Απάντηση της ΛΑΣΥ Μαλεβιζίου για τη σχολική στέγη

Petite Perle 300×250

Επιλεκτικά αποφάσισε να απαντήσει για ακόμη μια φορά ο Δήμος Μαλεβιζίου στις αναφορές για τα προβλήματα λειτουργίας των σχολικών μονάδων. Κατανοούμε ότι είναι πολύ βολική η κάλπικη αντιπαράθεση απο τον Άννα στον Καϊάφα αλλά θα επιμείνουμε γιατί αφορά το μέλλον των παιδιών μας και με αυτά δεν μπορούμε να παίζουμε, αναφέρεται σε ανακοίνωση της "ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΥΘΥΝΗΣ" .

  • Τα 500 παιδιά μας λέει ο Δήμος Μαλεβιζίου ότι στέγασε σε νέες αίθουσες νηπιαγωγείων, δε μας λέει όμως πόσες από αυτές είναι σχολικές μονάδες, σύγχρονες, με τις απαραίτητες υποδομές και εξοπλισμό και πόσα είναι ενοικιαζόμενα διαμερίσματα-κτίρια ή προκάτ διάσπαρτα σε κάθε γωνιά του δήμου.  Σε πόσες σχολικές μονάδες έγινε τελευταία φορά στατικός έλεγχος, έλεγχος αντισεισμικής θωράκισης και πότε ;
  • Εναπόθεσε όλες τις ανάγκες των σχολικών μονάδων στην ένταξη τους στο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης. Γινόμαστε λοιπόν μάρτυρες του εξής τραγελαφικού, σχολικές μονάδες που απαρτίζονται εν μέρη ή και εξ ολοκλήρου από προκάτ να εντάσσονται στο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης και αντί να χτίζονται επεκτάσεις και νέα σχολεία να γίνονται "μερεμέτια" και "μαγειρέματα" με τους κωδικούς των εργασιών για να καλυφθούν οι δαπάνες από τα εν λόγω προγράμματα. ΑΝ και ΟΤΑΝ καλυφθούν. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του 2ο & 3ου Δημοτικού σχολείου που ενώ στάζουν νερό από το ταβάνι δεν έχει γίνει η παραμικρή παρέμβαση από το δήμο γιατί περιμένουμε να ενταχθεί στο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης. Αν μέχρι τότε σκοτωθεί και κανένα παιδί… ε δεν πειράζει θα λεμε "δεν υπάρχουν μαγικά ραβδιά". 
  • Όλοι οι ευσεβείς πόθοι της Δημοτικής Αρχής  (Ροδιά, Τύλισος, Πολύδροσο, Κρουσώνας κ.α) περιλαμβάνουν ένα κάρο προγράμματα (ΑΔΜΗΕ, Τρίτση, ΕΣΠΑ) αλλά δεν είδαμε ούτε σε μια λέξη να αναφέρεται η κρατική χρηματοδότηση. Λαμβάνοντας υπόψη τους προϋπολογισμούς των προηγούμενων ετών και το ποσοστό απορρόφησης των κονδυλίων που γαλαντώμα ενσωματώνει σε αυτόν ο δήμος για να παρουσιάσει έργο, θα δούμε ότι δεν έχει ξεπεράσει ΠΟΤΕ το 10%. Και επειδή το έργο το έχουμε ξαναδεί, τελειώνει με τη δημοτική αρχή να κλαίγεται ότι τελικά δεν πήρε τις αναμενόμενες χρηματοδοτήσεις ενω παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικοί να βιώνουν συνεχώς τα ίδια προβλήματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το 2ο δημοτικό Αγίας Μαρίνας που για 3η συνεχόμενη χρονιά ακούμε τις υποσχέσεις για ένταξη του σε πρόγραμμα.
  • Κουβέντα δε μας είπε η δημοτική αρχή για την κάλυψη των εξόδων των λειτουργικών δαπανών των σχολικών μονάδων. Το πώς σταυροκοπιούνται οι γονείς κάθε Σεπτέμβρη για να καλύψουν τα έξοδα έναρξης της σχολικής χρονιάς. Μέχρι και δεσμίδες Α4 καλούνται να αγοράσουν για τις ανάγκες του σχολείου.

Το Μαλεβίζι είναι ένας συνεχώς αναπτυσσόμενος δήμος που σφύζει από ζωή και νέες γενιές. Αυτό όχι μόνο δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για τις σοβαρές ελλείψεις σε κτιριακές υποδομές των σχολικών μονάδων αλλά αντίθετα κάνει πιο επιτακτική την ανάγκη για παρακολούθηση αυτού του ρυθμού ανάπτυξης της περιοχής, μελέτη, καταγραφή και πρόνοια για την κάλυψη των ολοένα και αυξανόμενων αναγκών με αποκλειστική ευθύνη του Κράτους σε συνεργασία με τοπική διοίκηση σε δήμο και περιφέρεια. 

Οι δημότες του Μαλεβιζίου έχουν πληρώσει διπλά και τριπλά απο τη φορολογία τους, το ΦΠΑ κ.α την δωρεάν παιδεία που δικαιούνται τα παιδιά τους και δεν μπορούν να εναποθέτουν την ολόπλευρη και επαρκή μόρφωση των παιδιών τους σε προγράμματα όποτε και αν ανοίξουν. 

Και οι δύο παρατάξεις έχουν τεράστιες ευθύνες 

  • Που βγάζουν λάδι την κυβέρνηση στην υποχρέωση της να παρέχει δωρεάν, δημόσια, ενιαία μόρφωση στο σύνολο των πολιτών κατ επέκταση των δημοτών μας
  • Που εναποθέτουν τις όποιες κατασκευές – επισκευές – μπαλώματα σε χρηματοδοτικά εργαλεία και προγράμματα που είναι αβέβαιο αν και πότε θα έρθουν και τι προϋποθέσεις θα ορίζουν. 
  • Που επιβαρύνουν εκπαιδευτικούς και γονείς για πράγματα και υλικά που θα είναι ευθύνη του κράτους να τα παρέχει. 

Η Λαϊκή Συσπείρωση Μαλεβιζίου καλεί κάθε μαθητή γονέα και εκπαιδευτικό να μην αποδεχτεί αυτά τα αδιέξοδα. Να συμπορευτεί με τους κομμουνιστές και τις προοδευτικές δυνάμεις και να αγωνιστούμε από κοινού για 12χρονη ενιαία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, για σύγχρονες και ασφαλής υποδομές και δραστηριότητες που θα καλύπτουν ολόπλευρα τις ανάγκες των μαθητών και θα τους βοηθούν να αναπτυχθούν ως καλοί μαθητές και ολοκληρωμένοι άνθρωποι. 

Υ.Γ  Είναι φως φανάρι ότι η παράταξη Συνεργασία Ευθύνης του κ. Πιτσικάκη αν εκλεγεί θα λύσει όλα τα προβλήματα που αναφέρει. Έχει άλλωστε στη δυναμική της αρκετούς πρώην δημοτικούς συμβούλους που ευθύνονται για όλα αυτά που περιέγραψε και έναν πρώην αντιδήμαρχο παιδείας! Είμαστε βέβαιοι ότι αν επανεκλεγούν θα έχουν όλο το χρόνο να "διορθώσουν" την υπάρχουσα κατάσταση που και οι ίδιοι συνέβαλαν χρησιμοποιώντας τα ίδια χρηματοδοτικά εργαλεία που θα χρυσοπληρώσει ο λαός μια ακόμη φορά.

Λαϊκή Συσπείρωση - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ