Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) πρώην δήμου Γαζίου

Petite Perle 300×250

 

 

Του Γιώργου Χατζηδάκη*

 

Στο ΓΠΣ που ξεκίνησε το 2017 και που η σημερινή δημοτική αρχή διαχειρίζεται τριάμισι χρόνια και λίγο πριν την επικαιροποίηση του οι περιοχές της Ροδιάς και των Καλεσών στραγγαλίζονται οικιστικά.

Για την περιοχή των Καλεσών βασικοί λόγοι απόρριψης της οικιστικής επέκτασης είναι:

  • Η μεγάλη χωρητικότητα του οικισμού
  • Οι γραμμές ρεύματος υψηλής τάσης
  • Η μεταβολή του περιαστικού αγροτικού τοπίου λόγω της δημιουργίας εκτεταμένου αστικού συνεχούς από την θάλασσα μέχρι τα Καλέσα.

Για την περιοχή της Ροδιάς βασικοί λόγοι απόρριψης της οικιστικής επέκτασης είναι:

  • Οι απότομες κλίσεις
  • Τα κατακερματισμένα πετρώματα με κίνδυνο κατολισθήσεων
  • Αστάθεια εδαφών και πρανών
  • Η ακαταλληλότητα του γεωανάγλυφου που δεν επιτρέπει την δημιουργία συνεκτικού και βιώσιμου αστικού ιστού

Το ΓΠΣ χαρακτηρίζει σχεδόν όλη την έκταση της πρώην κοινότητας Καλεσών εκτός από τα όρια του οικισμού σαν περιοχή ανάπτυξης γεωργικών δραστηριοτήτων (ΠΕΠΔ – ΓΔ)

Το ΓΠΣ χαρακτηρίζει σχεδόν όλη την έκταση της πρώην κοινότητας Ροδιάς εκτός από τον οικισμό Ροδιάς –  Καπετανάκη Μετόχι – Παλαιοκάστρου σαν περιοχές ανάπτυξης γεωργικών δραστηριοτήτων και περιοχές ηπειρωτικού τοπίου.

Στις παραπάνω περιοχές με αυτούς τους χαρακτηρισμούς το ΓΠΣ δίνει τους παρακάτω όρους και περιορισμούς δόμησης:

  • Το ελάχιστο όριο αρτιότητας 4 στρέμματα για όλες τις επιτρεπόμενες χρήσης και τα κατά παρέκκλιση οικόπεδα που την ημέρα δημοσίευσης του ΓΠΣ πληρούσαν το κατά περίπτωση όριο αρτιότητας σύμφωνα με την τότε ισχύουσα νομοθεσία.
  • Επιτρεπόμενες χρήσης: α) κτίρια – εγκαταστάσεις υποδομές γεωργικών εκμεταλλεύσεων, β) επαγγελματικά εργαστήρια – βιομηχανίες χαμηλής και μέσης όχλησης, γ) πρατήρια καυσίμων , δ) εστιατόρια, αναψυκτήρια, ε) κατοικία

Εδώ λοιπόν ξεκινά το παράδοξο του ΓΠΣ.

Για την μεν Ροδιά της οποίας απορρίπτει κάθε δυνατότητα δημιουργίας νέων οικιστικών υποδοχέων για τους λόγους που έχουμε προαναφέρει και την ίδια στιγμή στα ίδια εδάφη που απορρίπτει δίνει την δυνατότητα δόμησης κατοικιών και επαγγελματικών κτιρίων αλλά σε 4 στρέμματα ή σε κατά παρέκκλιση οικόπεδα.

Εδώ δεν υπάρχουν οι λόγοι της απόρριψης?

Για την δε περιοχή Καλεσών, της οποίας απορρίπτει κάθε δυνατότητα δημιουργίας νέων οικιστικών υποδοχέων και που η εκτίμηση του ΓΠΣ είναι λανθασμένη για τις γραμμές ρεύματος υψηλής τάσης, οι οποίες τέμνουν περισσότερο τον οικισμό και σχεδόν είναι ανύπαρκτες στο βόρειο τμήμα των εκτός οικισμού εκτάσεων που υπάρχει και έντονη οικοδομική δραστηριότητα και για τους υπόλοιπους λογούς που έχουμε προαναφέρει την ίδια στιγμή επιτρέπει την ανεξέλεγκτη δόμηση  κατοικιών και επαγγελματικών κτιρίων αρκεί να είναι σε 4 στρέμματα ή σε κατά παρέκκλιση οικόπεδα.

Εδώ δεν έχουμε μεταβολή και μάλιστα ανεξέλεγκτη του περιαστικού αγροτικού τοπίου?

Η τροποποίηση του ΓΠΣ πριν την επικαιροποίηση του και η δημιουργία νέων οικιστικών υποδοχέων είναι επιβεβλημένη και στις δύο περιοχές για τους παρακάτω λόγους:

  • Δέχονται μεγάλη οικιστική πίεση λόγω του ότι πάρα πολλοί άνθρωποι επιλέγουν τις περιοχές αυτές για την πρώτη τους αλλά και για την παραθεριστική τους κατοικία.
  • Η κατά παρέκκλιση αρτιότητα των γηπέδων που αναφέρεται στην μελέτη του ΓΠΣ έχει καταργηθεί από το 2022.
  • Οι δυσκολίες δόμησης στα εκτός σχεδίου γήπεδα λόγω έλλειψης αναγνώρισης και χαρτογράφησης κοινόχρηστων οδών.
  • Για τον περιορισμό της άναρχης δόμησης
  • Για την καλύτερη οργάνωση και δημιουργία υποδομών, κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων.

*Ο Γιώργος Χατζηδάκης είναι πρώην δημοτικός σύμβουλος Μαλεβιζίου.

 

 

 

 

 

 

Απόψεις - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ