Άνθισαν πρόωρα οι ελιές στο Μαλεβίζι – Κρίσιμο το επόμενο διάστημα για την παραγωγή λένε οι ειδικοί

Petite Perle 300×250

Εξαιρετικά κρίσιμο είναι το αμέσως επόμενο διάστημα μέχρι το Μάιο, για την καρπόδεση της ελιάς με τους ελαιοπαραγωγούς να προσδοκούν μόνο σε ευνοϊκές καιρικές συνθήκες για να δέσουν οι ελιές.

Της Χρυσούλας Καλλιγιαννάκη

Στην βόρεια παραλιακή ζώνη του νομού-που εν πολλοίς εκτείνεται η ελαιοκαλλιέργεια στην ενδοχώρα του Μαλεβιζίου έχει «χτυπήσει» καμπανάκι σε πολλούς παραγωγούς καθώς έχουν ήδη εμφανιστεί ταξιανθίες. Σε ολόκληρο το νομό οι ελαιοκαλλιέργειες παρουσιάζουν μια ανομοιομορφία, με τους γεωπόνους να μιλούν για μια πολύ πρόωρη ανθοφορία. Εκτιμούν πάντως πως είναι αρκετά πρόωρο να μιλήσουμε για την εξέλιξη της καλλιέργειας, μιας στον επόμενο ενάμιση μήνα που ακολουθεί, μέχρι την καρπόδεση, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πως θα εξελιχτεί ο καιρός.

Μιλώντας πάντως με παραγωγούς, δεν κρύβουν την ανησυχία τους, να επαναληφθεί και φέτος το φαινόμενο της ακαρπίας. Τις ανησυχίες τους εντείνει η παρατεταμένη ανομβρία, ο «ζεστός» χειμώνας που σόκαρε τα ελαιόδεντρα, όπως λένε, σε συνδυασμό με την δυσανάλογη ανθοφορία που έχει παρατηρηθεί σε αρκετές περιοχές σε χωριά της βόρειας παραλιακής ζώνης του νομού Ηρακλείου.

Ορισμένοι μάλιστα αναφέρουν, πως κάποια δέντρα ανθίζουν κατά το ήμισυ ή σε ορισμένα τμήματα τους. Οι ελαιοπαραγωγοί σπεύδουν να δώσουν την δική τους εξήγηση, μιλώντας για ελαιόδεντρα που έχουν υποστεί σοκ, λόγω της κλιματικής αλλαγής, καθώς δεν είχαμε αρκετό ψύχος το φετινό χειμώνα για να κοιμηθεί η ελιά. Αυτό, συμπληρώνουν, αποτελεί σοκ για το δέντρο.

Η φωνή του Μαλεβιζίου απευθύνθηκε στο γνωστό καθηγητή Γεωπονίας του ΕΛΜΕΠΑ Μιχάλη Παπαηλιάκη ο οποίος επισημαίνει πως η ανθοφορία και η καρπόδεση επηρεάζονται πάρα πολύ και από την θρεπτική κατάσταση του φυτού, από τις καλλιεργητικές φροντίδες και βέβαια από τις καιρικές συνθήκες. «Δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθούν οι καιρικές συνθήκες για να μπορούμε να μιλάμε σήμερα και το τονίζω σήμερα με ασφάλεια για την εξέλιξη και της καλλιέργειας. Εγώ δεν βλέπω σήμερα κάτι διαφορετικό σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια», σημειώνει ο κ. Παπαηλιάκης. Ο ίδιος πάντως λέει πως και πέρσι όσα δέντρα ήταν σε καλή θρεπτική κατάσταση , παρότι οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν ευνοϊκές, κατάφεραν κάπως να καρποφορήσουν. «Παίζει πάρα πολύ μεγάλη σημασία η θρεπτική κατάσταση του δέντρου», τονίζει.

Ρωτήσαμε αν συστήνει στους παραγωγούς να προβούν σε συγκεκριμένες καλλιεργητικές παρεμβάσεις αυτήν την εποχή.

Ο κ. Παπαηλιάκης μας απάντησε πως «ότι είναι να γίνει έχει γίνει». Οι ελαιοπαραγωγοί συμπληρώνει ο γνωστός γεωπόνος, θα έπρεπε να έχουν προχωρήσει στην ώρα τους, στο σωστό κλάδεμα των ελαιοδέντρων τους, όπως και στη σωστή λιπάνση.

«Εκεί στην παραλιακή περιοχή της Αμμουδάρας στα όρια με τα Λινοπεράματα -στην περιοχή του Γαζανού ποταμού- πέρασα πριν λίγες ημέρες και είδα πράγματι να έχουν εμφανιστεί ταξιανθίες στα ελαιόδέντρα. Αυτό δεν σημαίνει πως θα ξεκινήσει η ανθοφορία αύριο το πρωί. Είναι πάρα πολύ νωρίς ακόμη», ανέφερε ο κ. Παπαηλιάκης.

Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο γεωπόνος στο Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τοπικής Οικονομίας του Δήμου Μαλεβιζίου Παύλος Μαυρικάκης. Όπως μας λέει σε κάποιες περιοχές που είναι πιο πρώιμες μπορούμε να πούμε ότι είμαστε κοντά στην ανθοφορία.

«Ίσως να είναι και λίγο πιο πρόωρη φέτος οι ανθοφορία. Κι άλλες χρονιές είχε παρατηρηθεί το ίδιο φαινόμενο να έχουμε μία πρώιμη ανθοφορία. Δηλαδή να είναι σε κάποιες περιοχές λίγο μπροστά, σε άλλες λίγο πιο πίσω. Αυτό μπορεί να φέρει κάποια προβλήματα ανάλογα και με την εξέλιξη του καιρού», ανέφερε.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα τόνισε πως «Ναι μπορεί να δέσουν κάποιες ελιές πιο νωρίς και δυστυχώς ο καρπός θα είναι πιο ευαίσθητος στο δάκο. Αν αυτό συμβεί ναι, θα υπάρξουν δυσκολίες αλλά αυτό δεν μπορούμε από τώρα να το πούμε. Θα δείξει με την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων. Σε κάποιες περιοχές φαίνεται να είναι αρκετά πρώιμη η ανθοφορία. Αυτό είναι αλήθεια. Αυτό μπορώ να δώσω σαν πληροφορία. Οι παραγωγοί είναι σε εγρήγορση θα λέγαμε, γιατί φοβούνται να μην έχουμε πάλι πρόωρες ανθοφορίες και ακαρπία αν δεν ευνοήσει ο καιρός. Ο κόσμος είναι φοβισμένος από πέρσι. Διαφορετικά δεν θα υπήρχε θέμα», κατέληξε ο κ. Μαυρικάκης.

Οι χονδρολιές ξέρουν το κλίμα του τόπου

Ενδιαφέρον πάντως παρουσιάζει η άποψη του καθηγητή γεωπονίας κ. Παπαηλιάκη για τις διαφορές ανάμεσα στις κορονέικες και στις χονδρολιές και πως τα ελαιόδεντρα συμπεριφέρονται στην κλιματική αλλαγή που υπάρχει πλέον στην ζωή μας.

«Θέλω να επισημάνω, για παράδειγμα στην δική σας ευρύτερη περιοχή που αποτελεί το δυτικό κομμάτι του νομού Ηρακλείου. Μέχρι πριν 40 χρόνια δεν γνώριζε κανείς την κορωνέικη ελιά. Δεν ήξερε κανείς, γιατί στην περιοχή υπήρχαν μόνο χοντρολιές. Αν κάνετε μια βόλτα στις χονδροελιες θα δείτε ότι δεν έχουν ανθό. Είναι πολύ νωρίς για την χονδρολιά να ανθίσει γιατί ξέρουν το κλίμα του τόπου. Κοιμούνται κανονικά.

Οι ψιλοελιές είναι ποιο ευαίσθητες και ελαστικές θα έλεγα. Μόλις κάνει κάλο καιρό, λίγη ζέστη αντιδρούν», σημειώνει ο κ. Παπαηλιάκης.

Η ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ

Θέματα Φωνής - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ