Συναγερμός για τους ψύλλους – Προβλήματα και σε ποιμνιοστάσια του Μαλεβιζίου

Petite Perle 300×250

Σε κατάσταση επαγρύπνησης καλεί τους κτηνοτρόφους σε ολόκληρη την Κρήτη ο γνωστός κτηνίατρος Δρ Αλέκος Στεφανάκης για την εξάπλωση των ψύλλων στην εσταυλισμένη κτηνοτροφία. Την ίδια ώρα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για γενικευμένη εισβολή του ενοχλητικού εντόμου ακόμα και στα σπίτια μας καθώς αυξάνεται σιγά σιγά η θερμοκρασία.

Της Χρυσούλας Καλλιγιαννάκη 

Ο ψύλλος είναι από τα πιο ενοχλητικά ζωύφια και ζει παρασιτικά σε ανθρώπους και ζώα.

«Κατοικοεδρεύει» στη γούνα των ζώων και τους προκαλεί, μεταξύ άλλων, ερεθισμό του δέρματος.

Όπως ανέφερε στην Φωνή του Μαλεβιζίου ο Δρ Στεφανάκης  η εξάπλωση τους έχει  ξεκινήσει φέτος από πολύ νωρίς , καθώς  συνήθως βλέπουμε τους πληθυσμούς ν' αυξάνονται στα μέσα της άνοιξης Απρίλιο και Μάιο με κορύφωση τον Ιούνιο.

Ο κτηνίατρος Αλέκος Στεφανάκης

«Φέτος λόγω των κλιματολογικών συνθηκών και του ήπιου χειμώνα έχουν ήδη εμφανιστεί κρούσματα. Πρέπει να είναι λίγο περισσότερο προσεκτικοί οι παραγωγοί για να μπορέσουμε να κρατήσουμε το φαινόμενο να μην ξεφύγει σε επίπεδα που μπορεί να μην είναι πλέον διαχειρίσιμο», τονίζει ο γνωστός κτηνίατρος.

Ήδη έχουν εμφανιστεί σε περιοχές της νότιας Κρήτης  στην εσταβλισμένη κτηνοτροφία με ζωικό κεφάλαιο κατσίκες. , ενώ όπως μας λέει έχουμε σποραδικά κρούσματα και στην περιοχή του Μαλεβιζίου.

Στα προβλήματα που δημιουργούν, πέρα από τον ερεθισμό στο δέρμα των ζώων, προκαλούν ακόμα και αναιμία όταν οι προσβολές στα ζώα είναι μεγάλες, μειώνοντας κατ' επέκταση την παραγωγή.

Ο κ. Στεφανάκης κρούει το κώδωνα του κινδύνου σημειώνοντας πως προβλέπεται έξαρση ,  όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία εκφράζοντας και ο ίδιος την ανησυχία του . «Είναι  νωρίς που το συζητάμε,  πρέπει όμως να το συζητάμε για να είμαστε όλοι  alert  να μην μας καταπιεί,  το πρόβλημα», επισημαίνει.

«Ο ψύλλος λατρεύει τις κατσίκες τα σκυλιά τα γατιά , τα πρόβατα και μετά τον άνθρωπο»,  συμπληρώνει ο Δρ Στεφανάκης εξηγώντας πως  το  φαινόμενο από την τεράστια αύξηση και εξάπλωση των πληθυσμών  του ψύλλου να επηρεάσει και τον άνθρωπο.

Αυτό μπορεί να γίνει αν οι ψύλλοι μεταφερθούν στις κατοικίες μας, μέσω των οικόσιτων ή κατοικίδιων ζώων και πολύ περισσότερο από τα αδέσποτα ζώα, που δεν προφυλάσσονται , δεν  αποπαρασίτωνονται .

Ο πολλαπλασιασμός τους προάγεται από την υψηλή υγρασία και την θερμοκρασία.

Φέτος δεν είχαμε κρύο χειμώνα γεγονός που βοήθησε στην εκκόλαψη του εντόμου.

Επομένως πέρα από τους κτηνοτρόφους οι κτηνίατροί συστήνουν σε όσους έχουν κατοικίδια ζώα να μην αμελούν την αποπαρασίτωση των ζώων τους.

Ο κύκλος ζωής του ψύλλου

Ο κύκλος της ζωής τους είναι αρκετά περίπλοκος. Οι πρώιμες μορφές τους (αβγά, προνύμφες) ζουν ακόμα και στο περιβάλλον του ζώου.

Ακόμη και να απαλλαγεί το κατοικίδιο σας από τους ψύλλους, τα δερματικά προβλήματα  μπορεί να παρουσιάζονται για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι θηλυκοί ψύλλοι γεννούν δεκάδες αβγά στο τρίχωμα των ζώων κάθε μέρα.

Κάθε ψύλλο που βλέπετε πάνω στο κατοικίδιο σας, είναι πιθανό στο περιβάλλον να υπάρχουν εκατοντάδες «νεαροί» ψύλλοι, που περιμένουν να ενηλικιωθούν, για να ανέβουν πάνω του.

Οι ενήλικοι ψύλλοι γεννούν τα αβγά τους στο τρίχωμα των ζώων. Κάθε θηλυκός ψύλλος μπορεί να γεννάει δεκάδες αβγά, ανά ημέρα.
Τα αβγά έχουν λευκό χρώμα και το μέγεθος τους είναι περίπου όσο και ένας κόκκος αλατιού.

Δεν κολλάνε πάνω στο τρίχωμα του ζώου και έτσι, σε σύντομο χρονικό διάστημα, πέφτουν στο έδαφος.

Μετά από μερικές μέρες εκκολάπτεται από το αβγό η προνύμφη – ένα πολύ μικρό σκουληκάκι- η οποία κρύβεται στα χαλιά, σε τρύπες του πατώματος, αλλά κυρίως στα πράγματα του κατοικίδιου σας.

Η προνύμφη τρέφεται με σκόνη ή με τα περιττώματα των ενήλικων ψύλλων, τα οποία αποτελούνται, κυρίως, από αχώνευτο αίμα.

Η προνύμφη σχηματίζει ένα κουκούλι και μετά από αρκετούς μήνες, εμφανίζεται ένας ενήλικος ψύλλος.

Τα σπίτια με θέρμανση παρέχουν τις ιδανικές συνθήκες στους ψύλλους, για να ολοκληρώσουν την ανάπτυξή τους.

Το ελάχιστο διάστημα που απαιτείται για την ολοκλήρωση αυτού του κύκλου ζωής του ψύλλου, είναι 2,5 με 3 εβδομάδες. Υπάρχει όμως η πιθανότητα, να ολοκληρωθεί σε περισσότερο από έναν χρόνο.

Όταν όμως η προνύμφη σπάσει το κουκούλι, βγαίνει από τα μέρη όπου κρυβόταν και αναζητά φαγητό.

Αν στο περιβάλλον δεν υπάρχει σκύλος ή γάτα – που έχει ιδιαίτερη προτίμηση- τότε θα πηδήξει σε οποιοδήποτε θερμόαιμο ζώο. Ακόμα και σε άνθρωπο.

Υπάρχουν παρασιτοκτόνα, τα οποία θεραπεύουν τις μολύνσεις από τους ψύλλους, προτού δημιουργήσουν σοβαρό πρόβλημα στα κατοικίδια.

 

Η ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ

Μαλεβιζι - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ