Τήρησαν το έθιμο παραμονή του Αγίου Νικολάου με 250 κιλά μπακαλιάρο στην Τύλισο

Petite Perle 300×250

Η καταρρακτώδης βροχή που έπεφτε παραμονή του Αγίου Νικολάου δεν πτόησε τους Τυλισανούς και δεκάδες επισκέπτες να εορτάσουν τον Άγιο τηρώντας πιστά το έθιμο του μπακαλιάρου.

Μετά το πέρας της θείας λειτουργίας οι Τυλισανοί είχαν ετοιμάσει τα καλύτερα για τους επισκέπτες τηγανίζοντας 250 κιλά μπακαλιάρο τον οποίο συνόδευσαν με νηστήσιμα εδέσματα. Οι νοικοκυρές του χωριού είχαν φτιάξει  φάβα, σκορδαλιά, ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα, οφτές πατάτες, χορτοπιτάκια με φρέσκα χόρτα χειροποίητο φύλλο, καθώς και πολλές σαλάτες. Το δείπνο που έγινε σε παρακείμενη αίθουσα  συνοδεύτηκε με  καλή ρακή και εξαιρετικό κρασί. 
Εκ μέρους του Πολιτιστικού Συλλόγου, που είχε την ευθύνη της διοργάνωσης μαζί με την ενορία και τους άλλους φορείς του χωριού, η κυρία Βασιλική Καραμπίνη ευχαρίστησε τον κόσμο αλλά και τους χορηγούς της εκδήλωσης, τους κύριους Γιώργο Μαρή και Σπύρο Καλλέργη. Ο ιερέας Γεώργιος Μαλλιωτάκης μίλησε για τη χάρη του Αγίου Νικολάου και τα καθημερινά θαύματά του στις ζωές όλων.
 Στις εκδηλώσεις συμμετείχε ο δήμαρχος Κώστας Μαμουλάκης, ο αντιδήμαρχος Θανάσης Κύρκος, η γραμματέας του ∆ημοτικού Συμβουλίου Άννα Φραντζεσκάκη, οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιώργος Αεράκης και Μπάμπης Κουτσογιάννης, ο πρόεδρος της Κοινότητας Γιώργος Κουβίδης, οι υποψήφιοι δήμαρχοι Σπύρος Καλλέργης και Μενέλαος Μποκέας, ο περιφερειακός σύμβουλος και πολιτευτής της Νέας ∆ημοκρατίας Γιώργος Ματαλλιωτάκης,  και πλήθος υποψήφιων δημοτικών συμβούλων για τις επικείμενες εκλογές στο Μαλεβίζι.

Το παρατσούκλι το έκαναν έθιμο

 Το 2003 όταν κοινοτάρχης Τυλίσου ήταν ο Σταύρος Χαλκιαδάκης έπεσε η ιδέα στο τραπέζι σε συνεργασία με τους τότε υπευθύνους του Πολιτιστικού Συλλόγου. Τους έλεγαν που τους έλεγαν "μπακαλιάρους" από τα γυροχώρια, ας έκαναν και μια γιορτή. Από τότε καθιερώθηκε η γιορτή. Φυσικά, εκείνες οι πρώτες γιορτές δεν είχαν καμιά σχέση με τις τωρινές, αφού μαζεύονταν μετά τον εσπερινό του Αγίου Νικολάου κι έτρωγαν όσοι παρακολουθούσαν τη λειτουργία. Τώρα για την τήρηση του εθίμου στην Τύλισο πηγαίνουν άνθρωποι από το Ηράκλειο κι άλλες περιοχές. Το όνομα Πώς, όμως, ονομάστηκαν μπακαλιάροι; Την Κατοχή οι Τυλισανοί μάζευαν αχινοπόδια και κατέβαιναν με τα μουλάρια στη χώρα για να τα πουλήσουν. Με τα όσα χρήματα κέρδιζαν προμηθεύονταν μπακαλιάρο, το "φτυάρι" της εποχής, όπως έλεγαν το κομμάτι που αγόραζαν, προκειμένου να προσφέρουν στις οικογένειές τους μία θρεπτική τροφή. Επειδή η διαδικασία γινόταν συστηματικά από τους Τυλισανούς, τα γειτονικά χωριά τους έδωσαν το παρατσούκλι "μπακαλιάροι".

Πολιτισμός - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ