Κλείνει τα λιμάνια της Κρήτης ο αποκλεισμός των κτηνοτρόφων από το μεταφορικό ισοδύναμο

Οργισμένοι οι εκπρόσωποι τους ζητούν άμεσα συνάντηση με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Χρήστο Στυλιανίδη

Petite Perle 300×250

Έτοιμοι να κλείσουν όλα τα λιμάνια του νησιού, είναι οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Κρήτης αν δεν πληρωθούν άμεσα το μεταφορικό ισοδύναμο που δικαιούνται.
Η αγανάκτηση και η οργή τους ξεχείλισε, στην Παγκρήτιου χαρακτήρα σύσκεψη που πραγματοποίησαν -πριν λίγες ημέρες- στο Πέραμα Μυλοποτάμου. Η εμπλοκή στην πληρωμή του μεταφορικού ισοδύναμου που δικαιούνται την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή, προκάλεσε την οργή τους, καθώς το σύνολο των αιτήσεων που κατέθεσαν (8.000) μπαίνει πλέον στο καθεστώς των ελέγχων. Τους καλούν μάλιστα, εντός 20ημέρου (προθεσμία που σχεδόν εκπνέει…) να μπουν στην ειδική πλατφόρμα που ενεργοποίησε το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και να υποβάλουν το σύνολο των παραστατικών που διαθέτουν, τιμολόγια και φορτωτικές.

Της Χρυσούλας Καλλιγιαννάκη

Οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης, που κατηγορούν ευθέως τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Χρήστο Στυλιανίδη για εμπαιγμό, τον καλούν να ξεκαθαρίσει άμεσα το θέμα. Βρίσκονται μάλιστα σε αναμονή ύστερα από το επιτακτικό αίτημα που υπέβαλαν για να συναντηθούν μαζί του. Η πρόταση δυσπιστίας για τα Τέμπη δεν επέτρεψε η συνάντηση αυτή να γίνει μέχρι σήμερα .

Μάλιστα ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Μυλοποτάμου Γρύλλος Παπαδάκης απευθυνόμενος στον ίδιο τον υπουργό, λέει πως είναι σαν να θέλει να βάλει τους αγροτοκτηνοτρόφους στο «εκτελεστικό απόσπασμα» και για αυτό το λόγο τους πάει μαζικά σε ελέγχους. Και μάλιστα, αφού έμειναν απλήρωτοι, μετά και το πετσόκομμα της βασικής ενίσχυσης. «Είναι προτιμότερο και περισσότερο έντιμο να μας πουν πως δεν υπάρχουν λεφτά για να δώσουν το μεταφορικό ισοδύναμο, παρά να μεθοδεύουν τόσο καιρό την διαδικασία για να οδηγήσουν τις αιτήσεις μας σε έλεγχο για να μην μας πληρώσουν», υπογραμμίζει ο Γρύλλος Παπαδάκης και προσθέτει «Περιμένουμε χρήματα τόσους μήνες. Τί θα κάνουμε εμείς; Τι πρέπει να κάνουμε; Να βγούμε στους δρόμους ή να βγάλουμε τα παιδιά μας τα φανάρια; Εκεί θέλουν να μας πάνε;»


Σύμφωνα με τον ίδιο το υπουργείο φαίνεται σαν να μεθόδευσε την διαδικασία της εμπλοκής αυτής, γιατί όπως λέει με το πάτημα ενός κουμπιού, μπορούν μέσω της ΑΑΔΕ να ελέγξουν όλα τιμολόγια που έχουν κόψει και βάση των οποίων αιτούνται το μεταφορικό ισοδύναμό. «Τιμολόγια υπάρχουν. Δεν είμαστε αντιδραστικοί στον έλεγχο. Γιατί δαιμονοποιούν την Κρήτη. Έχουμε πολλά ναυτικά μίλια πίσω. Μας κάνουν ζητιάνους στα δικά μας λεφτά», προσθέτει μεταφέροντας την οργή του κτηνοτροφικού κόσμου.
Ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων του Μυλοποτάμου, στην τελευταία σύσκεψη στο επιμελητήριο Ρεθύμνου πρότεινε στον Υπουργό κ.Στυλιανίδη την αποδέσμευση της διαδικασίας με την πληρωμή των αγροτοκτηνοτρόφων έως το ύψος των 5.500€ και να οδηγήσει τα υπόλοιπα στους ελέγχους. Καλεί δε, να λάβουν τα στοιχεία από την Πλατφόρμα της ΑΜΑΛΘΕΙΑΣ, που επίσης παραμένει απλήρωτη.

Στην έκτακτη σύσκεψη στο Πέραμα Μυλοποτάμου που πραγματοποίησαν οι εκπρόσωποι των κτηνοτροφικών συλλόγων του νησιού, αποφασίστηκε να ζητηθεί άμεσα ραντεβού με τον υπουργό ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής Χρήστο Στυλιανίδη, τονίζοντας πώς σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση στο ζήτημα, θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις ξεκινώντας από το κλείσιμο των λιμανιών. (Αναμένουν ακόμα απάντηση).
Δηλώνουν πως η υπομονή τους έχει εξαντληθεί καθώς αυξάνεται συνεχώς το κόστος παραγωγής και αδυνατούν ανταπεξέλθουν στις καθημερινές τους υποχρεώσεις για την συνέχιση της παραγωγής και την επιβίωση των οικογενειών τους. Ενώ περίμεναν την πληρωμή την τελευταία στιγμή το υπουργείο αποφάσισε να ανοίξει μία πλατφόρμα και να ζητάει πρόσθετα, παραστατικά τιμολόγια φορτωτικές.

Οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης που εμφανίζονται πλήρως απογοητευμένοι και με την υπομονή τους να έχει πλέον εξαντληθεί, περιμένουν το νέο ραντεβού με τον υπουργό, όχι για να του θέσουν το θέμα αλλά για να πάρουν απαντήσεις για την άμεση πληρωμή τους.
«Να βρει τον τρόπο ο υπουργός. Και η Κρήτη είναι νησί, δεν είναι μόνο η Ρόδος, η Σάμος και τα υπόλοιπα νησιά. Παράγουμε και πληρώνουμε ακριβότερα τις ζωοτροφές. Είμαστε είλωτες στη δουλειά μας και δεν έρχεται αποτέλεσμα. Πάμε για διάλυση μέχρι του χρόνου αμφιβάλλω αν θα μπορούμε να κρατήσουμε το ζωικό μας κεφάλαιο»|, δήλωσε με την σειρά του ο γραμματέας του συντονιστικού των Κτηνοτρόφων του Ηρακλείου Λευτέρης Τριανταφυλλάκης.

Το ζήτημα των ακριβών ζωοτροφών θέτει και το δραστήριο μέλος του συντονιστικού Ηρακλείου Γιώργος Καργάκης. «Ο κτηνοτρόφος από την Ηπειρωτική Ελλάδα πληρώνει το κιλό το τριφύλλι από 35 έως 50 λεπτά. Εμείς για πιο λόγο να το πληρώνουμε 0,75€ και 0,80€, 40% πάνω. Μεταφορικό ισοδύναμο σημαίνει μεταφορικά. Τα μεταφορικά είναι η δουλειά που δίνουμε σε εφοπλιστές, είναι η δουλειά που δίνουμε στους φορτηγατζήδες που μας φέρνουν τις ζωοτροφές».

Θέματα Φωνής - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ