Μαλεβίζι: Αυξημένοι οι πληθυσμοί δάκου-Θα κάνουν ζημιά αν δεν προσέξουμε-Τι προτείνεται στους αγρότες

Petite Perle 300×250

Ο δάκος έχει κάνει την εμφάνιση του και στο Μαλεβίζι καθώς οι καιρικές συνθήκες ευνοούν τον πολλαπλασιασμό του εντόμου. Ωστόσο για την ώρα δεν έχει προκαλέσει ζημιές που να σημάνουν συναγερμό, αν και δεν αποκλείεται τοπικά να υπάρχει πρόβλημα, το οποίο θα πρέπει να αξιολογήσουν οι ίδιοι οι ελαιοπαραγωγοί.

Το μόνο θετικό στην όλη υπόθεση είναι πως η φετινή χρονιά χαρακτηρίζεται από αυξημένη παραγωγή ελαιοκάρπου κι όπως λένε οι παλιοί αγρότες οι ζημιές από το δάκο είναι πάντοτε εντονότερες στα λιγατάρια παρά στις ελιές με βεντέμα.

Στο Μαλεβίζι έχει ολοκληρωθεί στα περισσότερα χωριά  και ο δεύτερος δολωματικός ψεκασμός όμως κι εκεί που πραγματοποιήθηκαν οι ψεκασμοί υπάρχει αξιόλογος πληθυσμός δάκου αφού τα σκευάσματα καταπολέμησης του εντόμου δεν το εξαλείφουν πλήρως.

Οι αρμόδιοι συνιστούν στους ελαιοπαραγωγούς να παρακολουθούν στενά την κατάσταση που επικρατεί στους ελαιώνες τους, ειδικά αν περιμένουν μεγάλη παραγωγή και δεν θέλουν να έχουν απώλειες,  κι αν παρατηρήσουν σοβαρό πρόβλημα να τοποθετήσουν οι ίδιοι παγίδες ή να κάνουν εξτρά ψεκασμούς με σκευάσματα που θα τους προτείνει ο γεωπόνος τους.

Θα πρέπει να έχουμε υπόψην πως το μικροκλίμα κάθε περιοχής έχει το δικό του ρόλο στο πόσο αυξημένος θα είναι ο πληθυσμός του δάκου, αφού όπου υπάρχει υγρασία το καλοκαίρι το έντομο πολλαπλασιάζεται ευκολότερα.

Ο καύσωνας βοηθά στην μείωση των πληθυσμών του όμως στην Κρήτη, τουλάχιστον στη βόρεια παραλιακή ζώνη, δεν είχαμε μέχρι σήμερα συνθήκες ζέστης τέτοιες που να δικαιολογούν ένα πλήγμα στο καταστροφικό έντομο που τρυπά τους καρπούς της ελιάς και εναποθέτει εκεί τα αυγά του.

Τι αναφέρει ο ΣΕΔΗΚ

Σε μια χρονιά κατά την οποία η ελαιοπαραγωγή των Μεσογειακών χωρών πλήττεται σοβαρά από παρατεταμένη ξηρασία και κύματα έντονων καυσώνων, με πολύ πιθανή την σημαντική μείωσή της, η πλούσια ελαιοπαραγωγή της Ελλάδας και ιδιαίτερα της Κρήτης, που μέχρι σήμερα αποτελούσε εξαίρεση, άρχισε να κινδυνεύει σοβαρά από τον μόνιμο εχθρό της, τον Δάκο, υποστηρίζει ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης σε σχετικό ενημερωτικό του σημείωμα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πρόσφατες εξάρσεις δακοσυλλήψεων, που διαπιστώθηκαν σε σχεδόν όλες τις περιοχές της Κρήτης, σύμφωνα με παρατηρήσεις παραγωγών αλλά και ανακοινώσεις των ΔΑΟΚ και Συν/σμων, προκάλεσαν, ως ήταν φυσικό, σοβαρούς προβληματισμούς στους ελαιοπαραγωγούς για την παραπέρα εξέλιξη της παραγωγής. Ζήτησαν έτσι την συνδρομή του ΣΕΔΗΚ και όλων όσων μπορούν να συμβάλουν στην διάσωση της .

Ο ΣΕΔΗΚ, στο πλαίσιο αυτό, με τη σειρά του, ζήτησε τις απόψεις της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής Φυτοπροστασίας Ελιάς (ΕΣΕΦΕ) που έχει από καιρό συγκροτήσει, η οποία συνεδρίασε την 22-7-2022 με τηλεδιάσκεψη

Με  βάση όσα η Επιτροπή αυτή, μετά την συνεδρίαση της, διατύπωσε, υποβλήθηκε νέο υπόμνημα προς την Περιφέρεια και το ΥπΑΑΤ, το οποίο κοινοποίησε και στους Βουλευτές, τους Δήμους, τα Ιδρύματα Έρευνας και Ελαιουργικούς Συν/σμους.

Τα κυριότερα σημεία του υπομνήματος αυτού έχουν ως εξής: 

1. Η εμφάνιση υψηλών δακοπληθυσμών, στο 3ο δεκαήμερο του Ιουλίου αλλά και περιορισμένων, ευτυχώς, δακοπροσβολών σε διάφορες περιοχές, μετά την διενέργεια της 1ης γενικής διαβροχής, οπωσδήποτε είναι ανησυχητική και εάν δεν ελεγχθεί άμεσα εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για σημαντικές δακοπροσβολές.

2. Η προέλευση των δακοπληθυσμών μπορεί να αποδοθεί σε πιθανή παράταση των εξόδων της διαχειμάζουσας γενεάς, αλλά και σε άτομα που προήλθαν από δακοπροσβολές νέας φετινής γενιάς, οι οποίες, άγνωστο γιατί, δεν επισημάνθηκαν με τις διενεργούμενες δειγματοληψίες.

3. Η εφαρμογή της 1ης γενικής διαβροχής στην Κρήτη, εκτός από την Χερσόνησο Ηρακλείου, όπου άρχισε 7 Ιουνίου, σχετικά έγκαιρα, στις άλλες περιοχές άρχισε αργότερα και μετά και από σχετικές διακοπές, ολοκληρώθηκε περί τα τέλη Ιουνίου. Βασικές αιτίες της καθυστέρησης, σύμφωνα με ανακοινώσεις ΔΑΟΚ, ήταν οι υψηλές θερμοκρασίες, οι άνεμοι αλλά και οι αργίες.

4. Η πιθανή έλευση ημερών με πολύ υψηλές θερμοκρασίες (καύσωνες) μπορεί, οπωσδήποτε, να καθηλώσει την κινητικότητα και ζωτικότητα του Δάκου. Δεν πρέπει όμως να αποτελέσει αιτία εφησυχασμού.

Προτάσεις

1. Η πρώτη γενική διαβροχή στους δολωματικούς ψεκασμούς πρέπει να έχει ολοκληρωθεί (όχι να αρχίζει), ανεξαρτήτως ύπαρξης ενδείξεων δακοπαγίδων, πριν ο ελαιόκαρπος καταστεί δεκτικός για προσβολή (πήξη του πυρήνα, ή βάρος 1-2 γρ.) και αν χρειαστεί, πρέπει να επαναλαμβάνεται άμεσα. Αναβολή για λόγους τεχνικούς, κλιματικούς ή οικονομικούς διακυβεύει την αποτελεσματικότητα.

2. Οι υψηλές δακοσυλλήψεις πρέπει να ελεγχθούν με δεύτερη αποτελεσματική γενική διαβροχή ενώ οι δακοπροσβολές πρέπει να επισημανθούν και να καθηλωθούν άμεσα με ψεκασμούς κάλυψης με διασυστηματικά φάρμακα από τις υπηρεσίες δακοκτονίας.

3. Η ύπαρξη, σε επίπεδο Περιφέρειας, ενός συντονιστικού οργάνου με συμμετοχή έμπειρων επιστημόνων και εκπροσώπων των παραγωγών, το οποίο θα καθορίζει τις γενικές κατευθυντήριες γραμμές για κρίσιμα σημεία της εφαρμογής της μεθόδου, είναι απαραίτητη.

4. Οι νόμιμες ή παράτυπες εξαιρέσεις ελαιώνων από τους δολωματικούς (βιολογικοί, μειωμένης καρποφορίας, περιφραγμένοι, δύσβατοι κ.α.) πρέπει να περιοριστούν δραστικά γιατί ακυρώνουν την έννοια των «γενικών διαβροχών».

5. Η εφαρμογή ψεκασμών σε ημέρες με υψηλές θερμοκρασίες, μπορεί να αντιμετωπιστεί με εκτέλεση τους κατά τις πολύ πρωινές ώρες οπότε οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες, όπως γινόταν και παλαιοτέρα ακόμη και κατά τους αεροψεκασμούς.

6. Η εφαρμογή δολωματικών ψεκασμών με εκτόξευση του ψεκαστικού υγρού από μεγάλες αποστάσεις πρέπει να αποφευχθεί, γιατί μειώνει την αποτελεσματικότητα αλλά και διότι μπορεί να συντελέσει σε υπολείμματα στο ελαιόλαδο.

7. Η αποτελεσματικότητα των φαρμάκων και η ανάπτυξη ανθεκτικότητας του Δάκου πρέπει να τεκμηριώνονται με συγκεκριμένες έγκυρες δημοσιευμένες επιστημονικές εργασίες. Οι ερευνητικές εργασίες που χρηματοδοτεί το ΥπΑΑΤ πρέπει να δημοσιεύονται.

8. Η αναβολή εκτέλεσης ψεκασμών κατά τις αργίες μπορεί και πρέπει να αντιμετωπιστεί με καταβολή των επιπλέον νόμιμων αμοιβών στο απασχολούμενο προσωπικό (Τομεάρχες, ψεκαστές κ.λπ.).

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ