Απελπισμένοι οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης – Ψοφούν τα αρνιά, ανησυχία για επάρκεια στις γιορτές

Petite Perle 300×250

Στο στόχαστρο της κλιματικής κρίσης βρίσκονται πλέον οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης οι οποίοι δηλώνουν πως βιώνουν φέτος μια από τις χειρότερες χρονιές.
Η εικόνα με τα βιζαστάρικα αρνιά να κείτονται ψόφια κατάχαμα στα μαντριά τους, είναι αποκαρδιωτική.

Ρεπορτάζ: Χρυσούλα Καλλιγιαννάκη

Το ίδιο και τα επίσημα στοιχεία που πλέον μιλούν για αυξημένη θνησιμότητα στα νεογέννητα αρνιά σε ποσοστό που ξεπερνά το 20% σε όλη την Κρήτη, λόγω αύξησης των μικροβιακών λοιμώξεων που προκαλούν και πνευμονίες.
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στα ημιορεινά χωριά σε όλες σχεδόν τις εκτροφές. Στο νομό Ηρακλείου το πρόβλημα επικεντρώνεται περισσότερο στα ορεινά χωριά της Επαρχίας Μονοφατσίου. Περισσότερα από 600 αμνοερίφια έχουν ψοφήσει στο Μυλοπόταμο τις τελευταίες ημέρες, ενώ υπάρχουν αναφορές με κτηνοτρόφο που έχασε 130 αρνιά μόλις σε 20 ημέρες.
Ο γνωστός κτηνίατρος Δρ. Αλέκος Στεφανάκης που χρόνια τώρα βρίσκεται στο πλευρό των κτηνοτρόφων της Κρήτης δεν κρύβει την ανησυχία του για την εξέλιξη του φαινομένου καθώς
όπως δηλώνει στην Φωνή του Μαλεβιζίου δεν μπορούν να είναι σίγουροι για την αποτελεσματικότητα που μπορεί να έχουν οι εμβολιαστικές παρεμβάσεις καθώς και η φαρμακευτική αγωγή
που χορηγείται στα ζώα.
"Υπάρχει έξαρση στις μικροβιακές μολύνσεις και στρες στα ζώα που οδηγεί σε αυξημένες θνησιμότητες. Ο καιρός δεν πάει με τα καλά του. Έρχονται Χριστούγεννα και έχουμε ακόμη καλοκαίρι. Έχει διαταραχθεί το οικοσύστημα", υπογραμμίζει ο Δρ. Στεφανάκης, συμπληρώνοντας πως η παρατεταμένη ζέστη και η ανομβρία βοηθά στον πολλαπλασιασμό των μικροβίων.
Επιπλέων οι αυξομειώσεις της θερμοκρασίας, ζέστη το πρωί και κρύο το βράδυ, δημιουργεί ένα τρομερό στρες στα νεογέννητα.
Αντίστοιχα μεγάλο είναι και το στρες που προκαλείται στους παραγωγούς κτηνοτρόφους, οι οποίοι βιώνουν την αβεβαιότητα για τον έλεγχο της θνησιμότητας στο ζωικό τους κεφάλαιο.
Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα δεν φαίνεται ούτε ο συνδυασμός των αντιβιοτικών που χορηγούνται να αντιμετωπίζουν την κατάσταση.

Εκτινάζεται το κόστος παραγωγής

Η κατάσταση αυτή που κινδυνεύει να γίνει χαώδης, αυξάνει δραματικά και το κόστος παραγωγής για το κτηνοτροφικό κόσμο. Η ανάγκη για προληπτική χρήση αντιβιοτικών στην γέννα, αλλά και ο σχολαστικός εμβολιασμός που συστήνουν οι κτηνίατροι για να μην διογκωθεί το πρόβλημα, εκτιτινάζουν τα έξοδα φαρμάκων.
Στο κλίμα αυτό προστίθεται επίσης η ανάγκη για αύξηση των ζωοτροφών, καθώς λόγω της ανομβρίας, η βόσκηση στους ξερούς βοσκότοπους είναι απαγορευτική. Ομοίως απαγορευτική έχει καταστεί, λόγω ανομβρίας, και η καλλιέργεια των κτηνοτροφικών φυτών.

Ανησυχία για επάρκεια

Την ίδια ώρα εντείνεται η ανησυχία για την επάρκεια κρέατος την εορταστική περίοδο καθώς η Κρήτη βγάζει το πρώιμο αρνί των Χριστουγέννων.
Ήδη οι κτηνοτρόφοι ζητούν να υποστηριχθεί ο κλάδος, καθώς φοβούνται παράνομες ελληνοποιήσεις αμνοεριφίων. Ορισμένοι πάντως εκφράζουν τους φόβους τους για εκτροχιασμό της κατάστασης, αν συνεχιστεί περαιτέρω η θνησιμότητα των νεογέννητων αρνιών, που σημειωτέων δεν καλύπτεται για αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ.

Κρήτη - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ