Ήρθαν από την Κίσαμο για τα παιδιά του Γυμνασίου, τη βιβλιοθήκη τους και τον Κρουσώνα!

Παιδιά Γυμνασίων ένωσαν δυνάμεις με σημείο αναφοράς τα βιβλία, γνωρίστηκαν και βρήκαν όσα φέρνουν τους ανθρώπους κοντά υλοποιώντας κοινές δράσεις 

Petite Perle 300×250

Νεαρά παιδιά που τριγύριζαν στην πλατεία, ανηφόριζαν στα σοκάκια και κάθονταν όπου ήταν … βολικά γέμισε την περασμένη βδομάδα ο Κρουσώνας. Και δεν ήταν παιδιά που είχαν βγει για παιχνίδι αφού στα χέρια τους δεν κρατούσαν μπάλες ή δεν έπαιζαν κυνηγητό. Κρατούσαν βιβλία γνώριζαν βήμα –βήμα το χωριό και συζητούσαν ταυτόχρονα.

Της Μαρίας Καλλέργη

Οι χωριανοί έκπληκτοι έβλεπαν τα παιδιά, αναγνωρίζοντας κάποια από αυτά αφού ήταν τα παιδιά του Γυμνασίου Κρουσώνα, αλλά τα υπόλοιπα; Ήταν οι εκλεκτοί φιλοξενούμενοι του Γυμνασίου Κρουσώνα, της Διευθύντριας, των καθηγητών και των μαθητών, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές του 2ου Γυμνασίου Κισάμου.

Οι εκπαιδευτικοί του 2ου Γυμνασίου Κισάμου Ρίτα Ροβιθάκη, Νάντια Κουρούση και Πόπη Μαραθάκη, οι εκπαιδευτικοί του Κρουσώνα Δήμητρα Μαρκοπούλου και Μαίρη Παπουτσάκη

 

Το Γυμνάσιο Κισάμου πραγματοποίησε διήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη στο Ηράκλειο, και μαζί με το Γυμνάσιο Κρουσώνα, απέδειξαν πως τα βιβλία δεν ανοίγουν μόνο δρόμους στη γνώση και στην μόρφωση αλλά φέρνουν πιο κοντά και τους ανθρώπους. Έτσι οι εκπαιδευτικοί των δυο σχολείων μαζί με τους μαθητές τους υλοποίησαν μια σειρά δράσεων με σημείο αναφοράς τα βιβλία και τη γνώση και απώτερο στόχο τη σχέση που δημιουργήθηκε μεταξύ δύο σχολείων που τα χωρίζουν πολλές δεκάδες χιλιόμετρα αλλά τελικά τα ενώνουν πολλά περισσότερα.

Έχοντας δημιουργήσει και τα δύο σχολεία βιβλιοθήκες και κάνοντας προσπάθειες, στην εποχή που το διαδίκτυο είναι δεδομένο και στη ζωή μας πλέον εισβάλλει δυναμικά και η τεχνητή νοημοσύνη, να καλλιεργήσουν την αγάπη για το βιβλίο έκαναν μια πρωτοποριακή κίνηση, μεταξύ πολλών άλλων.

Ακολουθώντας την πρωτοβουλία του Γυμνασίου Κρουσώνα που λειτουργεί λέσχη ανάγνωσης με θέμα την διαφορετικότητα, πραγματοποίησαν μια κινητή λέσχη ανάγνωσης στο χωριό. Κάτω από την σκιά των Κρουσανιώτικων ορέων, στην αυλή του Γυμνασίου, στα σκαλιά της πλατείας της Αγίας Τριάδας έξω από τον ιστορικό ναό του Αγίου Χαράλαμπου, στα όμορφα σοκάκια αλλά και σε όποιο άλλο μέρος τους άρεσε. 

Ήρθαν με τα δώρα τους 

Η επίσκεψη όπως ήταν φυσικό δεν έγινε ξαφνικά αλλά προγραμματίζονταν από τις εκπαιδευτικούς των δύο σχολείων το τελευταία δίμηνο. Το Γυμνάσιο Κισάμου στην εκπαιδευτική του επίσκεψη στο Ηράκλειο δεν ενέταξε μόνο την επίσκεψη στο Γυμνάσιο του Κρουσώνα και την βιβλιοθήκη του, την ξενάγηση στο χωριό και την κινητή λέσχη ανάγνωσης. Σε συνεννόηση με τις συναδέλφους από το Γυμνάσιο του Κρουσώνα πραγματοποίησαν κοινές δράσεις των δύο σχολείων, όπως την ενδιαφέρουσα επίσκεψη στη Βιβλιοθήκη  Πανεπιστημίου Κρήτης στις Βούτες αλλά και την επίσκεψη στην Βικελαία βιβλιοθήκη.

Οι φιλοξενούμενοι από το Γυμνάσιο Κισάμου δεν έφτασαν στον Κρουσώνα με άδεια χέρια.

Έφεραν το βιβλίο τους για τη διαφορετικότητα, αφού αυτό είναι το θέμα της λέσχης ανάγνωσης του Κρουσώνα, και παιχνίδια με κάρτες που δώρισαν στην βιβλιοθήκη Όμως δεν έφυγαν και με άδεια χέρια αφού το Γυμνάσιο του Κρουσώνα τους δώρισε δύο βιβλία για την διαφορετικότητα προκειμένου να εμπλουτιστεί η βιβλιοθήκη του δικού τους σχολείου.

Μάλιστα οι φιλοξενούμενοι κάλεσαν τους οικοδεσπότες να ανταποδώσουν την επίσκεψη στο δικό οτυς σχολείο.

Εικόνες χαράς που τα «λένε όλα»

 

Αν υπήρχε  τρόπος να μεταφέρει κανείς τα χαμόγελα και τα συναισθήματα με λόγια η περιγραφή των ενεργειών που έγιναν μεταξύ των δύο σχολείων, σίγουρα θα ήταν ευκολότερη. 

Όμως ευτυχώς που υπάρχουν και οι φωτογραφίες που δεν αποτελούν μόνο τα αποδεικτικά στοιχεία για όσα συνέβησαν αλλά και τον τρόπο να μείνουν οι στιγμές ως αναμνήσεις. Κι αν τελικά ισχύει πως «μια φωτογραφία ίσον με χίλιες λέξεις», οι λέξεις των εικόνων είναι χιλιάδες και σημαντικές. Τόσες που δικαίως περιορίζουν όσα θα μπορούσαν να γραφτούν σε ένα ρεπορτάζ. Έτσι για να εστιάζουμε και στην ουσία.

Ειδικά για την επίσκεψη στον Κρουσώνα, μπορεί  κανείς να διακρίνει πως μια μαθητική επίσκεψη μπορεί να μεταφέρει τις ομορφιές του χωριού αλλά και την ενέργεια των ανθρώπων του, όχι απλώς μακριά σε απόσταση αλλά και πολύ μακριά στο χρόνο. Σίγουρα οι μικροί μαθητές από την Κίσαμο θα θυμούνται για χρόνια την ιστορία του Αγίου Χαραλάμπου όπως την διηγήθηκαν τα παιδιά του Κρουσώνα Επίσης τον Άγιο Γεώργιο, την Άνω Παλιά Βρύση και την Αγριάδα στην πλατεία.

Τα παιδιά και από τα δύο σχολεία είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν την μεγαλύτερη βιβλιοθήκη της Κρήτης τη Βικελαία αλλά και τη βιβλιοθήκη  του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπου έκαναν εκπαίδευση με κουίζ.

Κυρίως όμως είχαν την ευκαιρία να περάσουν πολλές ώρες μαζί, μιλώντας, παίζοντας και γελώντας κρατώντας στα χέρια τους βιβλία αντί κινητών ή τάμπλετ.

Μια συλλογική προσπάθεια 

Αν ακούγεται πάντως απλή η οργάνωση μιας τέτοιας εκδρομής και συνάντησης δεν είναι τελικά. Ήταν πολλοί οι φορείς και οι άνθρωποι που συνέβαλλαν ώστε να υλοποιηθούν με επιτυχία οι κοινές δράσεις. Φυσικά οι Διευθύνσεις των δύο σχολείων. Οι εκπαιδευτικοί του 2ου Γυμνασίου Κισάμου Ρίτα Ροβιθάκη, Νάντια Κουρούση και Πόπη Μαραθάκη, οι εκπαιδευτικοί του Κρουσώνα Δήμητρα Μαρκοπούλου και Μαίρη Παπουτσάκη.

Επίσης οι κυρίες που προσέφεραν κέρασμα για τα παιδιά στην καφετέρια The sisters η ιδιοκτήτρια Ιωάννα Γωνιανάκη και Βαγγελιώ Μπουρμπάκη.

Σημαντική και η συμβολή του Δήμου Μαλεβιζίου στην υλοποίηση των δράσεων καθώς  ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα που έστειλε το σχολείο στην αντιδήμαρχο Παιδείας Μαρίνα Βογιατζή και διέθεσε μίνι μπας με οδηγό Γεώργιο Τζάκο που μετέφερε τα παιδιά και τις εκπαιδευτικούς του Γυμνασίου Κρουσώνα για δύο μέρες.

 

Έγραψαν για την επίσκεψη: Ζήσαμε μια μοναδική εμπειρία

Με μια ανάρτηση τους στην σελίδα της Βιβλιοθήκης τους οι επισκέπτες από το 2ο Λύκειο Κισάμου έγραψαν:

«Ένα χωριό Κρουσώνας μια αγκαλιά! 

Ένα σχολείο ΓυμνάσιοΚρουσώνα γεμάτο φως!

Οι σχολικές βιβλιοθήκες μας, έγιναν η γέφυρα για να γνωρίσουμε έναν φιλόξενο τόπο🌈, για να  συναντήσουμε όμορφους ανθρώπους,😘 για να  φωνάξουμε από άκρη σε άκρη ότι η διαφορετικότητα   κινητοποιεί  και δεν αναχαιτίζει!

Ζήσαμε μια μοναδική εμπειρία! 

Ευχαριστούμε τις εκπαιδευτικούς Μαίρη Παπουτσάκη  και Δήμητρα Μαρκοπούλου! Ευχαριστούμε τα υπέροχα  παιδιά της ομάδας της Βιβλιοθήκης του Γυμνασίου Κρουσώνα.»

 

Η ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ

 

 

 

 

Μαλεβίζι - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ