Λόγια πολλά αλλά ούτε ένα ευρώ για τους σεισμόπληκτους

Petite Perle 300×250

Ούτε ένα ευρώ προκαταβολή δεν έχει πάρει η συντριπτική πλειοψηφία των σεισμόπληκτων της Κρήτης που έχουν κάνει αίτηση στην πλατφόρμα της "Αρωγής", λίγο πριν συμπληρωθούν τρεις μήνες από τον φονικό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου.

Οι δοκιμαζόμενοι σεισμόπληκτοι ετοιμάζονται να κάνουν Χριστούγεννα υπό συνθήκες ψύχους και με ελλείψεις ακόμη και στα απαραίτητα. Ακόμη και εκείνοι που έχουν στεγαστεί στους οικίσκους ταλαιπωρούνται καθώς ορισμένοι καταυλισμοί δεν έχουν ακόμη συνδεθεί με ρεύμα και οι ένοικοί τους δε μπορούν να ζεσταθούν και να ετοιμάσουν ένα γεύμα. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Μινώα Πεδιάδας Μανόλη Φραγκάκη, από τους έξι καταυλισμούς με οικίσκους που έχουν γίνει σε Αρκαλοχώρι, Βόνη, Αρχοντικό, Σαμπά, Χουμέρι και Ίνι, οι δύο πρώτοι, που είναι και οι μεγαλύτεροι, έχουν κανονικά ρεύμα. Χωρίς ηλεκτροδότηση παραμένουν ακόμη οι καταυλισμοί στο Αρχοντικό και στο Χουμέρι, όπου, σύμφωνα με τον ίδιο έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες και σήμερα αναμένεται ο εργολάβος να προχωρήσει στη σύνδεση με το δίκτυο της ΔΕΗ, ώστε οι άνθρωποι που ζουν στους οικίσκους να μπορέσουν να καλύψουν βασικές τους ανάγκες. Το επόμενο διάσημα αναμένεται να ηλεκτροδοτηθούν και οι άλλοι δύο οικίσκοι.

Στο μεταξύ, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης και λογιστής Παύλος Μπαριτάκης, πάνω από 4.000 σεισμόπληκτοι δεν έχουν πάρει ακόμη και σήμερα ούτε ένα ευρώ από τις προκαταβολές που προβλέπονται από την "Αρωγή". Μέχρι τώρα, πρόσθεσε, έχουν λάβει προκαταβολές περί τους 1.800 – 1.900 από τους πληγέντες και έχουν δοθεί περίπου 37 εκατ. ευρώ από τα 88 εκατ. ευρώ, που είχαν προβλεφθεί για το λόγο αυτό. Την ίδια ώρα, η πλατφόρμα της "Αρωγής" παραμένει κλειστή και αναμένεται να ανοίξει ξανά στα μέσα Ιανουαρίου, ενώ με πολύ αργούς ρυθμούς, όπως είπε, προχωρούν οι έλεγχοι των φακέλων.

Σε αυτή τη μεγάλη χρονική καθυστέρηση έρχονται να προστεθούν οι περιορισμοί που τίθενται αναφορικά με το ύψος των αποζημιώσεων, που θα δοθούν σε ιδιώτες και επιχειρηματίες. Εκτός από τους περιορισμούς αυτούς (μέγιστο ποσό αποζημίωσης, μέγιστη συνολική έκταση κτιρίων, ποσοστό κάλυψης της ζημιάς) έρχονται η μεγάλη αύξηση στις πρώτες ύλες και το απαρχαιωμένο πλαίσιο υπολογισμού του κόστους κατασκευής και ανακατασκευής που λειτουργούν σαν "κόφτες" των αποζημιώσεων και κάνουν ακόμη πιο δύσκολο το έργο της αποκατάστασης των ζημιών για τους πληγέντες.

ERTNEWS.GR

Κρήτη - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ