Νέα ΚΑΠ: Τι διεκδικεί η Περιφέρεια Κρήτης για τους αγρότες και τα προϊόντα του νησιού

Η ολοκληρωμένη πρόταση της Περιφέρειας στο ΥΠΑΑΤ για την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής

Petite Perle 300×250

Μία ολοκληρωμένη πρόταση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης -στο πλαίσιο της νέας αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής- έχει ήδη καταθέσει η Κρήτη για το σύνολο των βασικών προϊόντων του νησιού.
Ελιά και ελαιοκαλλιέργεια, σουλτανίνα και αμπέλι, η αδικημένη μελισσοκομία, το αιγοπρόβειο γάλα και η προστασία των αλιέων της Κρήτης, συμπεριελήφθησαν στις αναλυμένες προτάσεις που κατέθεσε η Περιφέρεια Κρήτης και ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Σταύρος Τζεδάκης.

Της Χρυσούλας Καλλιγιαννάκη

Τις προτάσεις, που μπαίνουν στην "φαρέτρα" του ΥΠΑΑΤ -υπέρ των αγροτών της Κρήτης- με την ελπίδα να συμπεριληφθούν στην πολυαναμενόμενη αναθεώρηση της ΚΑΠ, παρουσιάζει σήμερα η Φωνή του Μαλεβιζίου.

Στα βασικά αιτήματα, διεκδίκησης των αποζημιώσεων για την ακαρπία στην ελιά και τον περονόσπορο στο αμπέλι, καθώς και την αντιμετώπιση των πληγών στον αγρότη από την κλιματική αλλαγή, η Περιφέρεια Κρήτης παραμένει ανυποχώρητη.

Ενίσχυση της ελαιοκαλλιέργειας
Ο αντιπεριφερειάρχης εκτιμά πως η ελαιοκαλλιέργεια της Κρήτης έχει αδικηθεί από την ΚΑΠ, καθώς όπως λέει, δεν μπορεί μια καλλιέργεια -που έχει τόσο σπουδαίο περιβαλλοντικό αποτύπωμα- να αντιμετωπίζεται όπως όλες οι αροτραίες καλλιέργειες. "Γενικά δεν μπορεί λαμβάνουν ενίσχυση 27€ το στρέμμα οι δενδρώδεις καλλιέργειες και 21€ το στρέμμα οι αροτραίες. Αυτή είναι μια αδικία, ειδικά για την ελιά και το μεγάλο περιβαλλοντικό οικολογικό αποτύπωμα που έχει", τονίζει με έμφαση ο κ. Τζεδάκης, εξηγώντας τους λόγους που προτείνουν την επιπλέον ενίσχυση της ελαιοκαλλιέργειας. Ο ίδιος μάλιστα καλεί το ΥΠΑΑΤ να διεκδικήσει στην επικείμενη αναθεώρηση, οικολογικό σήμα για την ελιά, που θα πιστοποιεί αυτό το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, για να καρπώνεται ο κρητικός παραγωγός την υπεραξία της καλλιέργειας και του προϊόντος. Εκτιμά δε, πως είναι εφικτό να το πετύχουμε με δεδομένη πλέον την ενιαία στάση, που φαίνεται να εμφανίζουν, οι χώρες του Νότου.

Συνδεδεμένη ενίσχυση και στη σουλτανίνα
Για την αμπελοκαλλιέργεια και ιδιαίτερα για την σουλτανίνα η Περιφέρεια Κρήτης, φέρνει στο τραπέζι ένα πάγιο αγροτικό ζήτημα που μπορεί να οδηγήσει στην αναγέννηση της καλλιέργειας της, σταφίδας, προϊόν που στο παρελθόν έθρεψε γενιές και γενιές ιδιαίτερα στο νομό Ηρακλείου. Στο δε Μαλεβίζι, συγκεντρώνοντας τα περισσότερα σταφιδοχώρια του νομού.
"Εμείς προτείνουμε και ζητάμε να μπει στη διασυνδεδεμένη ενίσχυση και η σουλτανίνα της Κρήτης, όπως συμβαίνει με την κορινθιακή σταφίδα. Δεν είναι δίκαιο να έχει αποκλειστεί η σουλτανίνα".

Η αδικημένη μελισσοκομία
Αδικημένη χαρακτηρίζει ο αντιπεριφερειάρχης την μελισσοκομία της Κρήτης και γενικότερα τον κλάδο, υπογραμμίζοντας στην πρόταση προς το ΥΠΑΑΤ την επιτακτική ανάγκη για άρση του αποκλεισμού της, από τις ενισχύσεις. Μάλιστα στην πρόταση του, υποστηρίζει πως αν κάποιος πρέπει να λαμβάνει οικολογικό σήμα και οικολογική ενίσχυση, αυτός πρέπει να είναι ο μελισσοκόμος. Χωρίς τη μέλισσα δεν μπορεί να υπάρξει επικονίαση και οι μέλισσες έχουν ενεργό ρόλο στην γονιμοποίηση των φυτών, καθώς δρουν ως μηχανικοί μεταφορείς της γύρης. "Ζητάμε στην πρόταση μας να συμπεριληφθεί και η μελισσοκομία στις ενισχύσεις", δηλώνει ο κ. Τζεδάκης.

Αύξηση της διασυνδεδεμένης στο γάλα
Επιπλέον η περιφέρεια εκτιμά πως αποτελεί μονόδρομο η αύξηση της διασυνδεδεμένης ενίσχυσης στο γάλα για να πάρει ανάσα η Κρητική Κτηνοτροφία. Επικεντρώνοντας τις διεκδικήσεις της για την κτηνοτροφία στην παραγωγή, υπογραμμίζει, πως το κόστος παραγωγής του αιγοπρόβειου γάλακτος της Κρήτης είναι πολύ υψηλό, καθώς σε αυτό συμβάλλει και η ιδιαίτερα αυξημένη τιμή των ζωοτροφών που αγοράζουν οι κρητικοί κτηνοτρόφοι. "Για το λόγο αυτό είναι αναγκαία η αύξηση της συνδεδεμένης", σημειώνει και επαναφέρει εκ νέου το μεταφορικό ισοδύναμο και την αδικία που υφίσταται το νησί.

Πρόγραμμα νέων αλιέων
Η Περιφέρεια Κρήτης δεν απέκλεισε την αλιεία. Στα αιτήματα – προτάσεις που υπέβαλαν στο ΥΠΑΑΤ, προσθέτουν μια σειρά από μέτρα που πιστεύουν πως θα οδηγήσουν στην ενίσχυση της αλιείας.
Μεταξύ άλλων ζητούν να υπάρξει πρόγραμμα νέων αλιέων, καθώς και την αντιμετώπιση των εισβολικών ειδών, που καταστρέφουν ιδιαίτερα την αλιεία της Κρήτης, όπως είναι η εμφάνιση του λαγοκέφαλου.

Ενεργειακές κοινότητες
Στις επικείμενες αλλαγές που αφορούν στον πυλώνα ii η περιφέρεια προσθέτει προτάσεις που θέτουν επί τάπητος τα ζητήματα των ενεργειακών κοινοτήτων, μέσα από βιώσιμους ΤΟΕΒ, οι οποίοι θα παρέχουν στον αγρότη φθηνό νερό, για τα κηπευτικά αλλά και για όλες τις καλλιέργειες, με δεδομένη την κλιματική κρίση.
Όπως είπε στην Φ.Μ. ο κ.Τζεδάκης, η Περιφέρεια έχει έτοιμες μελέτες για 31 ΤΟΕΒ στην Κρήτη, διεκδικώντας ενεργειακό χώρο στο δίκτυο, προκειμένου να να μπορούν να παράγουν το ρεύμα που χρειάζονται, και να κάνουν την διαχείριση του νερού με στόχο να έχει φθηνότερο νερό ο παραγωγός. Επιπλέον η ενεργειακή αυτοδυναμία των ΤΟΕΒ θα συμβάλλει ώστε να καταστούν βιώσιμοι και να διαχειριστούν τους κανόνες άρδευσης μέσα στο νέο τοπίο, που διαμορφώνει η κλιματική κρίση.
Για την Περιφέρεια Κρήτης αποτελεί αναγκαιότητα η "ενεργειακή ομπρέλα" να καλύψει την δυνατότητα τοποθέτησης των ίδιων των αγροτών φωτοβολταϊκών στο χωράφι τους, για να έχουν την δυνατότητα παρέμβασης στο ρεύμα που καταναλώνουν. Ομοίως, θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα για την ενέργεια στον μεταποιητικό τομέα των αγροτικών προϊόντων, όπως για παράδειγμα στα τυροκομεία ή τα ελαιοτριβεία.

"Τα ενεργειακά αυτά "καπέλα" θα συμβάλλουν καθοριστικά στην αποσυμφόρηση και κατ' επέκταση στην μείωση του κόστους παραγωγής. Θα κάνει τα προϊόντα μας πιο ανταγωνιστικά. Αυτές είναι βασικές παρεμβάσεις στον πρωτογενή τομέα", καταλήγει με έμφαση ο κ.Τζεδάκης.

Η ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ

Θέματα Φωνής - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ