσότερους, λοιπόν, ο πιο εύκολος και άνετος τρόπος για να έρθουν στο Λουτρό είναι διά θαλάσσης. Αν έχετε δικό σας σκάφος, όλα γίνονται απλά. Διαφορετικά υπάρχουν πολλές επιλογές δρομολογίων με καραβάκια από τις γύρω περιοχές, κυρίως από τη Χώρα Σφακίων και την Αγία Ρούμελη, που είναι και τα πλησιέστερα κατοικημένα λιμάνια. Υπάρχει όμως και σύνδεση με τη Σούγια, την Παλιόχωρα, ακόμα και τη Γαύδο.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ